zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:46/167)

Indyjska zupa z dyni 153

Sezon dyniowy już trwa, a my lubimy korzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie pysznej i rozgrzewającej zupy w stylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni   Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera(...)Wrzucamy je do bulionu i zostawiamy na 15-20 minut. 5. Po tym czasie całość blendujemy. Niektórzy mogą wyłowić pietruszkę lub seler, jeśli nie lubią tych warzyw, ale warto zostawić wszystko bo zupa będzie głębsza w smaku. 6. Wrzucamy ponownie na ogień, dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe i chwilę gotujemy. 7. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem i słonecznikiem

Bananowe Pole
Krem z pieczonej marchewki 173

pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty(...)także prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku, wzmocni odporność. Kurkuma wspomoże nasz metabolizm, przyspieszy trawienie, oczyści krew i wspomoże pracę trzustki i wątroby. A niepozorne ziarenka czarnuszki nie tylko wzbogacają smak zupy, ale rozprawiają się ze wszystkimi stanami zapalnymi i wspomagają system immunologiczny. Nic, tylko jeść na zdrowie😉 Składniki: 600 g marchwi 4 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oleju 4 szklanki

Smakowity Blog Kulinarny
szparagi 130

białe szparagi zielone szparagi   szparagi z sosem holenderskim szparagi pod beszamelem   jajecznica ze szparagami jajka w koszulkach z musem szparagowym komosa ryżowa czerwona z kurczakiem i szparagami krem mus z białych szparagów mini tarty ze szparagami naleśnikowy duet napoleonka z zielonymi szparagami omlet ze szparagami   placki szparagowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami i smardzami sałatka ze szparagów(...)kaczka i szparagami   sałatka z wędzonego łososia ze szparagami   sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami   warzywa w tempurze szparagi z grilla szparagi z jajkami eklerkami szparagi z jajkami po benedyktyńsku zupa krem ze szparagów z truskawkami

królestwo garów
Zupa ziemniaczana 216

zmiksowana mieszanka ziemniakow z innym warzywami doprawilam ja moim ulubionym curry. Zlocista przyprawa nadala slonecznego koloru mojej zupie, co bardzo kontrastowalo z szaruga za oknem.skladniki:400g ziemniakow200g marchewki100g pora1 cebula1 lyzeczka curry800ml bulionuspl, pieprzmaslo i oliwa do smazeniapszenne piecztywo na grzankiWykonanie:Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule(...)bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem.Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana.Na patelni rozgrzewamy odrobine masla i wrzucamy pokrojone w kostke pieczywo. Przez

Przysmaki Karolki
KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ 124

Najlepsza na rozgrzanie, bogata w karoten , słodka i pożywna zupa krem z marchewki, batata z dodatkiem soku z pomarańczy ! Zdecydowanie jesienny "must cook " :)  SKŁADNIKI: 4 duże marchewki 1 batat 2 ząbki czosnku sok z połowy pomarańczy 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 700 ml bulionu warzywnego(...)olej kokosowy  PRZYGOTOWANIE: Czosnek podduszamy na odrobinie oleju kokosowego w dużym garnku, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem.  * Zupę można podać z kleksem jogurtu, świeżymi ziołami lub pestkami dyni :)  SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 209

ziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . ZapraszamSkładniki:na rosół- 6 podudzi z kurczakana zupę:3 por6 ziemniaków2 gałązki celera400 ml śmietany sól, pieprz2-3 łyżki oliwy1 łyżeczka soku z cytryny    Wykonanie:W garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem.W(...)Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.  Gdy warzywa są juz miękkie- miksujemy - blendujemy na krem. Dolewamy śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :)    Krem podajemy z dużą ilością pietruszki

Smaki Edyty
Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą 161

Zupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny,  Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania. Składniki:  1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła(...)kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut. Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu. Kiełbasę bekonową

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 158

stwarza niezliczone mozliwosci jej przygotowania,laczy sie i komponuje smakowo z wieloma innymi warzywami i dodatkami.Choc dla mnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa.W okresie letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana(...)zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga wiekszej ilosci tluszczu,by sie ladnie przyrumienic.Zupe zmiksowac na krem .Na talerzu przybrac podsmazonym baklazanem i posypac sezamem.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem brokułowa z fetą 170

się od brokułowej z boczkiem czy kremu brokułowego z kurkami . Podałam ją z pokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od bulionu i dodatków. Zupa krem brokułowa Składniki: na 4 porcje 1 duży brokuł 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 1 marchewka 1 pasternak 1 l warzywnego bulionu 2 łyżki masła sól(...)dymki pokrojone w piórka czarny pieprz, grubo mielony Podziel brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, około 20 minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem solą, pieprzem, dodaj masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą. Posyp serem

codojedzenia
Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni 155

Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z cukinii – ANGIE GOTUJE odc. 10 204

super tanią i smaczną zupę. Wystarczy jedynie kilka składników i niespełna 30 minut, żeby powstała zaskakująca i powalająca w smaku zupa krem z cukinii. Cukinia jest łatwo dostępna, niedroga i smaczna. A przy tym bardzo zdrowa! To cenne warzywo bogate w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i beta karoten, jest przy tym niskokaloryczna (ok. 15kcal(...)świeże zioła np. natkę pietruszki przed zmiksowaniem). Przykryć i gotować do miękkości pod przykryciem (kilkanaście minut). Doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Zmiksować blenderem, aby powstała zupa krem o ulubionej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać dokładnie i już nie gotować. Zupę podawać posypaną łyżką pestek słonecznika podprażonych wcześniej na suchej patelni i/lub grzankami z pełnoziarnistego chleba. 1 porcja

Dietolog
Lekkie obiady - polecam na lato 219

letnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów

Codzienna kuchnia niecodzienna
HIT JESIENI ANGIELSKA ZUPA KREM PYSZNA I ROZGRZEWAJĄCA 269

stają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i marchewki. Jest to popularne danie z kuchni angielskiej, oczywiście w trochę spolszczonej przez mnie wersji. Super rozgrzewa i jest pyszna. SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób ) korzeń pietruszki – 2 sztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula(...)garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem

kuchniabellissima.wordpress.com
Krem szpinakowo-brokułowy 137

Najlepszy czas na zupy krem, to zdecydowanie lato, gdyż mamy pod dostatkiem świeżych, a co najważniejsze, polskich warzyw. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy. Składniki: - 750 g brokuła - 250 g świeżego szpinaku - 1 por - 3 cebule - 3 ziemniaki - 4 marchewki - 1 pietruszka - 200 g piersi z indyka - 2 l wody - 2 ziela angielskiego - 1 listek laurowe

Receptura smaku
Domowy chrupiący groszek ptysiowy 114

Świetna przekąska, pasuje do zup typu krem, sałatek. Można nim posypać także dość syte zupy z dużą ilością mięsa i warzyw. Polecam też groszek ptysiowy polany domową polewą czekoladową:) Smacznego:) Składniki: 75 g mąki pszennej 100 ml wody mineralnej 2 mniejsze jajka 25 g masła sól drobnoziarnista Wykonanie: Przygotuj garnuszek, w którym zagotuj wodę z masłem z odrobiną soli. Dodaj

Zasmakuj Kuchni
Pieczone frytki z batatów z kuminem i pieprzem cayenne 179

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie. SKŁADNIKI ( 2 porcje) 1 duży batat 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki

DefinicjaSmaku
Zupa krem z brokułów 168

Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem

KasiekGotuje
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 175

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania