Moja ulubiona zupka z ogórków kiszonych mojej mamy :) SKŁADNIKI: kiszone górki mojej mamy włoszczyzna kilka ziemniaków żeberka wieprzowe koperek sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy śmietana
MarciochaKucharzyKrem antysmogowy Vichy Slow Age Noc Krem-maska na noc. Dotlenienie i regeneracja Jeśli zanieczyszczone powietrze, klimatyzacja i ogrzewanie, stres lub brak snu negatywnie wpływają na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupka o konsystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora w takie mrozy to jest strzał w 10 :) Kto za kalafiorem nie przepada, to spróbowaniu tej zupki, kalafior
Różne smaki w kuchniZupka o konsystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora w takie mrozy to jest strzał w 10 :) Kto za kalafiorem nie przepada, to spróbowaniu tej zupki, kalafior
Różne smaki w kuchniPycha! W zasadzie tyle mogłoby posłużyć za rekomendację... I niech posłuży ;) Wiem, ze dziś dzień Czerwonego Świętego Mikołaja. Ale wiecie, ze pierwotnie tenże święty, chadzał w
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kuchni. Zatem jeżeli możecie, Wasze zdrowie i organizm na to pozwala to śmigajcie po fasolę, ciecierzycę, soczewicę czy groszek i gotujcie smakowite posiłki. Ja proponuję krem z ekologicznej żółtej soczewicy od Bio Planet . Zupa wychodzi kremowa, średnio gęsta i niezwykle aromatyczna. Jest bezglutenowa, wegańska i nie powoduje przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, gazy), do czego mogą(...)grubą kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziemniaki. Zalej wodą i gotuj do momentu zagotowania. Teraz wrzuć przepłukane pod bieżącą wodą nasiona soczewicy oraz wodorosty. Dodaj przyprawy i od momentu zagotowania gotuj pod przykryciem, ma małym ogniu przez 40 minut. Pod koniec gotowania wlej mleczko kokosowe. Całość zmblenduj na gładki krem. Możesz przed podaniem wmieszać łyżkę jogurtu
Zdrowie na języku :Pmielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu(...)kapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D Na
Kuchnia w czekoladzieKapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy
Czary - gary w kuchniSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - pół pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - marchew (ok. 105
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnią mojego lubego. Owszem pomidorówka zawsze będzie ulubioną, jednak nie jest już jedyną. Szukacie inspiracji na więcej takich zup krem? Musicie w takim razie odwiedzić blog Ani – nietylkopasta . Spora kolekcja przepisów, która w kilka sekund zainspiruje Was do działania. Zupę rybną znam od dziecka. Na święta Bożego Narodzenia Dziadek wkładał całe serce, kiedy przyrządzał swoją wersję. Mama zaś umie(...)ludzie pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się
Pink Envelopepapryczka chilli sól do smaku około 15 cm średniej grubości pora 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki 1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa) ulubiony makaron - ja użyłam ok. 150 g spaghetti Jak przygotować zupę? Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki(...)Zupa najlepsza jest następnego dnia. Odgrzewana nabiera smaku, więc dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej. Można podawać z ulubionymi ziołami (pietruszka, bazylia, etc.) i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Jeśli lubisz zupy pomidorowe, to spróbuj także i tych: [kliknij w nazwę lub zdjęcie, a otworzy się przepis] Zupa pomidorowa z mięsnymi kuleczkami, makaronem i czerwoną fasolą Zupa krem ze świeżych pomidorów
Codzienna kuchnia niecodziennapory roku ;) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały pieprz do smaku Przygotowanie: Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz(...)rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia. Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość
SzczyptaSmaQniewątpliwą zaletę robi je się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli użyje się np ciastek jako spód takiego ciacha. Ja tym razem wykorzystałam groszek ptysiowy, który do tej pory zjadałam głównie w zupach. Te lekkie kuleczki idealnie kontrastowały z dość słodką masą i nadały ciastu lekkości i oryginalnego wyglądu. Składniki: 400 ml śmietany 30% 200 g białej czekolady 200 g wiórek(...)połączy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej stopniowo masę czekoladową i żelatynę, ubijamy na średnich obrotach tylko do połączenia składników - inaczej krem może się nam zważyć. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką. Na dnie tortownicy układamy równą warstwę groszku ptysiowego, na groszku rozsmarowujemy krem, a na nim jeszcze jedną
Cynamonowe szczęście