kaszę gryczaną lub brązowy ryż. Przy najbliższej okazji sprawdzimy możliwość robienia wszystkiego razem, czyli kurczak (czy coś innego) się paruje, a poniżej w wodzie gotuje się ryż/kasza/ziemniaki. Zupa krem z kukurydzy i kurczaka Składniki: 1 pierś kurczaka (ok. 250 g) 200 g kukurydzy z puszki 2 ziemniaki (ok. 120 g) 1 pomidor (ok. 80 g) 1 marchewka(...)czasie gotową zupę przelewamy do osobnego pojemnika i blendujemy na jednolita masę. Robimy sos do zupy: pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną koskę. Bazylię siekamy również drobno i mieszamy z pomidorami, solą, pieprzem i oliwą. Zupę nalewamy do talerza, a sos dajemy na wierzch zupy. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i pyszna
Marder&Marder Manufacturebrać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać(...)jesteśmy zmęczeni. Oto nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie
Chilli Czosnek i Oliwaprzecież cukinia w tym roku już była na blogu! Skleroza jakaś??) No dobra, niech ta zupa będzie kontynuacją cukiniowego szaleństwa ;)A przy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;)Składniki(...)obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest lekko zawiesista (od makaronu gotowanego w niej), ma delikatny smak. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennajest takie proste np. w blenderach kielichowych, gdzie ostrza znajdują się w dolnej części kielicha. Butelkę wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Jedynym mankamentem, którego się do tej pory dopatrzyłam, jest dość krótki przewód zasilający. Jeśli masz gniazdo np. na blacie, obok którego możesz postawić blender, problem masz z głowy. Jeśli jednak Twoja kuchnia nie posiada takiego rozwiązania, może(...)pewnością będzie często wykorzystywanym urządzeniem w mojej kuchni. Nie tylko w sezonie letnim, kiedy będę miksować koktajle, ale także jesienią czy zimą, kiedy będę przygotowywać zupę-krem, by od razu w pojemniku zabrać ją ze sobą do pracy! Serdeczne podziękowania dla Russell Hobbs oraz firmy Umbrelka za możliwość uczestniczenia w warsztatach. Smacznego miksowania
Moje Qulinariakrem, z makaronem, z ziemniakami, czysty barszcz, rosół... Cokolwiek. Każdą zupę przyjmuję z otwartymi ramionami. A właściwie ustami. A kalafiorowa jest akurat dość wysoko w moim rankingu. A jak jest z kalafiorem romanesco to w ogóle luksus i rozpusta. Więc zdecydowanie polecam. Ale ja każdą zupę polecam więc mogę być niewiarygodny. Nie mniej jednak polecam. W końcu zupa(...)kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i groszek. Jak warzywa zmiękną zupę zaprawiamy śmietaną i wrzucamy pokrojoną drobno natkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturewyjątku. Chociaż z pewnością mam kilka swoich ulubionych. I myślę, że właśnie do tego ścisłego grona wchodzi kolejna: kremowa zupa z białych szparagów. Nie jest to taki gęsty krem, jak czasami się robi np. z dyni. Jest nieco rzadsza, ale idealnie kremowa. I perfekcyjnie smaczna. Na 3 porcje: 2 pęczki białych szparagów 4 szalotki ząbek czosnku 0,5 l bulionu(...)Kilka główek zostawiamy, przydadzą się później. Tak mniej więcej 5 na osobę. Zupę miksujemy blenderem. Prawdopodobnie w zupie pozostaną łyka od szparagów, takie żyłki. Przecieramy więc zupę przez sitko do drugiego garnka. Podgrzewamy i zabielamy śmietaną. Szałwię wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i lekko podsmażamy. Zupę nakładamy na talerze, wrzucamy kilka główek szparagów, które odłożyliśmy wcześniej i dekorujemy szałwią
Marder&Marder ManufactureKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii
Ogrodnik w podróżycienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta w Parlamencie Europejskim(...)oliwa z oliwek z uroczych malutkich buteleczkach. Przyznam się, zę w ciągu 30 minut byłam w tym sklepie dwa razy! Są i zupy... przy kasie możemy skusić się na czekolady np. toffi, limonkowe, migdałowe czy kremy do deserów, szybka obsługa, świetny klimat, dania możecie wziąć na wynos, zjeść w lokalu lub na zewnątrz. Ceny, bagietki około 3,5 euro, piwo
Moja smaczna kuchniajedyne 20 zł za minutę. Youtube wypluwa z siebie kolejne ofiary gotowania przed obiektywem kamery i kolejny raz udowadnia, że niektórzy powinny się oddać zajęciu innemu niż do tej pory. Mamy coraz więcej kucharzy. Doszło do tego, że blogerzy rozochoceni mianują siebie Chef’ami i wręcz urażeni się czują jak nie okazuje się im należytej atencji. Jednym słowem(...)tylko cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu
ladykitchenByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba(...)przeczytać, jak to zrobić), nie potrafię się bez niego obejść. Próbowałam wielu wersji- masło migdałowe, masło z nerkowców, jednak to z orzeszków ziemnych bije wszystkie inne na głowę. Pyszny krem stanowi nieodłączny dodatek mojej śniadaniowej owsianki- jedno nie istnieje bez drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony. Po banany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu
peanutbuttermonsterW Biedronce tydzień azjatycki "Odkryj smaki Azji" (gazetka <klik> ). W obszernej ofercie dostępne jest mleczko kokosowe za 3,49 zł/400 ml, grzyby
Pora na pora i pomidoraMoja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków. Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię
Proste Potrawywarzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować? * I co można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj(...)pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy
Ostra na Słodkostronie mojego bloga chcę podzielić się z Wami nie przepisem, lecz najlepszym składnikiem wielu przepisów, i to nie tylko kulinarnych! Wzbogaca i ulepsza smak ciasteczek, zup, mięsa, a nawet kawy! Znajdziesz go w najlepszych kremach do pielęgnacji ciała, ale, jeśli chcesz, możesz go też użyć do... czyszczenia mebli. Zdziwiona/y? Co to takiego? Olej kokosowy! Czy kiedykolwiek o nim słyszałaś(...)swój popcorn i posyp go solą morską- jak w kinie!możesz nim zastąpić spray do smażenia- nic nie będzie przywierać do patelni!wydłuża świeżość jajek - posmaruj nim skorupki, zamknie pory i zmniejszy dostęp tlenu, co wydłuży ich "życie"o tydzień lub dwaskutecznie zwalcza świąd, dyskomfort po ukąszeniu przez owady, wysypki, infekcje; nanieś go na ranę, a szybciej się zagoi
Gotowanie to kochanieczosnek ! W listopadzie nasze kuchnie - Amber i moja - pachną właśnie czosnkiem. Zapraszamy! Czosnek. Uwielbiam go. W każdej postaci, o każdej porze roku. Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie. Leczący gardło w mleku z miodem. Na pomidorach. W prowansalskim aioli. W sałatce. Na parapecie okna, gdzie leży w specjalnym koszyku(...)chroni przed złym okiem i wszelkimi urokami. Nie jest wykluczone, że to Żydzi byli promotorami czosnku wśród Prowansalczyków, którzy przypominają, że "na bankiecie Platona więcej jedzono czosnku niż kremu śmietankowego!". Dwa tysiące lat po tym filozofie i dwa tysiące kilometrów na północ William Shakespeare zapewniał " wolałbym w wiatraku żyć serem i czosnkiem niż zapychać się ciastkami
KUCHARNIA