zupa kapusciana - 77 przepisów (strona:4/6)

"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 148

kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą

kruche babeczki
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 249

gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :) Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo!  /Kalafior - Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe i przeciwutleniające. Jest wskazany podczas diety gdyż jest lekkostrawny, niskokaloryczny, wzmacnia odporność(...)przypraw ma piekielnie ogromną moc. Podkreśla smaki niczym kulinarne turbo-doładowanie. Na delikatnym kremie prezentuje się bajecznie i w magiczny sposób dodaje zupce to coś. W sumie zarówno zupa jak i ziarenka zachowują się podobnie - dopiero po chwili dociera smak właściwy. To połączenie to niezły kamuflaż - niby takie delikatne i niewinne a smakowo - bomba!! "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia

Wypisz Wymaluj
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 241

Najpyszniejsza wiosenna zupka ... delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem,   ... i domem rodzinnym :))  Gotuje ja do bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon.  Nie dodaję do niej zasmażki z mąki, śmietany ani przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka(...)bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-kapuściany 185

Pomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :)  Krem pomidorowo-kapuściany  SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona  150 g kapusty białej  puszka pomidorów krojonych  750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 176

Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren(...)Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę

Pyry na Gaz
Zupa przecierana z jarmużem 138

jesienią i trwa przez niemalże całą zimę. Najlepsze są liście ciemnozielone, jędrne, kruche, bez plam i uszkodzeń. Młodsze pędy są najsmaczniejsze po przymrozkach, bo ich  liście tracą ostry, kapuściany smak Składniki: 25 dag kości 1 pęczek włoszczyzny 40 dag liści jarmużu 40 dag ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka sól do smaku cukier do smaku(...)wodę, obgotować i odsączyć. Ziemniaki obrać, pokroić i na wywarze razem z jarmużem ugotować. Po czym dodać włoszczyznę i wszystko razem zmiksować. Z mąki i masła zarobić zasmażkę, rozprowadzić zupą i mlekiem, dodać do zupy, zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak z kiszonej kapusty 269

dobrego kapuśniaku jest smaczna kiszona kapusta.  Korzystam jeszcze z jesiennych zapasów. Nie jestem kapuścianym ekspertem, ale trafiłamn na wyjątkowo smaczną odmianę, bo kiszona kapusta jest pyszna. Kapusty nie płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegetariański kapuśniak 187

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.   Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki - 2 cebule(...)solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki. Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia… a w dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepis The post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Krokiet z farszem grzybowym 210

Krokiet z farszem grzybowym Po krokietach szpinakowych , kapuścianych i pieczarkowych nadszedł czas na krokiety z leśnych grzybów . Czas akuratni , bo w lasach pojawiły się piękne pachnące maślaczki , miodaczki , podgrzybki i prawdziwki …no i co tam jeszcze da się wyszperać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wszystkie przepisy z użyciem grzybów nieodparcie kojarzą mi się z jesienią(...)brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym   Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Krem kapuściany na delikatnym wywarze grzybowym z szybkowaru 190

się ją z mięsem - zwłaszcza tłustym. Sama w sobie jest niezwykle delikatnym i smacznym warzywem. Ja uwielbiam kapustę i odkąd pojawiła się młoda, zjadam ok. litr kremu lub gulaszu kapuścianego prawie każdego dnia :-). Krem wyśmienicie skomponuje się z takimi ziołami, jak: tymianek - smakuje swojsko bazylia tajska (azjatycka) - smakuje orzeźwiająco szałwia - smakuje ziołowo Zioła muszą być koniecznie świeże! Krem(...)ryżem, świeżymi ziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga:  Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń tę pozycję. Krem bez nich jest równie smaczny i aromatyczny. Krem można bez problemu przygotować w wersji dietetycznej - bez użycia tłuszczu. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania

Szybko Szybkowar
Gołąbki ziemniaczane z gryką 162

Nasze babcie uwielbiały je robić, bo buły tanie i bardzo smaczne. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy gryczanej 2 białe cebule

Tradycyjna Kuchnia
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 159

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają

Cztery Fajery
Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem 225

poniektórych dorosłych też zapewne nie przeciągnę na drugą stronę barykady, a to głównie za sprawą wieloletniego umartwiania się na tymi maleńkimi kapustkami i usilnym topieniem ich w odmętach zupy warzywnej. Szczerze, zupełnie mnie nie dziwi, że została owiana tak niechlubną sławą, gdyż sama dobrze pamiętam, iż ten smak i konsystencja pozostawiał wiele do życzenia. Jednak tej zimy zdecydowanie odczarowałam brukselkę(...)patelni i w końcu łączyć z przyprawami, a co w szczególności ważne, nie doprowadzać do rozgotowania. Brukselki okazały się być łaskawe dla mnie i pokazały swoje słodkie, wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale w połączaniu z cebulą  i jabłkami, podaję je w tej wersji do mięsa, ale odsłona z makaronem i surową białą kiełbasą to absolutny hit. Ważne żeby

Słodki Kompromis
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 213

bardzo dziękuję. Dzięki Wam powstała baza inspiracji do przygotowania prawdziwie jesiennych posiłków na bazie warzyw lub grzybów. Niżej znajdziecie zaakceptowane przepisy, które podzieliłam na następujące kategorie: sałatki i surówki zupy dania obiadowe przetwory na kanapki Zaakceptowałam 109 przepisów pochodzących z 60 blogów. Zgłosiliście ich jednak więcej. Nie wszystkie jednak miały dodany banerek akcji. Niektórzy przesyłali przepisy z zastosowaniem jednego tylko(...)Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Sałatka jarzynowa tradycyjna autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUKURYDZĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Sałatka kapuściana z buraczkami autorka: gaita z bloga Katalog smaków Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych autorka: gaita z bloga Katalog smaków Surówka KOLESŁAW autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com   Sałatka

Weekendy w domu i ogrodzie