mąki pszennej. Biały barszcz jest też przeważnie zabielany śmietaną. Oba powinny być kwaskowe. Żur zwykle podaje się z kiełbasą, najczęściej białą a barszcz biały musi być mocno czuć wędzonką.Czasami granice między tymi dwiema zupami zacierają się bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię żurek z wędzoną nutą i zdarza mi się dodać do niego śmietany . Mniejsza o nazwę
Smaczna Pyzasię na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem śmietany. Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale nie rozróżnia się tych dwóch zup bo i po co? Każdy i tak gotuje je tak jak lubi
Smaczna PyzaCzasem tak się zdarza, że mam ochotę na ogórkową albo biały barszcz na soku z kiszonych ogórków ( klik po przepis ) , ale..... ze względu na kraj pobytu, nie mam dostępu do takich rarytasów. Tak było m.in. w Arabii Saudyjskiej, gdzie wszelkie próby ukiszenia ogórków kończyły się totalną porażką. Ogórki były miękkie i gorzkie. Do tej pory żeńska część saudyjskiej(...)milimetrów (po ususzeniu są niemal przezroczyste). Część ususzonych kiszonych ogórków mielę w młynku do kawy lub rozdrabniam w moździerzu i używam jako zagęstnika do niektórych sosów lub zup m.n. do białego barszczu lub żurku, którym nadają wspaniały lekko kwaskowy posmak. Pokrojone ogórki ułożyć na sitach. Ogórki w plasterkach bardzo szybko zaczną tracić wodę i będą suche po około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWykorzystałam wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek
Buniabaje w kuchnijajek jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko na Wielkanoc
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj na niepogodę mamy dla Was pyszną, pożywną i pełną smaków zupę jaką jest barszcz ukraiński. Składniki: - 2 l bulionu mięsnego - 2 marchewki - 1 pietruszka - 5 średnich ziemniaków - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g białej fasolki - 500 g buraków - 400 g pomidorów - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól, pieprz - 1 łyżeczka octu - 2 liście laurowe - 5 ziarenek
Kuchenne Wariacjesię po rezurekcji i trwało baaardzo długo. Nie ma się co dziwić, bo po 40 dniach postu chętnie świętowano. Na szlacheckim stole jako pierwszy serwowano barszcz... czerwony (barszcz biały, czy żurek były zupą gotowaną przez biedotę i dopiero później zaczęto serwować je na każdym wielkanocnym stole), po barszczu zaczynała się prawdziwa uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez
Rozpustne gotowaniegotujemy w Poniedziałek Wielkanocny i wykorzystujemy do niego kiełbasę i wędliny, które zostały nam po śniadaniu wielkanocnym. A jak jest u Was? Na wielkanocnym stole króluje żurek, barszcz biały czy może inna zupa? Składniki: 2,5 litra wody 0,5 litra zakwasu na żurek 500 g białej kiełbasy parzonej 300 g wędzonego boczku 500 g wędzonych żeberek 1 cebula
Smakowity Blog KulinarnyPyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie
Monia miesza i gotujemineralnych i witamin, oczyszcza organizm z toksyn… i ma wiele, wiele innych „za”, aby ją wykorzystać. Można na niej przygotować ciasto naleśnikowe, dodać do zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść
mojewypiekiinietylkoPomysł podania zaowocował próbą odtworzenia przepisu. Na stronie restauracji Maestra wypatrzyłam żurek . Spróbowałam w podobny sposób podać ugotowany przez siebie , tym bardziej , że często jak kupuję
Buniabaje w kuchniTaki domowy żurek do najedzenia. Bez kombinowania. Szybki , prosty , bardzo smaczny. U mnie nie ma problemów z jego ugotowaniem bo wszystkie składniki z reguły mam w
Buniabaje w kuchniWielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny
Buniabaje w kuchniPrawie kryzysowa wersja żurku . Bez mięska - z luksusów potrzebna jest 30 % śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ) . Gotuję go jako postne danie - choć
Buniabaje w kuchniminut.Następnie dodać cukier i ocet, a gdy zupa ponownie się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki i roztarty majeranek.Gotować całość, aż ziemniaki i fasola będą miękkie i ugotowane. Zestawić z ognia.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać (nie gotować).Zupę przyprawić pieprzem ziołowym i solą.SMACZNEGO!Uwagi(...)śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz bardzo mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy; 6 - 8 łyżek - barszcz kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję.Fasolę Jaś można zastąpić innym gatunkiem, a nawet białą fasolą z puszki
Gospodyni Miejska