Składniki: 400 gramów zielonej suchej soczewicy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (około 2 cm), 4 łodygi selera naciowego, 1 duża marchewka lub 2 mniejsze, 2-3 ziemniaki, kopiasta łyżka proszku curry, puszka mleka kokosowego (400 ml), 1 cytryna lub limonka, pęczek natki pietruszki, sól, olej, do podania marynowana ostra papryczka Jalapeño i posiekana czerwona cebula. Jak zrobić(...)odda wtedy najwięcej aromatu. Teraz do garnka wsyp soczewicę, wlej 3 szklanki wody, gotuj pod przykryciem 10 minut. Łodygi selera pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy. Dodaj także puszkę mleka kokosowego, dokładnie wymieszaj, gotuj koleje 10-12 minut. Na koniec do zupy wciśnij sok z cytryny, dodaj posiekaną natkę
Kulinarna Polskajeśli zrobiłeś więcej lub na kilka dni składniki na około 4- 5 osób: 0,5 kg schabu bez kości 0,5 kg pieczarek najlepiej małych 0,6 kg małych ziemniaków 2-3 średniej wielkości cebule 2 łyżki musztardy stołowej lub deserowej (łagodnej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego ( 5-6 sztuk) 100 ml słodkiej(...)złoty kolor, jeśli schab będzie blady sos nie będzie wyrazisty. Przełóż do garnka do zapiekania (kociołka). Pieczarki i cebulę również mocno zrumień na smalcu i dodaj do mięsa. Ziemniaki obierz, jeśli są małe to dodaj w całości, jeśli duże pokrój w duże kawałki, surowe wrzuć do pozostałych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dołóż musztardę, koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy i sól
Ogrodnik w podróżyprezentuję pochodzi z Kujaw. Pochodzi od określenia jakim zwykło się tam nazywać tłuczek. Innymi słowy, w języku urzędowym to marchew tłuczona. Składniki: - korzeń chrzanu - orzechy laskowe - marchewka - ziemniaki Jak chcecie znać wartość kaloryczną, to tu macie taki kalkulator. https://calories-info.com/kalkulator-kalorii/?id=16d,3,i;15o,5,;177,1i,;1qls,34, Wykonanie: Chrzan obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokim oleju. Orzechy mielimy. Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy
Kryzysowa Książka KucharskaMoja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie . A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć(...)łyżeczka suszonej bazylii – 1 łyżeczka suszonego tymianku – ½ łyżeczki cukru – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ⅓ łyżeczki chili Składniki na pieczone szparagi: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczka masła – sezam – sól, pieprz Dodatkowo: ziemniaki Hasselback SZPARAGI: Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Zagotowujemy osoloną wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucamy łodygi. Gotujemy 1-2 minuty, odcedzamy i natychmiast schładzamy
Be Fit Be Stronggrochówkę niczym z kuchni polowej. Przepis na grochówkę wojskową Składniki: 500 gramów grochu łuskanego, 2 cebule, 300 gramów boczku wędzonego, około pół kilograma dobrej kiełbasy śląskiej, 3-4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 ząbki czosnku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól. Jak zrobić grochówkę wojskową? Groch wsyp do średniej wielkości garnka, wlej około 2,5 litra zimnej wody(...)pokrój boczek w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy się trochę wytopi, dorzuć drobno posiekaną cebulę i razem przesmaż do zrumienienia. Jeśli boczek jest chudy, wlej trochę oleju. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrój w dość grubą kostkę, czosnek w plasterki. Do gotującego się grochu dodaj przesmażony boczek z cebulą, warzywa oraz pokrojoną w większe kawałki kiełbasę. Gotuj wszystko jeszcze
Kulinarna Polskaochotę spróbować klusek śląskich w innej wersji to ten przepis przypadnie Wam do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem. Składniki około 1 kg ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła mąka ziemniaczana ½ łyżeczki soli Instrukcje Szpinak dokładnie myjemy i przesmażamy na łyżce masła żeby zmniejszył swoją objętość, a woda odparowała. Studzimy. Wystudzony szpinak(...)blendujemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy na bok, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, zblendowany szpinak, jajko oraz sól. Szybko wyrabiamy ciasto. Robimy wałeczki, jeśli się kleją lekko podsypujemy mąką. kroimy na kawałki robimy kulki
To co lubię - gotuję i polecamPoliki 700 g policzków wołowych 4 duże cebule pokrojone w piórka 5 ząbków czosnku drobno startego 2 łyżki majeranku Sól Pieprz świeżo Ziele angielskie Liście laurowe Babka 2 kg ziemniaków starych na małych oczkach 4-5 jajek 3-5 łyżki mąki 2 cebule pokrojone w kostkę 200 g wędzonego boczku w kostkach Majeranek Sól Pieprz świeżo zmielony Dodatki Ogórki konserwowe(...)się już skończyła. Wlej do polików jakieś 2-3 litry wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj pod przykryciem, jakieś 3-4 godziny. W międzyczasie starte ziemniaki odciśnij z płynów. Dodaj podpieczony wcześniej i przestudzony boczek, jajka, mąkę, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszaj. Formę do chleba wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przełóż
RafalCookobecnej sytuacji jedyne zagraniczne podróże, jakie możecie odbyć, to podróże kulinarne, więc dziś zapraszam Was na wycieczkę do Włoch w towarzystwie przepysznej focacci z ziemniakami i rozmarynem. Miałem to szczęście, że jeszcze przed zamknięciem granic zdążyłem odwiedzić włoską Apulię i nieco zainspirować się tamtejszą kuchnią. Południowe Włochy słyną z prostych przepisów. Kilka podstawowych składników […] The post Focaccia z ziemniakami
Vegan Tasteukraińskiej. Natomiast te stolniki, które jak twierdzą są rodzajem pierogów, to najdziwniejsze pierogi, które prawdopodobnie mieliście okazję widzieć. Wczytywałem się w przepis kilka razy. Skłądniki: - kapusta - ziemniaki - mąka - cebula Wykonanie: Kapustę obieramy, a liście sparzamy wrzątkiem. Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Odciskamy wodę, dodajemy trochę mąki oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Mieszamy. Lepimy
Kryzysowa Książka Kucharskasuszonego 1/2 szkl wody gazowanej 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego 2 łyżeczki roztopionego masła Farsz: 150 g twarogu półtłustego lub tłustego 3 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki (utłuczone) 1 mała cebula, pokrojona i uduszona ewentualnie boczek jeśli dysponujemy i lubimy sól, pieprz tarty ser żółty 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut(...)czasie przygotowuje farsz, mieszam twaróg z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i cebulką, dodaje przyprawy i gotowy farsz odstawiam. 2. W tym czasie smażę naleśniki, a aby nie pękały przykrywamy je talerzem i odstawiamy na chwilę. Następnie dzielę farsz na tyle "kupek" ile mam naleśników i nakładam, zawijam i odsmażam na patelni na chrupiąco, pod koniec posypuje startym serem. Możemy również
Gotowanie...to proste !przyprawione i często mieszane z innymi warzywami. Izraelczycy dodają doziemniaków buraki, marchew czy seler. Dzięki temu za każdym razem placki smakują inaczej. Składniki: 1 średniej wielkości seler 1/2 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/4 cebuli 1 ząbek czosnku 1 mała łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Seler i ziemniaki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach
Cookery.plkurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków sloiczek szczawiu śmietana (opcjonalnie) 1 duży lub 2 male listki laurowe 2 male kulki ziela angielskiego 1/2 łyżki soli szczypta cukru pieprz Przygotowanie: wywar na zupę 1. Marchewkę(...)minut. Ja na zimę robię starte na tarce, solone warzywa do słoiczków - daje wtedy ich ok 3 łyżki + 1 marchewkę. nasz wywar jest gotowy dalsze przygotowanie zupy 1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naszego wywaru. Solimy nasza zupę. 2. Szczaw co robilismy zima - przepis znajdziecie tu >>> SZCZAW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ
Kulinarnie z Polką na Kresacharomatyczne. Pamiętajcie, aby zwracać uwagę na to, żeby mięso było świeże :) Składniki: 50dag świeżego schabu 2 duże cebule mleko bułka tarta 2-3 jajka mąka 5 dużych ziemniaków 1/3 dyni piżmowej łyżka śmietany łyżka masła sól, pieprz szczypta kurkumy ulubione dodatki (u mnie fasolka szparagowa) Przygotowanie: Wieczorem porcjujemy schab na kotlety grubości około 1,5cm. Każdy kotlet(...)samej patelni doprawiając ją do smaku. Obieramy ziemniaczki i razem z miąższem dyni gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je, tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków oraz dodajemy masło, śmietanę oraz kurkumę i pieprz. Mieszamy. Całość podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie ugotowana fasolka szparagowa obtoczona w bułce tartej z masłem). Smacznego
ChilliJemygier video Prince of Persia oraz filmu na podstawie komiksu 300. Oto właśnie Moi Drodzy prawdziwa kuchnia aryjska - czyli perska :) Składniki: - jakieś parówki - cebula - koncentrat pomidorowy lub ketchup - ziemniaki (opcjonalnie) Parówki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na 2-3 cm kawałki. Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy razem z parówkami. Dodajemy koncentratu, ale ja sobie pozwoliłem(...)ketchup i mieszamy. Jest gotowe, ale widziałem wersję z podsmażonymi wcześniej, pokrojonymi w kostkę ziemniakami, a że dzisiaj zmarzłem porządnie, to sobie nie żałowałem i dodałem takowych
Kryzysowa Książka Kucharska