Bardzo prosta w wykonaniu przekąska, ale trzeba poświęcić trochę czasu na ugniecenie ciasta. A ciasto jest z gotowanych ziemniaków, które zostały np. po obiedzie, mleka lub jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające(...)się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek. Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć do miski. Do rozgniecionych ziemniaków dodać całe jajko (lub mleko). Wymieszać Dokładać mąkę małymi ilościami i mieszać - czynność powtarzać. Ciasto nie powinno kleić się do rąk Przełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo fajne danie z wykorzystaniem ziemniaków ugotowanych na obiad w nadmiarze. Kiedyś pokazywałam inny sposób , na słono z wykorzystaniem ziemniaków z obiadu. Dzisiaj będzie na słodko, więc dzieci też na pewno chętnie zjedzą:) Danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Placuszki z ziemniaków i twarożku wyglądają tak: Składniki: ugotowane ziemniaki (u mnie to było ok. 4 łyżek) twarogu tyle samo(...)ziemniaków (u mnie to był twaróg tłusty Piątnicki) 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego, ale można też dać całe - będzie słodsze 5 łyżek mąki 3-4 łyżki cukru bułka tarta Ziemniaki, twarożek, jajko, cukier waniliowy, mąkę i cukier mieszamy w malakserze lub miksujemy. Ma powstać ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZiemniaki inne niż ugniatane czy gotowane bowiem zapiekane w kształcie różyczek :) Kiedyś robiłam zapiekane, krojone w plasterki, wraz z warzywami i takie zapiekane w całości . Te są troszkę inne. Gdy przytrzymamy dłużej w piecyku - zrobią się chipsy ;) Składniki: 2-3 ziemniaki na osobę przyprawa do ziemniaków zioła prowansalskie Vegeta oliwa z oliwek do polania różyczek z wierzchu Ziemniaki obrać, umyć(...)Układać plasterki warstwowo ale w pionie tak, żeby powstała różyczka Nagrzać piecyk do 180 stopni C Różyczki skropić oliwą z oliwek, przyprawić ziołami prowansalskimi, Vegetą i dodać przyprawę do ziemniaków Piec ok. 20-30 minut do zarumienienia się ziemniaków Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compodsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką do podsypania blatu 1 jajko sól (jeśli ziemniaki były(...)wcześniej solone, do obiadu, to nie przesadzajmy z ilością soli przy robieniu kopytek) Do ziemniaków dodajemy jajko - mieszamy. Można dodać sól - ale ostrożnie z ilością! Następnie dosypujemy mąkę powoli, mieszając i sprawdzając konsystencję. Nie można dodać za dużo mąki (szklanka mąki na 1/2 kg ugotowanych ziemniaków powinna być w porządku), ponieważ po ugotowaniu kopytka będą gumowe. Lepiej, żeby ciasto było
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotowaniu Muffinek szpinakowo-jabłkowych zostało mi jeszcze trochę szpinaku, a z dnia poprzedniego - ziemniaki. I tak powstały szpinakowe kluseczki zwane przez moją córcię "kosmicznymi" lub "ufoludkowymi". SKŁADNIKI: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) szpinak rozdrobniony* ok 30 dag mąki ziemniaczanej** 2 jajka sól do smaku - ok 1-1,5 łyżeczki w zależności od ilości szpinaku mąka(...)gęstości i do podsypywania *jeśli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odcisnąć na sitku z wody ** (patrz: pkt. 2) 1. Ziemniaki i szpinak przepuszczamy przez maszynkę do mięsa - szpinak najlepiej zmielić 2 razy. 2. Uwaga: ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli zmielone ziemniaki ze szpinakiem wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym
Kto ugości moich gości?podałam dziecku jałowego jedzenia, bo jak miałabym mu coś podać gdy sama bym tego nie tknęła. Jeżeli przejdzie mój test smaku wtedy daję to dziecku. Sposób na Pana Ziemniaka: 1 duży ziemniak 1/4 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonej bazylii Przygotowanie: Ziemniaka dokładnie myjemy wraz ze skórką, to w niej mamy bogactwo witamin(...)Możemy pomóc sobie szczotką ja mam taką jedną do warzyw. Ziemniaka ciach, ciach na kostkę. Przekładamy do głębszego naczynia. W słoiczku (bo tak najwygodniej) mieszamy ze sobą oliwę, bazylię i dosłownie szczyptę soli, ucieramy do tego na tarce na tych najmniejszych oczkach paprykę. zakręcamy i mieszamy. Wylewamy na ziemniaki i obtaczamy
ClauditteMissCookingmenu ryb. Gdy pytam sama siebie dlaczego? Ciężko znaleźć wytłumaczenie. Wiem jak są zdrowe, jak wartościowe i niezbędne dla mojego organizmu. Co więcej w mojej kuchni nie znajdziesz ziemniaków. I nie chodzi o to, że są kaloryczne, że się odchudzam czy poprostu ich nie lubię. Zostały one naturalnie wyeliminowane z mojego jadłospisu z mega prozaicznego powodu... nie lubię obierać(...)ziemniaków, to takie moje kuchenne dziwactwo :) Dlatego postanowiłam wyjść na przeciw moim uprzedzeniom i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego, odrobina
Mój Smak na Życieśmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz sól odrobina cukru do smaku łyżeczka suszonego majeranku 2 kostki rosołowe Dodatkowo : 1-2 kg ziemniaków ( w zależności od liczby osób) 3 cebule Sposób wykonania: Ugotować w całości buraki 1,5 godziny – 2 godzin. ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć(...)Bardzo dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku. Obrać ziemniaki. Ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. 15- 20 min. Po ugotowaniu odparować ziemniaki i potłuc tłuczkiem do ziemniaków . Podczas gdy ziemniaki będą się gotowały pokroić cebulę w kostkę
Na słodko lub wytrawnieskładników bo wyszło mi 50 sztuk i zastanawiałam się kto to zje, ale warto było się napracować, bo już ich nie ma ;-) Składniki na ok. 50 szt. 3 kg ziemniaków 3- 4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na nadzienie: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka) 1 bułka 1 jajko 3 cebule 1 kostka rosołowa sól pieprz do smaku(...)łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 3 -4 cebule 200 g boczku surowego. Sposób wykonania ciasta na pyzy: Ziemniaki obrać, ugotować a następnie wystudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić. Przełożyć ziemniaki do miski lub innego szerszego naczynia i równomiernie rozłożyć na całości. Z całości wyjąc ¼ część ziemniaków i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Do ziemniaków, mąki, dodać część ziemniaków
Na słodko lub wytrawnieTradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2 ząbka czosnku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, gyros, 2 jajka, mąka, bułka tarta, olej. 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy ziołami do smaku (bazylia(...)Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku z solą i pieprzem (można dodać trochę przyprawy gyros lub ostrej papryki). Smażymy pierś, tak jak kotlety. 4. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami. 5. Na usmażoną pierś z kurczaka wykładamy pomidory z ziołami oraz posypujemy serem mozarella, bądź innym serem żółtym
Kuchnia Pełna Pasjiobrazek: Wiem, wiem, mam bujną wyobraźnię i czasem podpowiada mi ona bardzo dziwne rzeczy :D Mam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki: Kopytka: 1kg ziemniaków 200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek(...)topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Jeśli nie macie praski
Czerwona Porzeczkaszklanka, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 10 łyżek, woda 1 szklanka, ziemniaki 12 większe, surówka - jaką lubisz wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć do marynaty umyte kacze udka i dobrze je natrzeć - schować(...)lodówki na całą noc do szybkowara wsypać obrane ziemniaki pokrojone na grube plastry - kacze udka zrumienić na oleju na patelni i ułożyć na ziemniakach wlać tłuszczyk z patelni, wodę i zamknąć szybkowar - po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach /w tym czasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki
W Mojej Kuchni Lubięskładniki * 1 kg ziemniaków * mąka ziemniaczana Sposób wykonania Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc, a następnie przecisnąć przez praskę. Jeżeli nie ma to może wystarczyć kilkakrotne tłuczenie w odstępach czasowych w trakcie stygnięcia ziemniaków. Jeżeli okaże się, że ziemniaki są zbyt sypkie to najlepiej w trakcie tłuczenia dolać do nich nieco zimnej przegotowanej wody. Wystudzone ziemniaki lekko(...)ubić w garnku, a następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę. Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka
Mix smakuDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na banalnie prostą i bardzo smaczną fasolówkę- w postaci gęstego i sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską. Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;)))))) * fasola(...)biała drobna- 250 g * bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny) * ziemniaki- 3 duże szt. * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula- 1 sporej wielkości * czosnek- 1 ząbek * kiełbaska- wedle uznania * olej- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryczka chili, majeranek i cząber Fasolę namoczyć dzień wcześniej (minimum 8 godzin
Kraina Miodem Płynąca