Gulasz z pieczarkami na winie i rosti 235Już zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski śląskie białe i szare 260Ja wiem ze kluski w Polsce potrafią zrobić wszyscy, ale czy wszyscy dobrze umieją zrobić prawdziwe śląskie kluski białe a szczególnie szare, które są już mniej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek ziemniaczany zapiekany jak z Osła 329Czy każdy placek ziemniaczany musi być tradycyjnie z cukrem albo sosem? Czy można podać inaczej? Pewnie, ja zrobiłam zapiekankę z placka z dodatkami, do której możecie
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś gęsia wędzona w woku z placuszkami rosti, kapustą i olejem rzepakowym 255Ciąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpeciki miesne z fetą - Montignac 229być dietetyczne? Tak, bo po pierwsze brak tam bułki, czy bułki tartej i jajka co w połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy z ziemniakami, makaronem, czy ryżem to połączenie węglowodanów i tłuszczów powoduje ze nam się to wszystko odkłada. Dlatego te pulpeciki pod warunkiem że zjemy je tylko z warzywami dadzą nam wartościowy
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka jarzynowa 290Bez tej sałatki nie ma żadnych świąt, czy uroczystości rodzinnych nieprawdaż? Ja rzadko ją robiłam, teraz coraz częściej do niej wracam i doceniam ją. Moja wersja
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śląski żurek na Wielkanoc 475Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko na Wielkanoc, ale zazwyczaj co sobotę. Jednak najlepiej smakuje na domowym zakwasie właśnie w tym jedynym okresie w roku na Wielkanoc. Poniżej wersja mojego męża
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Langosze z kozim serem 260Langosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szałot śląski 388Szałot śląski to jedna z najpopularniejszych śląskich potraw. To sałatka sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego i przypraw z dodatkiem musztardy. Obecnie rzadko wykonywana w tej tradycyjnej formie ze śledziem, bo sama bez niego jest wyjątkowo pyszna i tak różna od popularnej sałatki jarzynowej, czy ziemniaczanej. Ja trochę zmieniłam
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz z ozorków z plackami z ciasta na kluski 259Ozorki często u nas bywają w postaci gulaszu podawanego z kaszą. Ale żeby nie być taka monotematyczna postanowiłam tym razem podać je z plackami zrobionymi z
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moja grochówka 297Grochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za pasem temperatura nie skłania do letnich potraw, ale właśnie do solidnych dań takich jak polska grochówka. Jedni jedzą ja tak gęsta ze aż łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję. Ale nieważne
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek po Wegiersku 289pieczarki? dusic ok 5-10 min. Dodac serki topione i papryke- dusic nastepne 5-10 min. Przyprawic do smaku (polecam ziarenka smaku- przyprawe ziolowa do gulaszu. ) 2 . Zetrzec ziemniaki i cebule na tarce z malymi oczkami, dodac jajko, make, czosnek, sol i pieprz. Wymieszac . Smazyc na patelni z dwoch stron. 3. Posypac tartym serem lub polac smietana. Smacznego
Smaki Edyty
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 233bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C Ja podalam z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Smaki Edyty
Kurczak faszerowany ryzem z pieczonymi warzywami 258wlozylam do nagrzanego na 180 C piekarnika, Pieczemy ok 1 godziny. Polewajac tluszczem "puszczonym " z kurczaka. Obracamy kurczaka co 15-20 min. Na 20 min przed koncem dodajemy ziemniaki, a 10 min pozniej dodalam papryke I cukinie. Dodatkowo zrobilam maslo czosnkowo koperkowe. Zycze smacznego I milej soboty
Smaki Edyty
Zupa Szczawiowa- krem 196Zapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie. Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por. Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I rozdrobnilam blenderem. Podalam z jajkiem. Smacznego I milego tygodnia. Pozdrawiam
Smaki Edyty