ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:319/497)

Kotlety mielone z dynią i grzybami 186

nabierać farsz, spłaszczać na dłoni, nakładać nadzienie, przykrywać odrobiną spłaszczonego farszu i dokładnie zlepiać z każdej strony. Gotowe kotleciki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie robimy sos:) Drugą połówkę cebuli czerwonej pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego(...)śmietankę, przyprawić, wymieszać, zagotować. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, wymieszać, kiedy ser całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia. Kotleciki i sos dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami. Było pysznie, polecam Artykuł Kotlety mielone z dynią i grzybami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Polędwica z dorsza w panierce pieczona w piekarniku z purre z ziemniaków i surówka 221

łodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie sol i pieprz czarny Przygotowanie : Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy na 1h do lodówki . Purre : Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy(...)mieszamy widelcem. Do drugiej zmielone latki owsiane. Rybe obtaczamy w jajku potem w zmielonych płatkach i znów w  jajku. Układamy opanierowane poledwice w naczyniu zaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 15 minut. Dorsz będzie soczysty

Szkrab Je Sam
Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie, przepis 289

Odstawiamy skrzydełka na jakiś czas (najlepiej na całą noc) do zamarynowania, w chłodne miejsce. Krok 2. Następnie skrzydełka wyjmujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy przez 10-12 minut. Kiedy skórka zacznie robić się złocista zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze przez 30 minut, lub do momentu(...)szybko brązowieć, trzeba skrzydełka nakryć papierem do pieczenia. Skrzydełka w miodzie z czym podać? Oto kilka pomysłów na chrupiące skrzydełka na obiad lub grilla: skrzydełka w miodzie z pieczonymi ziemniakami i surówką z sałaty, rzodkiewek i fety. skrzydełka w miodzie z puree ziemniaczanym, sałatą rzymską i pomidorami koktajlowymi. skrzydełka w miodzie z grillowanymi warzywami i sosem tzatziki . skrzydełka w miodzie

Moja Książka Kucharska
KOTLETY Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW 382

kalafior pozostające nam z poprzedniego dnia (wówczas należy je podgrzać, by ziemniaki nam się lekko dusiły) lub gotować na świeżo. Przekładam do dużej miski i duszę dokładnie praską do ziemniaków. Dodaję cebulę z porem i czosnkiem, sól Kala Namak, mąkę ziemniaczaną, grysik orkiszowy, sporo świeżo mielonego pieprzu i całość mieszam łyżką. Nabieram łyżkę masy i dłońmi formuję kotlety, obtaczam(...)sztuk. Gotowe kotlety smażę na rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor, kilkakrotnie przekładając na drugą stronę, tak by równo się obsmażyły. Można również smażyć kotlety na blaszce w piekarniku, ale my wolimy zdecydowanie takie z patelni.          z dodatkiem kurek  sosie śmietanowym Smacznego

Smaczne Zdrowe
Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku 818

parmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się uda. Poza tym można ją podać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Za każdym razem będzie inna ale zawsze smaczna i syta. Łosoś po toskańsku Składniki: 4 porcje 600 g fileta z łososia 1 mała cebula 10 suszonych pomidorów(...)buljong z kurczaka 150 ml białego wina wytrawnego 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 150 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 5 łyżek startego parmezanu Upiecz czosnek w całości w piekarniku lub na grillu. Obierz i zmiażdż nożem. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory

codojedzenia
Pieczone młode ziemniaki w ziołach z papryką igołomską. 197

oliwa z oliwek świeży szczypior tarty parmezan sól do smaku u mnie  himalajska różowa pieprz do smaku u mnie  ziołowy karahi chicken masala olej kokosowy do smażenia Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ziemniaczki obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski ,skrop sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dosmacz solą, pieprzem oraz niewielką ilością Karahi Chicken Masala. Wymieszaj. Wsyp(...)ziemniaczki będą miękkie. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego. Wrzuć paprykę umytą i pokrojoną w kawałki, podsmażaj aż skórka się zacznie rumienić. Do papryki wrzuć pieczone ziemniaki i wymieszaj wszystko razem. Przed podaniem zetrzyj sporą ilość parmezanu i dodaj szczypiorku. Gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym 179

dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki tartego chrzanu sól i świeżo mielony pieprz do smaku  Policzki upiec w piekarniku według wskazówek na opakowaniu. Przeważnie jest to czas około 30 minut i temperatura 230 stopni. Sos z upieczonych policzków przelać do garnuszka. Wodę rozmieszać dokładnie z mąką, dodać śmietanę i połączyć(...)mąką - cały czas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone policzki i na minimalnym ogniu gotować przez kilka minut.  Podawać z ugotowanymi ziemniakami, dowolnymi sałatkami. Ja wykorzystałam sałatkę szwedzką. Spróbuj także policzków wieprzowych z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIERSI Z KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWO - WIŚNIOWYM 198

smażyć do momentu wytopienia się tłuszczu i ze złocenia skórki. Mięso odwrócić i smażyć jeszcze około 3 minuty. Usmażone piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  6-8 minut, jeśli chcemy, aby mięso nie było krwiste wydłużyć czas pieczenia o kolejne 4 minuty. Po upieczeniu piersi położyć na desce, żeby "odpoczęły(...)dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając winem. Mięso pokroić na grube plastry i podawać ułożone na sosie. Ja swoją wersję podałam również z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami

Kuchnia w opałach
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 181

ciasta. Danie to stanowi pyszną przekąskę, idealną na każdą porę dnia. Ciasto  14 arkuszy ciasta filo, rozmrożonego i zawiniętego w wilgotną ściereczkę olej do glazurowania Farsz 3 duże ziemniaki, ugotowane i rozgniecione 75 g ( 3/4 kubka) mrożonego groszku 50 g (1/2 kubka) odsączonej, konserwowej kukurydzy 5 ml (1 łyżeczka) zmielonej kolendry 5 ml (1 łyżeczka) zmielonego kminku(...)posiekana 2 świeże zielone chili, drobno posiekane 30 ml (2 łyżki) posiekanych liści kolendry 30 ml (2 łyżki) posiekanych świeżych liści mięty sok z 1 cytryny sól Przygotowanie 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy kawałek ciasta filo przekrawamy wzdłuż na pół. Powstałe pasy również składamy wzdłuż na pół 2. Powinniśmy otrzymać 28 cienkich pasków. Smarujemy je lekko olejem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 212

dobrze go w niej obtoczyć, nacierać kawałki przez kilka minut. Zostawić na ok. 2 godziny dla lepszego efektu (jeśli nie macie czasu, można pominąć, ale marynowanie daje większą intensywność). Ziemniaki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Marchew pokroić w talarki, jeśli używacie mrożonej marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera(...)blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka jerk. Polać resztą marynaty. Naczynie z kurczakiem i warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (nie przykrywać) na około 1-1,5 godzinę. W połowie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę. Kurczaka jerk po karaibsku z warzywami serwować na ciepło

Pociąg Do Kuchni
Focaccia na bazie ziemniaków 163

miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie ( w razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi  ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe(...)formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Korzenny seler z pstrągiem łososiowym pełnym ziół 171

pomarańczy wykrawamy fileciki, które układamy między plastrami warzyw na blaszce, z pozostałego kawałka pomarańczy wyciskamy sok na blachę. Tak przygotowana blaszka z warzywami może od razu wylądować w piekarniku w 150 stopniach na około 40 min. Gruszki obieramy, odkrawamy końcówki tak, aby mogły one stać. Obrane gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, korę cynamonu kruszymy i wbijamy w gruszki, sypiemy(...)można spokojnie piec razem z warzywami czyli 40-50 min w 150 stopniach. Gwarantuję cudowny zapach w całym domu. Serwujemy kawałki pstrąga na warzywach w towarzystwie dowolnego "zapychacza", czyli ziemniaków, kaszy czy też ryżu. Polecam tylko do każdego dodatku dodać odrobinę tych samych ziół, które towarzyszą rybie. Prosto z  pomysłem i aromatycznie! Smacznego

Kuba Gotuje
Babka ziemniaczana 162

najdrobniejszych oczkach. Jeśli na powstałej masie jest dużo płynu należy go delikatnie zlać, ilość wody zawarta w ziemniakach jest różna. Do masy od razu dodać gorące mleko, aby ziemniaki nie zrobiły się ciemne. Do masy ziemniaczanej wbić jajka, dodać drobno posiekany czosnek, boczek i cebulą wraz z wytopionym tłuszczem, majeranek, pieprz, sól (dodając wędzony boczek sprawdzić jak bardzo jest słony(...)zbyt rzadka dodać mąki, jeśli jest dość gęste mąki nie dodawać. Wnętrze formy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać masę ziemniaczaną. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku około 1,5 godziny. Proporcje na dużą formę 33x23

Kuchcik gotuje
Aromatyczna pieczeń z karkówki 191

kolejne boki nacierać przyprawą i jeszcze chwilę podsmażać. Przełożyć do naczynia, w którym będzie piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu do czasu podlać piwem. W tym czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa. Cebulę pokroić w grube piórka a korzenie w grube słupki. Po około godzinie(...)pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Powstanie bardzo aromatyczny sos. Nie zabielałam śmietaną gdyż nie lubię :) Podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami

Jemy Pijemy
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 173

śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku, a grzybki umyć i namoczyć. Kości zalać zimną wodą (około 2 litry) i gotować razem z grzybkami, następnie wywar przecedzić. Grzybki pokroić i włożyć do czystego wywaru . Upieczone buraczki obrać(...)drobniutko pokroić, usmażyć złociście na smalcu razem z mąką. Dodać do wywaru, wlać kwas buraczany i przyprawić do smaku. Całość zagotować (uważać żeby nie przegotować) i podawać np. z ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia