ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:253/603)

Ostatni weekend przed świętami. 166

przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery. Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Przygotowujemy stół na wigilie. Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej

Kolizje Smaków
1549. Kurczak w czosnkowej marynacie 217

zjedliśmy obiad...a w domu przecież kurczak się marynował..no, ale oczywiście się nie zmarnował..Był zjedzony ze smakiem..ale już bez ziemniaków...tylko z chlebkiem..Taki kurczak jest pyszny ..polecam..Ja co prawda nie piekłam w rękawie [ akurat nie miałam]..a w naczyniu żaroodpornym.. pałki z kurczaka lub skrzydełka 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki sosu sojowego

Moje domowe kucharzenie
Karkówka pieczona z warzywami 310

cebulę w pół talarki. Czosnek drobno posiekać.3. W rękawie do pieczenia ułożyć plastry karkówki, posypać papryką, cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie.4. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st.C.Rada: Karkówka świetnie pasuje do młodych ziemniaków przypieczonych na patelni z koperkiem i najprostszej sałatki obiadowej czyli sałaty i szczypiorku

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 165

wymieszać i zalać gotową marynatą mięso. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce.  Następnie mięso umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie były to ogórki po żydowsku

Pasja Smaku
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 206

ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia. Mąka ziemniaczana– równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu.M

Mia Cucina Sofieta
Pierś kurczaka pieczona z warzywami. 310

kosztowało mnie, zbyt wiele pracy.  Użyłam młodych warzyw, było pysznie. Piekłam 70 minut, ale polecam sprawdzić miękkość warzyw. Jeśli będą za twarde,  to trzeba wydłużyć czas pieczenia. U mnie tylko brokuły, były półtwarde, ponieważ  dałam surowe, ale możecie je, przed pieczeniem na 2-3 minuty włożyć do wrzątku.  To już zależy jakie lubicie(...)minuty do wrzątku. Jeśli chcecie żeby był bardziej miękki.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć plastry ziemniaków i resztę warzyw.  Na wierzchu ułożyć piersi. Posypać tymiankiem.Wszystko polać, niewielką ilością oleju.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 70 minut.  Można dłużej, zależy jak miękkie chcecie warzywa. Miałam młode warzywa,  więc po tym czasie

Agusiowe smakołyki
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone 204

Rada: żeby dwa razy nie włączać piekarnika, przygotowujemy sobie ciasto i jak już mamy przestudzone warzywa, to możemy je piec. W tym czasie przygotowujemy masę, którą przekładamy na lekko przestudzone ciasto. Masa: Dynię i ziemniaka obieramy (z dyni wydrążamy miąższ z pestkami), kroimy w niewielką kostkę. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, cukier, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż będą(...)całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin, a tuż przed podaniem posypać jeszcze raz cukrem pudrem

Moniki Smakołyki
Kurczak pieczony na butelce piwa 155

chcąc czekać kolejnych kilku lat, wzięła sprawy w swoje ręce i sama tego kurczaka zrobiła. A do tego jeszcze pyszne warzywa, pieczone razem z kurczakiem. Rewelacja! Potrzebujemy: 1 kurczak (1-1,5 kg) 1 piwo 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Marynata do kurczaka: 7 łyżek oliwy z oliwek 5 ząbków(...)piwem (tak żeby szyjka ledwo tylko wystawała znad kurczaka), umieszczamy w wyższej brytfannie, a dookoła układamy warzywa pokrojone na kawałki i wymieszane z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę na każdy kilogram kurczaka. Nasz miał około 1,5 kg więc siedział w piekarniku około 90 minut. Piwo nie wycieka z butelki, raczej tylko delikatnie

Marder&Marder Manufacture
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup 151

Przedstawiam dzisiaj przepis na dosyć nietypową zupę. Krem z pieczonych gruszek i pietruszki z tymiankiem i śmietanką zaskoczył mnie swoim smakiem. Zaskoczył oczywiście pozytywnie:) Wcześniej słysząc o takim połączeniu jakoś nie mogłam się przełamać i żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej bo jest pyszna! Pietruszkę można swobodnie zastąpić pasternakiem, chociaż jest on trudniej dostępny w naszych sklepach. Zapraszam! Scroll(...)gruszki z 1½ łyżki oleju i dopraw solą. Rozłóż równomierną warstwą na blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie, w rondlu rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli. Wsyp tymianek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj

karmelowy
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym 176

Pieczone warzywa często goszczą na moim talerzu. Najwięcej jem ich oczywiście w sezonie letnim, gdyż wtedy to właśnie jest ich nawiększy wybór. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym Najszybsze i najłatwiejsze do przygotowania są oczywiście warzywa krojone, które wystarczy zazwyczaj posolić, oprószyć pieprzem i polać oliwą. Zapiekane warzywa w takiej formie są jak znalazł jako dodatek obiadowy do mięs. Znam(...)takie warzywa, które po pierwsze mają odpowiednią wielkość, po drugie są dość miękkie w konsystencji. Nie chodzi nam przecież o to aby piec nadziane warzywo do świąt. Najlepsze będą zatem: cukinia, pomidory, bakłażan, papryka, pieczarki czy ziemniaki. Ja postawiłam tym razem na bakłażana. Badzo lubię to warzywo w formie grillowanej. Idealny jest on także do sałatki, do moussaki i oczywiście

mecooks
Ziemniaki 134

Wydaję mi się, że przez pewien czas ziemniaki były bardzo źle traktowane. W sensie przypisywano im, że są po prostu złe z dietetycznego punktu widzenia. Sama po wyjeździe na studia miałam ich szczerze dosyć, bo w domu jadło się je prawie codziennie. Teraz jednak wróciły u mnie do łask i może nie przyrządzam ich bardzo często, ale na pewno(...)dużo kalorii, a stanowią dobre źródło witaminy C i błonnika. Oczywiście najzdrowsze są te młode, dopiero co wykopane. Warto je gotować lub piec w mundurkach. Nie wspominając o tym ile wspaniałych potraw można z nich przygotować! Frytki, ziemniaki tłuczone, placki. Są świetnym dodatkiem do wielu obiadów. Przepisy na potrawy z ziemniaków znajdziecie tutaj ! Babeczki z ziemniaków i sera Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Jak zrobić obiad na przeziębienie 228

blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, po czym włóż do środka blachę i piecz przez 25 minut. Upieczone warzywa wyłóż na talerz i posyp solą oraz przyprawami. Możesz podawać z hummusem lub dipem czosnkowym. Ziemniaki zawierają dużo potasu. Danie to zawiera skrobie, która odżywia organizm. To także cenne źródło składników mineralnych oraz witaminy C. Szybko

Codogara
Zapiekanka ziemniaczana. 1474

cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 160 stopni C pieczemy ok 1 godzinę. Smacznego

kgwjanczewo
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 182

Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania(...)jasnej 30 g świeżych drożdży 40 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko+1 żółtko ok. 1 szklanki mleka Składniki na farsz: 70 dkg ziemniaków 350 g półtustego twarogu 1 cebula sól, pieprz tłuszcz dodatkowo: czarny sezam 1 żółtko+2 łyżki mleka   Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i przy pomocy rózgi balonowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Mięsny 303

piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3  średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego(...)pokrojone pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury190°C. 2/3 ciasta rozwałkować w kształt koła i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi

Mama Gotuje