ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:317/401)

Zapiekanka makaronowa – Gyros 196

Porcje 4 Zapiekanki to niezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż zapiekanki zrobić można właściwie ze wszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe(...)Wierzch posypujemy jedną częścią sera żółtego. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu, pozostałe warzywa i sos. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera żółtego. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 30 minut. By Małgorzata Hert Adapted from Zjem to! Adapted from Zjem to! Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Boeuf Bourguignon 185

najsłynniejszych dań świata. Przepis na 6 głodnych osób. Składniki: 8 plastrów wędzonego boczku (plus skórka z boczku) 1,5 kg dobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki(...)łyżką mąki, mieszamy i wsadzamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyciągamy naczynie i dodajemy wino wymieszane z bulionem (szklankę bulionu zostawiamy). Dodajemy koncentrat, liść laurowy, tymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki

ladykitchen
Schabowy według Magdy Gessler 255

W wielu materiałach internetowych możemy znaleźć przepis na schabowy według Magdy Gessler. Postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobry jak pojawiające się opinie. Kotlet schabowy podamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 279

zrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Można je także spotkać bez nadzienia. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Każde(...)nadziewać w dowolny sposób. Ja robiłem je w kształcie spiralek "ślimaczków" tak jak pokazuję na zdjęciach poniżej. Uformowane układać na papierze do pieczenia. Zostawić na ok. 20 minut, aż trochę się napuszą. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem lub mlekiem. Można posypać sezamem, czarnuszką lub makiem. Piec w temperaturze 180oC przez

Przepisy na domowy ser i chleb
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 222

wyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka(...)miodu 1 łyżeczka soli 3 łyżki gorczycy białej liść laurowy 6 ziarenek pieprzu 2 goździki Jabłka obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Układam na blasze,  podpiekam w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach, aby owoce zmiękły i zrobiły się rumiane. Następnie miksuję je na pakę przy pomocy blendera. Ocet, miód, przyprawy zagotowuję. Zalewę studzę, a zimną - zalewam

W kuchni Karmel-itki
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 253

klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu(...)następnie całość przelałem do naczynia żaroodpornego, w którym wcześniej umieściłem gęś. Naczynie przykryłem i umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Buraki dokładnie umyłem, obciąłem górne i dolne końcówki, każdego buraka owinąłem folią aluminiową i również umieściłem je w piekarniku. Zimniaki obrałem i ugotowałem do miękkości, a następnie przecisnąłem przez prasę. dodałem do nich 2 jajka, szczyptę

Wyprawy kulinarne
Kalafior w mięsie mielonym 223

Pomysł na to danie poddała mi znajoma. Jeżeli lubicie kalafiora to jest to propozycja dla Was:) Klasyczny kalafior w nowej wersji, smakuje pysznie i też ciekawie

Krakowskie smaki Ani
Ciasto z buraczków i czekolady 184

wanilii bynajmniej mu nie zaszkodzi. W oryginalnym przepisie czas pieczenia ciasta wynosi 25 minut, nasze doświadczenie jest takie, że to za mało – ciasto jest za miękkie a co gorsza, buraczki są właściwie surowe. Według nas ciasto z buraczków z dodatkiem malin (nie ma ich w oryginalnym przepisie) wymaga pieczenia około godziny. Później musi wystygnąć. Ciasto z samymi buraczkami jest(...)tabliczki) czekolady 70 proc. połamanej na kawałki 3 jajka 375 g (1 ½ szklaki) mąki 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Olej do posmarowania formy do pieczenia 2 szklanki malin Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wlej olej (2/3 szklanki) do rondla, zacznij podgrzewać na bardzo niewielkim ogniu. Wrzuć do oleju połamaną czekoladę i mieszaj aż się

Niedzielny kucharz
Bataty zapiekane z cebulką i jajkiem 140

{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Nie lubi\u0119 nudnych \u015bniada\u0144, dlatego lubi\u0119 czasem poeksperymentowa\u0107 z tym co mam w lod\u00f3wce. Jako

Mostek w kuchni
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 196

pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu(...)średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 900 g ziemniaków 1 serek topiony 150 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 płaska łyżeczka cynamonu bazylia sól, pieprz olej     Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić z mlekiem i serkiem, przyprawiając solą i pieprzem.   Mięso usmażyć na oleju

Jadło i czytadło
12 przepisów na pyszne wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki 167

prostu - z ziemniakami czy kaszą oraz surówką. Wegekotlety to także dobry pomysł do lunchboxa, który urozmaici Wasze obiady. Łapcie przepisy na kotlety, a także pomysły na dodatki, sosy i dipy! ➤ Zobacz także: 12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) (Aby przenieść się do przepisu, kliknij w jego nazwę - na czerwono) 1. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki(...)orzechów włoskich do maczania kotlecików. 5. Szybkie kotlety z kaszy, sera mozzarella i ziół Inna wersja kotlecików na bazie kaszy, tym razem z dodatkiem sera mozzarella. Kotleciki pieczone są w piekarniku. Świetne do lunchboxa. 6. Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy Kofty to różnej wielkości klopsy i klopsiki przygotowywane w krajach arabskich i na Bałkanach. Tradycyjnie robi

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 274

Gołąbki to moje ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu. Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie. Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki robicie(...)zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną oregano, bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.Pod koniec pieczenia liście można zdjąć i chwilę podpiekać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę

O kuchni z uczuciem
długo świeży chleb z ziemniakiem 193

muszę przygotować prowiant,na kilkudniowa wyprawę i chleb o "przedłużonym okresie świeżości",  będzie wprost niezbędny. Do swojego wypieku użyłem mąki ziemniaczanej, ale taki sam efekt uzyskamy dodając ugotowane ziemniaki. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki ziemniaczanej(...)wysypanej mąką misy, zostawiając go na dwie godziny, w ciepłym miejscu. Następnie przekładamy bochenek  na blachę na której będziemy  go piekli i pozwalamy aby jeszcze podrósł (około godziny) Kiedy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni  Wyrośnięty bochenek wkładamy do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy chleb przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę

Miód i pieprz
Zbilansowana dieta 127

zmotywować też Ciebie! Znajdź chwilkę na to by przygotować sobie zdrowe, domowe jedzenie! Zobaczysz, że po pewnym czasie rezultaty pojawią się same! Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini i kurczakiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor(...)steki wołowe Opakowanie boczku wędzonego w plastrach (200 g)* 2 filety z kurczaka Warzywa: Brukselka – 0,5 kg 2 średnie ziemniaki słodkie Paczka szpinaku Paczka jarmużu 8 małych buraków ćwikłowych 0,5 kg dyni 1,2 kg ziemniaków Paczka szalotek albo ze 3 małe cebule żółte Por Nabiał: Kozi ser twarożkowy (50 g) Mała mozzarella Mleko (niecała szklanka) Jogurt

Niedzielny kucharz
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej 182

ubiegły czwartek w szkole u mojej siostry obchodzili „Dzień chleba i ziemniaka”. Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy mojej siostry spadł na mnie i moją mamę W naszym menu znalazł się rzecz jasna domowy, świeżutki chleb (przepis na niego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane(...)oleju pół łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odcedzamy i mieszamy z olejem, papryką i solą. Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy będzie chrupiąca, pozostawiamy ją do wystudzenia. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania