BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 167tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki(...)środku umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 min., następnie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze
Kuchnia MagdaLeny
BURGERY BURACZKOWE Z MOZZARELLĄ 180tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę 🍔 Składniki(...)środku umieszczamy kulkę mozzarelli. Formujemy kształt kuli tak, aby mozzarella pozostała w środku, a następnie obtaczamy w bułce tartej z sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 20 min., następnie przewracamy ostrożnie na drugą stronę i pieczemy jeszcze
Kuchnia MagdaLeny
Pałki kurczaka w marynacie węgierskiej z papryką 155name":"Pieczemy w nagrzanym wcze\u015bniej piekarniku w 210 stopniach, przez 40 minut. 20 minut przed ko\u0144cem pieczenia \u015bci\u0105gamy przykrywk\u0119 i pieczemy bez niej, by sk\u00f3rka mia\u0142a mo\u017cliwo\u015b\u0107 przyrumienienia si\u0119.","text":"Pieczemy w nagrzanym wcze\u015bniej piekarniku w 210 stopniach, przez 40 minut. 20 minut przed ko\u0144cem pieczenia \u015bci\u0105gamy(...)talarki ziemniaków Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do naczynia w którym będziemy je marynować. Zasypujemy przyprawą węgierską, solą i pieprzem i pozostawiamy na 30 minut. Pałki kurczaka smarujemy dodatkowo majonezem i ketchupem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką albo folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w 210 stopniach, przez
ProstePesto.pl
Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 200szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka Martini 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, świeży tymianek masło do smażenia Puree z musztardą francuską: 3 ziemniaki 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka masła sól koperek Marynowana cukinia w Martini: marynata; szklanka wody, szklanka Martini, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli cukinia koperek(...)pieprzem i owijam boczkiem. Na patelni rozgrzewam tłuszcz z dodatkiem czosnku i tymianku. Smażę na nim polędwiczkę do zarumienienia z każdej strony. Następnie przekładam na blaszkę do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na 20 minut. Grzyby moczę w szklance wrzątku przez godzinę. Na tej samej patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam szalotkę, tymianek i czosnek. Dodaję
Mango Papaja
Barszcz. 201wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina ( pietruszka, seler, lubczyk) 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 4 jajka ugotowane na twardo sól lub domowa vegeta do smaku pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 liść laurowy Wykonanie : Buraki myjemy przecinamy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około(...)dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz sól lub 2 łyżki domowej vegety. Dolewamy resztę wody. Gotujemy aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone buraki i ziemniaki, gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy, drobno kroimy i z powrotem przekładamy do garnka. Jajka kroimy w grubą kostkę lub w ósemki, jak wolicie
Sama słodycz i szczypta chili
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 182oczyszczone jelita, boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze(...)wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż nabierze złotego koloru. Mniej więcej taką kiszkę przygotowaliśmy na warsztatach, w których uczestniczyłam na zaproszenie firmy Europlant, w Pałacu w Nosowie. Warsztaty prowadził Artur Moroz, Szef Kuchni w restauracji Bulaj . Oprócz kiszki ziemniaczanej, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta
królestwo garów
Pasztet z kaszy i ziemniaków 148sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, kilka ząbków czosnku, smalec Przygotowanie: Ugotowaną kaszę, ziemniaki oraz przesmażone, pokrojone drobno pieczarki z cebulą i kilkoma ząbkami czosnku zmielić Dodać jajka, przyprawy, dokładnie wymieszać Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać z wierzchu ostrą mieloną papryką Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C przez
Proste Potrawy
wytrawny tort z kiełbasą i szpinakiem 128chłodniejszymi dniami, jest zapiekanka z ziemniakami i kiełbaską, którą jadłam w dzieciństwie. Postanowiłam „nieco” ją zmienić i na bazie tych dwóch składników powstał wytrawny tort z kiełbasą i szpinakiem. Jest pyszny! A dodatek ziół sprawia, że nie jest za „ciężki” Składniki (na formę ∅21cm): 500g ugotowanych i obranych ziemniaków 3 Kiełbasy śląskie 450g żółtego sera 500ml(...)pieczenia wracając do układania warstw składników – na pomidora nałóż kilka „kropli” sosu serowego, na nich ziemniaki, kiełbasę, szpinak, pomidora, troszkę sosu i na koniec ziemniaki. Wypełnij przestrzeń przy brzegu foremki pozostałym sosem serowym wierzch zapiekanki posyp odłożonym wcześniej serem piecz w 200ºC przez 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni wyjmij tort z kiełbasą z piekarnika
SandraFrej.com
Pieczeń z mięsa mielonego 199żurawiny. Z pieczeni zdjąć folię, do naczynia wlać bulion, a mięso posypać pozostałą częścią ziół. Pieczeń wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone a boczek rumiany. Pieczeń z mięsa mielonego podawać na ciepło z pure ziemniaczanym lub z pure ze słodkich ziemniaków i ulubioną sałatą
Codzienne Gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 230cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli, ułożyć na ziemniakach, następnie wyłożyć usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około 10-15 min. do zrumienienia
Kuchnia Beaty
Babeczki ziemniaczano szpinakowe z brokułem 187odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy. Do masy ziemniaczano-jajecznej dodajemy, brokuła, szpinak, całość doprawiamy chili, pieprzem i solą do smaku, mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w temperaturze 180°C. Smaczne zarówno na gorąco jak i zimno
Moniki Smakołyki
FIT FRYTKI + FILET Z KURCZAKA z piekarnika 166ostra, curry, pieprz) WYKONANIE: Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z przyprawami. Obrane ziemniaki pokroić w w słupki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 2-3 min. Odcedzić, przełożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać przygotowanym wcześniej olejem, Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min (200 stopni). całość: 458 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Pieczone podudzia z kurczaka 304Zapiekać w 180 stopnich Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz
mecooks
Zapiekanka pasterska z soczewicą - wegańskie Shepherd's pie 206dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż jeszcze ok. pół minuty. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj margarynę, sól, pieprz i ugnieć całość na gładkie pur é e. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę warzywną, a na niej rozprowadź warstwę ziemniaczanego pur é e. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 40 minut lub do momentu
wegujemy
Przepyszny obiad ze schabu, inaczej 222pokrojony koperek. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem. Jak macie elektryczny garnek do wolnego gotowania
Kuchnia Pokoleń