ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:144/401)

Pieczone ziemniaki Hasselback z serem 214

lubi pieczonych ziemniaczków? Wszyscy lubią :) A wersji szwedzkiej i  z dodatkiem żółtego sera są po prostu wyśmienite :) Ilość składników dopasowujemy do ilości ziemniaków- możemy też użyć ulubionych przypraw. Możemy też zrezygnować z sera :) SKŁADNIKI kilka średniej wielkości ziemniaków czosnek pokrojony w plasterki oliwa z oliwek roztopione masło kilka plasterków sera (ok 1/2-1/3 plasterka na sztukę ziemniaka) lub tarty(...)sól morska pieprz majeranek, oregano PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i nacinamy w cieniutkie plasterki na drewnianej łyżce - dzięki temu nie przekroimy przypadkowo ziemniaka do końca. Myjemy ziemniaki (by wypłukać skrobię, aby się nie sklejały) i osuszamy papierowym ręcznikiem.  Do każdego wkładamy około 5 plasterków czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ziemniaki oliwą - tak by powchodziła do środka. Przyprawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak pieczony na butelce piwa 347

Zazwyczaj nacieram kurczaka przyprawami dzień wcześniej wieczorem, ale w sumie nie poczułam różnicy. Taki pieczony na piwie nie jest przesuszony, a delikatny i soczysty. Zioła dają piękny zapach i każdy przechodząc obok piekarnika sprawdzał ile jeszcze. Aromatyczne (i "wygodne") są również dorzucone obok ziemniaki. Zostaje tylko przygotowanie sałatki. I letni obiad/kolacja gotowy Składniki dla 4 osób: 1 duży kurczak(...)mniejsze kawałki, oprószyć solą. Z butelki zdjąć etykiety. Piwo otworzyć, odlać około 3/4 szklanki. 2 łyki można wypić ;) Na otwartą butelkę nałożyć kurczaka. Ustawić na blasze, dookoła obłożyć ziemniakami. Piec w 180°C (termoobieg) przez około 1 godziny, co jakiś czas podlewając odlanym wcześniej piwem. Po tym czasie ostrożnie i szybko wsypać do butelki, na której piecze się kurczak, szczyptę

Pełny talerz
Szybki chleb pszenno - razowy 202

przygotowaniu chlebek. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni - ten płaski, też będzie smaczny(...)każdego kolejnego wyrabiania składać ciasto. O składaniu ciasta na chleb jak i o formowaniu bochenków pisałam W TYM PRZEPISIE . Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na dolnej półce w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą. Dzięki pieczeniu z parą chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenie

Opowieści z piekarnika
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 215

wtedy przed pieczeniem należy je wyjąć godzinę wcześniej z lodówki) lub upiec od razu (ja zaczynam najpierw piec ziemniaki, aby po 35 minutach wstawić polędwiczki). Polędwiczki zalewamy sosem i pieczemy 25 minut w 180ºC. Gotowe posypujemy posiekanym koperkiem. Ziemniaki hasselback: Ziemniaki dokładnie szorujemy pod wodą i osuszamy. Jeśli mają nieładną skórkę – obieramy. Każdy ziemniak kładziemy na drewnianej łyżce(...)jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Przekręcamy na drugą stronę, podsmażamy minutę. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu z patelni i posypujemy solą oraz posiekanym rozmarynem. Wstawiamy od razu do gorącego piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut. Po 35 minutach warto wstawić polędwiczki. Brukselka z boczkiem: Brukselkę obieramy

Poezja smaku
Pieczone ziemniaki z tzatzikami z ogórków kiszonych 482

pieczone ziemniaki* w kształcie harmonijki- zwane inaczej Hasselback- są potężną konkurencją dla domowych frytek, bo nie dość, że zawierają mniej tłuszczu, to są i chrupiące i soczyste i mniej kłopotliwe oraz niesamowicie pachną użytymi ziołami! Jeżeli chodzi o wybór ziół, to kierujcie się własnymi upodobaniami, bo być może ziemniaki najbardziej smakują Wam z rozmarynem czy oregano, a może(...)czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Ziemniaki: Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i ponacinać w paski (około 2-3 mm) tak, by nie przeciąć ziemniaka od spodu. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować 6 łyżkami oliwy. Po 20 minutach ziemniaki ponownie wysmarować pozostałą oliwą wymieszaną z czosnkiem

Kraina Miodem Płynąca
Żeberka po amerykańsku na grilla i nie tylko. 168

marynacie. Jeśli Wam trochę zostanie to możecie ją zostawić na sos do pizzy. Ja właśnie tak zrobiłam. Na kolacje była pizza. Polecam patrz tu http://kuchniapokolen.pl/prawdziwa-pizza-jak-we-wloszech/ Pieczenie – grillowanie rozgrzać piekarnik do 200 C. Raszki włożyć do blaszki(...)wlać wodę. Tyle żeby dno było przykryte. Na raszkach położyć żeberka. Wstawić do piekarnika i piec godzinę.(czasami trzeba przedłużyć czas pieczenia) Po pół godzinie podlać delikatnie wodą, Jak już marynata będzie lekko podpieczona to można żeberka też polać wytworzonym sosem. Ja podałam z ziemniakami więc wykorzystałam wytworzony sos. Trzeba go doprawić solą i zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej

Kuchnia Pokoleń
Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z puree ziemniaczanym i smażonym koperkiem 233

ziemniaczane z chrzanem / smażony koperek / mus z mirabelek / świeża pomarańcza. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 1 pęczek koperku - 25 g wędzonej słoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki chrzanu - sól, czarny pieprz - mus z mirabelek - 50 ml śmietanki 36% Porcja dla 2 osób. Skórę na piersi kaczki nacinamy a do środka wkładamy(...)skórka będzie brązowa. Następnie filety przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 5-7 minut. Z pomarańczy wycinamy segmenty bez błon. Na głęboki olej wrzucamy same szczyty koperku i smażymy przez chwilkę. Koperek wychodzi nam chrupiący. W międzyczasie gotujemy ziemniaki, odcedzamy i blendujemy je z dodatkiem, soli, śmietanki, chrzanu oraz obranymi ząbkami

Kuchenne Wariacje
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 837

Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy :  Składniki:1,5 kg ziemniaków0,5 kg tłustego twarogu0,5 kg kaszy gryczanej3 jajka1/2 l śmietany (najlepsza wiejska) 100 g smalcusól, pieprzWykonanie:Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce(...)stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami 341

sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Ziemniaki i dynię pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kostkę. Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając(...)ponownie wstawić do piekarnika. Piec, tym razem już bez przykrycia, przez 30-40 minut. W zależności jak dużą mamy polędwiczkę. Po upieczeniu mięso pozostawić na 10 minut, a potem pokroić w 1 cm plastry. Podawać z warzywami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: dynia , wieprzowina , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 219

popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Na dno naczynia żaroodpornego wrzuć warzywa i podpiecz je przez około 10 - 15 minut .  Następnie wyjmij naczynie, ułóż na nim polędwiczki i piecz kolejne 30 minut . Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są już gotowe, a polędwiczki na chwilę zdejmij z warzyw, przełóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Pekinka z ogórkiem w greckim sosie i pieczone ziemniaczki 181

posypać przyprawami, wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Oczywiście najlepiej, żeby warstwa ziemniaków nie była zbyt gruba, bo wtedy nie wszystkie ładnie  się  zrumienią. W międzyczasie warto je delikatnie odwrócić łopatką. Ja z przypraw najczęściej dodaję sól, pieprz, ostrą lub słodką paprykę w proszku, czosnek granulowany i gałązki świeżego rozmarynu. Piekę w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczona brukselka z rzodkiewką i boczniakami 156

piekarnika były.  Danie absolutnie proste i z możliwością tysiąca kombinacji. Tutaj nie ma stałych składników, a ograniczać nas może nie tyle własna lodówka, co pobliski warzywniak, czy dział z warzywami w sklepie. Można upiec praktycznie wszystko. Od ziemniaków - rzecz oczywista - począwszy, przez brokuły, fasolkę, kalafiora, cukinię, paprykę, po  karczochy, fenkuły i bataty. I rzodkiewki. O pieczonych rzodkiewkach(...)było chętnych do ich skonsumowania. O panie! To prawdziwe sztosiwo - jak mówi Franek, choć on akurat tego sformułowania do tych rzodkiewek nie użył ;) Ja jednak zapożyczam i krzyczę: PIECZCIE RZODKIEWKI! A z listków róbcie pesto! Żartowałam, nie robię, bo listki u nas są zagospodarowane i zjada je ze smakiem nasza świnka morska.  A całości dopełniają boczniaki, ale mogą też

bistro mama
KLUSKI LENIWE Z DYNI HOKKAIDO 191

leniwe z dyni Hokkaido wykonuję zawsze z pieczonej dyni, mają one wtedy odpowiednią teksturę. Dzięki pieczeniu miąższ z dyni odpowiednio odparuje, wysuszy się i kluski będą ładnie się Wam kleić i nie będą się rozpadać, to klucz do sukcesu. Kluski leniwe z dyni , mają jednak jedną pułapkę! Jaką? Ciężko określić czas pieczenia dyni, dlaczego? Ponieważ absolutnie każda jedyna sztuka(...)skrobiowym miąższem, po upieczeniu podobnym właśnie do ziemniaków. Takich klusek nie wykonacie z dyni muskat ani makaronowej. Dynie Hokkaido są zazwyczaj niewielkich rozmiarów, kroje je na 8 półksiężycy, wydrążam miąższ i pestki. Skórka jest jadalna więc nie obieramy. Dynię piekę w temp. 220 -230°C około 35 nawet 50 minut czasami, otwieram piekarnik i patrzę czy dynia całkowicie odparowała

SMYKWKUCHNI
Krem z pieczonego czosnku 352

tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół – pół cebuli – 1 łyżka masła(...)piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki. W garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do garnka wraz z odrobiną tymianku. Smaż do lekkiego zrumienienia. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Do cebuli dodaj wyciśnięty pieczony

nietylkopasta.pl
Krem z pieczonego czosnku 318

tartej – krem z batatów – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z pieczonego czosnku Przygotowanie : ok 60 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 3 duże główki czosnku – 2 ziemniaki – 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół – pół cebuli – 1 łyżka masła(...)piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut. Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki. W garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do garnka wraz z odrobiną tymianku. Smaż do lekkiego zrumienienia. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Do cebuli dodaj wyciśnięty pieczony

nietylkopasta.pl