Zostały Wam gotowane ziemniaki od obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pyszne krokiety ziemniaczane, u mnie były z farszem pieczarkowym, ale Wy możecie je przygotować z parówką, mięsem, farszem z kapusty kiszonej lub z każdym innym nadzieniem. Polecam :) Do krokietów wykorzystałam farsz pieczarkowy od Ole! Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1/4 cebuli
Zrób to smacznieCzęsto zostają Wam ziemniaki z obiadu :) bo mi tak , dzisiaj mam dla Was propozycję co z nich zrobić Zapraszam na ziemniaczane naleśniki zapiekane z szynką i mozzarellą . Do polania naleśników użyłam Sosu do spaghetti firmy Orzech http://www.orzech.com.pl/ . Naleśniki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : około 1 szklanki ugotowanych zmielonych ziemniaków
Sama słodycz i szczypta chilichleba i warzyw. Edyta Guhl. Pamiętam jak w dzieciństwie z upodobaniem czytałam rubryki w Zwierciadle lub Kobiecie i życiu, które zaczynały się od: co zrobić gdy zostaną ci ziemniaki z obiadu, albo gdy mięsa mało, a jeść się chce, albo: nowy chleb ze starego. Najbardziej podobały mi tytuły typu: żeby ciasto nie czerstwiało, co zrobić ze starego biszkoptu, ponieważ
dolcevitainmykitchenKiedy chcę się poczuć małym dzieciakiem, jem właśnie placki z cukrem i śmietaną. Jest to mój powrót w przeszłość. Taka "wisienka na torcie." Do zrobienia placków
Pasje JolkiObiad który powstał z produktów które akurat miałam w domu, okazał się strzałem w 10;) Coś idealnego dla smakoszy ziemniaków(...)takim jestem. Jest jednak duża szansa, że przypadnie do gustu także ich niewielkim fanom, dowodem jest na to mój - osobisty narzeczony;) Bardzo fajny sposób na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Serdecznie polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków po ugotowaniu 1 jajko 200 g mąki pszennej pieprz do smaku 2 łyżeczki majeranku bułka tarta olej do smażenia Farsz
Krakowskie smaki AniCóż można zrobić z pozostałych ziemniaków z obiadu? Można usmażyć kotlety ziemniaczane, ugotować kopytka i zapewne wiele innych ciekawych potraw. Ja połączyłam dwa w jednym czyli ciasto jak na kopytka tyle, że nie były one gotowane tylko smażone. I jeszcze jeden ważny element a mianowicie to, że nadziałam je farszem pieczarkowym. Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
Amatorka kuchennaWitajcie :) Często zostają Wam ziemniaki z obiadu ? bo mi tak :) mam dzisiaj propozycję na pysze góralskie placki Moskole. Jest to regionalna potrawa kuchni podhalańskiej. Podaje się je z masłem czosnkowym, ja jednak swoje podałam z ketchupem od Społem Kielce i kwaśną śmietaną. Smakowały wyśmienicie :) Zapraszam do wypróbowania. Placki podałam na porcelanie Bogucice . Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
Sama słodycz i szczypta chiliUcieka mi ten czas pełnej wiosny przez palce. Mało truskawek, mało czereśni, mało kalafiora, mało młodej kapusty. Skąd w ogóle w maju te wszystkie młode dobroci
bistro mamaWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne pyzy z mięsem. Często zostają Wam ziemniaki z obiadu? bo mi tak, proponuję zrobienie z nich pyszny kluch z mięsem. Są łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne, polane cebulką z masłem, myy co za smak :) do pyzów możecie użyć np: mięsa z kurczaka który został Wam z rosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chiliZapewne zdarza Wam się czasami nadmiar nieskonsumowanych ziemniaków po obiedzie i wtedy zadajecie sobie pytanie: 'Co z nimi zrobić, i co zrobić...?! Hmmm... O tak, kopytka!!!' :) Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku. Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż
Kraina Miodem PłynącaBratkartofle od niemieckiego słowa braten - piec, smażyć - to prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, na Górnym Śląsku. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na
Bernika - moj kulinarny pamietnikmój codzienny plan: 1. oraz 2. Mam jeszcze dla was kilka domowych naturalnych sposobów na piękne ciało po kąpieli... 1. Woda z ziemniaków... Gdy gotujemy ziemniaki na obiad ;) nie wylewaj wody do zlewu...przelej ją do miski dodaj odrobinę mleka i jeszcze w ciepłym wywarze zanurz dłonie lub stopy...trzymaj tak przez 10 min. Twoja skóra będzie bardzo miękka
NaKońcuJęzykaO, jak bardzo jestem nieperfekcyjna we wszystkim co robię! Wymyśliłam sobie zupę. Bardzo prostą, ale smaczną. Z dodatkiem wędzonego łososia i całą górą koperku. Baza do
bistro mamadrugi raz z tym daniem, a pierwszy w wersji wegańskiej, bo jakoś nie po drodze mi z nim było. Muszę przyznać, że dawno tak bardzo nie smakował mi mój obiad, tj. zawsze mi smakuje (wiadomo), ale sos „węgierski” wyszedł mi genialny. Gabi, stwierdziła, że dawno nic tak dobrego nie jadła (podejrzane, bo zawsze tak mówi), a Misiek stwierdził(...)przygotowanie placków ziemniaczanych, po gdy będą się smażyć to będziesz mieć wystarczająco dużo czasu, aby przygotować sos, i gdy uporasz się już z ostatnim plendzem to możesz podawać obiad. Zetrzyj ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki, po czym umieść na sitku aby odciekły. W dużej misce połącz wszystkie składniki na placki. Jak widzisz, masa jest idealnie gęsta, aż łyżka stoi Smaż
greenscarfSKŁADNIKI na 2 porcje: ok. 400 g ugotowanych zimnych ziemniaków z obiadu (lub z podgotowanych z paczki) 4 jajka (w całości) 1 duży pomidor lub 2 małe (pokrojone w kostkę) 100-150 g pieczarek (najlepeij małych) 1 cebula (pokrojona w ósemki i na pół) 1 rzymska sałata (pokrojona w duże kawałki) 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) szczypta kuminu rzymskiego szczypta czerwonej(...)papryki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Ziemniaki pokrojone w ósemki jak na frytki są w takich potrawach najwygodniejsze. Jeśli jednak masz plasterki to nie jest to problem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę, czosnek, pieczarki i ziemniaki. Małe pieczarki przekroić tylko na pół, większe w ćwiertki, a jeśli masz duże pieczarki
Sztuka gotowania w/g SamiryZIOŁOWE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA Zdrowszy zamiennik smażonych na głębokim oleju frytek. Są złociste, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealne jako dodatek do mięs z
Kuchnia PaulettesDuszonki, prażonki, nazwa różna, zależy od regionu kraju.U nas zawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe
Kuchnia z widokiem na ogród