ziemniak - 9653 przepisów (strona:277/644)

Pyszna, dietetyczna zupa kukurydziana - 300 kcal 600

zupek. A jednak!     Przepis na 2 osoby.   Potrzebujesz: 500 ml wywaru z włoszczyzny 200 g kukurydzy konserwowej 200 g piersi z indyka 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku odrobina szczypiorku sól  pieprz można dodać chilli Co robić? 1.  Obraną włoszczyznę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować  - Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę(...)czosnkiem. 2. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i jeszcze chwilę smażyć. 3. Podsmażone warzywa dodać do 500 ml wywaru. Dodać pokrojone mięso, połowę kukurydzy i zagotować. 4. Zupę zmixować blenderem. dodać sól i pieprz do smaku (i np. chilli) 5. Dodać resztę kukurydzy. 6. Podawać ze szczypiorkiem

Matka Żywicielka
Pełnoziarniste pierogi ruskie 265

około 20 sztuk)  - mąka orkiszowa - 1 szklanka  - mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka  - gorąca woda - 3/4 szklanki  - oliwa - 2 łyżki  - twaróg - 1 kostka  - ziemniaki - 4 sztuki  - cebula - 1 sztuka  - oliwa - 1 łyżka  - pieprz, sól  Sposób przygotowania:   Ciasto: Przesiać mąki, dodać do nich 2 łyżki oliwy oraz wodę, a następnie intensywnie(...)wyrabiać ciasto, powinno być sprężyste. Obwinąć je ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Podzielić na małe części, cienko rozwałkować, kubkiem wycisnąć kółka.  Farsz: ziemniaki obierać, ugotować w wodzie, gdy ostygną dokładnie je ugnieść, dodać twaróg oraz pokrojoną w kostkę, podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.  Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych

Fit-amina
Zupa krem ziemniaczano szparagowy 214

można dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice  pęczek zielonych szparagów ( 50 dag)  1 kg ziemniaków  korzeń pietruszki  ćwiartka selera  por  3 ząbki czosnku  ½ łyżeczka Imbiru  1-2 łyżeczki soli , wg smaku  pieprz cytrynowy  2 łyżki gęstej śmietany(...)jogurtu  groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry.  Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym

Takie tam pichcenie
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 113

będę ją jeszcze nie raz robić, bo bardzo nam posmakowała, więc może wtedy uda się zrobić lepsze i wymienić :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 50 g drożdży 3 ugotowane ziemniaki 6 łyżek ciepłego mleka 3 łyżki letniej wody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej(...)przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek - wlewamy do niego ciepłe mleko i wkruszamy drożdże, lekko mieszamy je z mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy rozgniecione ziemniaki, paprykę słodką, kminek i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną

Kolorowy Przepisownik
Zupa ogórkowa z soczewicą 197

pomysłów :) Składniki: 2 l. bulionu warzywnego 1 szkl. soku z ogórków kiszonych 5 dużych ogórków kiszonych 300g. mini marchewek mrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 bulwy selera 4 duże ziemniaki 200g. czerwonej soczewicy 200 ml. śmietany 30% 1 czubata łyżka mąki pszennej sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Świeże warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Marchew, pietruszkę, selera

Kolorowy Przepisownik
Placuszki z cukinii i ziemniaka (dla dzieci) 115

chciałam wcześniej (niby mogłam) ze względu na to, że jest to jednak obiad smażony. W wersji dla dorosłych należy bardziej doprawić do smaku. Składniki: 1 mała cukinia 1 średni ziemniak 1 jajko 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy wraz ze skórką na drobnych oczkach tarki. Oprószamy pół szczypty soli(...)odstawiamy, aby puściła sok - odsączamy. Ziemniak obieramy, myjemy i ścieramy na papkę (jak na bliny). Solimy pół szczypty i odciskamy nadmiar płynu. Warzywa przekładamy do jednej miski, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i doprawiamy odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki wykładając masę łyżką i lekko spłaszczając. Powinny być rumiane z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu

Kolorowy Przepisownik
Puree z dyni 94

Dynia to znacznie więcej witamin i mikroelementów niż ziemniaki. Warto ją połączyć z ziemniakami i stworzyć puree, które dostarczy nam poza wartościami odżywczymi także więcej smaku i koloru na talerzu niż klasyczna wersja tego dania

Milion Smaków
Ziemniaczki smażone najlepsze 103

sposób przyrządzania smażonych ziemniaków podejrzałam u mojej mamy i jest on zdecydowanie moim faworytem. Ziemniaki najpierw gotuję w mundurkach (można to zrobić wcześniej) a przed samym podaniem obieram, kroję w kawałki i smażę na maśle. Koniecznym dodatkiem jest świeży koperek lub szczypiorek

Milion Smaków
Pieczone bataty z rozmarynem 147

Batat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z   sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem ze szparagów 165

podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych  1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki do zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham z ziarnami) koperek do posypania WYKONANIE: Szparagi płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy obraną marchewkę(...)seler. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Wywar odcedzamy. Z warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe blendujemy. Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się

W kuchennym oknie Ewy
490 kcal - frytki z batatów, indyk i ciecierzyca z pomidorami 196

sycący. Pamiętajcie, że nie trzeba rezygnować z frytek czy tłuszczu, żeby schudnąć. Wystarczy wybierać zdrowsze alternatywy, jak np. dzisiejsza propozycja.   SKŁADNIKI (2 porcje):   FRYTKI Z BATATÓW (SŁODKICH ZIEMNIAKÓW) 200 g batatów (lub zwykłych ziemniaków) 2 łyżeczki oleju do posypania - sól, pieprz, ostra papryka GRILLOWANY INDYK 250 g filetu z piersi indyka 2 łyżeczki oleju sól, pieprz CIECIERZYCA DUSZONA

Powiedz dietom nie
pyszne szpinakowo-ziemniaczane placki... 187

Składniki: szpinak świeży 2 pęczki, ziemniaki 10 sztuk, jajka 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 średnia, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 8-10 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt grecki - ile potrzeba szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą i na durszlaku przelać wrzątkiem, odcisnąć z wody w pojemniku blendera(...)zmiksować dokładnie obrane ziemniaki, cebulę, ząbki czosnku, odciśnięty szpinak, przelać do miski wymieszać z jajkiem, kucharkiem, pieprzem mielonym, tartą bułką, mąki dać tyle, aby placki nie "rozwalały" się na patelni, najlepiej dać mąki mniejszą podaną ilość i sprawdzić smażąc mały placek, jeśli trzeba to dosypać z umiarem mąki na gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy najlepiej

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone warzywa 238

rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka(...)kolendry sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i umyć. Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki i buraki w półkrążki. Rozmaryn i kolendrę rozetrzeć w moździerzu lub zmielić młynkiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Warzywa wymieszać z marynatą - można to zrobić w jednej misce lub oddzielić buraki do odobnej miski. Warzywa odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Warzywa razem z marynatą przełożyć

Mama Gotuje
Schabowy w grzybowej panierce 210

Mięso rozbijamy na kotlety, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w jajku, a potem w grzybowej panierce i smażymy na rumiano. Kotlety proponuje podać z ziemniakami i sałatką z ogórka, sałaty, pomidora i kukurydzy z sosem vinaigrette. Gotowe! :)   Rozliczenie: 4 kotlety (ok 400g)- około 6zł jajko- 0,50zł grzyby- około 5zł reszta składników- około 2zł ziemniaki

Czerwona Porzeczka
Piróg biłgorajski 183

jedna ze staropolskich  regionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. No to jemy...a jutro pójdę kupić większe jeansy:) Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać

Anioły w kuchni