ziemniaczki - 3857 przepisów (strona:173/258)

Kotlety jajeczne 228

Kolejna propozycja bezmięsnego obiadku to kotleciki z jajek. Można je zrobić z dodatkiem różnej zieleninki, u mnie akurat kwitnie szczypiorek więc dałam jego kwiatki. Kotleciki jajeczne podałam z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą . składniki: 10 jajek 5 dużych kwiatków szczypiorku lub łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz 2 łyżki bułki tartej oraz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Osiem jajek

Monia miesza i gotuje
KREM Z CZARNEJ RZEPY - EKSPRESOWY I KREMOWY 144

suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki. 3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło.  4. Dodajemy przyprawy

Wypisz Wymaluj
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 239

świeża dymka pęczek szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz  dodatkowo: 4-5 jaj,  ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie: Botwinę pozbawiamy zielonych liści i dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Buraczki obieramy. Całą różową część wraz z burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym

Symfonia Smaków
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 207

ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą

karmelowy
Sałata do obiadu 207

przyrządzona sałata to u nas najczęstszy dodatek do wiosennych i letnich obiadów z ziemniakami. A najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem okraszonymi skwarkami. Nie lubię na talerzu po prostu porwanej sałaty i polanej śmietaną czy jogurtem u mnie sałata musi pływać. Do obiadu podaję ją w osobnych miseczkach lub kubeczku. W upalne dni można też taką sałatę zajadać

Monia miesza i gotuje
Grochowa w kolejnej odslonie czyli Zupowy Wtorek odc.65 176

chodziła... nie mogłam się powstrzymać choć za oknem raczej gorąco... Chciałam ją zrobić szybko bo Córcia zaniemogła i wymaga sporo uwagi. Wyszła gęsta tak, że łyżka stoi, pełna mięciutkich ziemniaczków i wędzonego boczku, i pachnąca majerankiem... Zapraszam na GROCHOWĄ, taką jak u mamy :) Grochowa  250 g łuskanego grochu 150 g wędzonego boczku 2 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kapusta zasmażana na soku buraczanym 126

obiadu zazwyczaj przyrządzam surówkę ze świeżych warzyw (głównie w okresie letnim), a w zimie oczywiście korzystam ze swoich zapasów zimowych w postaci przetworów. Często jednak na talerzu, w towarzystwie ziemniaczków i mięsa znajduje się pyszna kapusta zasmażana. Tradycyjnie w przecierze pomidorowym. Dziś jednak nieco zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 1 mała główka kapusty ½ szklanki soku buraczanego ½ szklanki śmietany 1 łyżka masła

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe ziemniaczki z orzechową niespodzianką 164

szklanka zmielonych biszkoptów 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 5 łyżek śmietany 1 kieliszek alkoholu 1/3 szklanki soku z pomarańcza Wykonanie: Zmielić 2 szklanki orzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier i sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać, kształtować na dłoni małe placuszki , nadziewać po 1 orzechu laskowym

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane 193

Młode ziemniaczki dostępne już w sklepach  i obowiązkowo musiały być placki ziemniaczane...   1 kg ziemniaków   2 jajka sól, pieprz majeranek odrobina proszku do pieczenia 1 -2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany   Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniaczek z młodej kapusty. Wersja dla dzieci 198

ponad tę powierzchnię. W czasie gotowania należy ściągnąć z powierzchni wody burzyny, które wytwarzają się podczas gotowania mięsa. Po tym czasie dodałam resztę składników i gotowałam dopóki nie zmiękły ziemniaczki. Na koniec wyjęłam przyprawy, aby przypadkiem nie znalazły się w porcji dla Oskarka. Gotowe :) Skomentuj

MamaOskarka
Schabowy zapiekany pod ananasem i serem 255

Pyszna propozycja na obiadek. Zwykły schabowy ale w nieco innej formie bo urozmaicony ananasem i serem. Do tak przyrządzonego schabowego podałam ziemniaczki z  surówką marchewkowo-jabłkową z sokiem z pomarańczy . składniki: 5 plastrów schabu 5 plastrów ananasa ser żółty do posypania sól,pieprz 1-2 jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej Rapso do smażenia Plastry schabu roztłuc

Monia miesza i gotuje
Kurczak w cieście 308

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to kurczak w cieście naleśnikowym. Kawałeczki kurczaka, podane z ziemniaczkami, surówką i pysznym sosikiem.... mniam! Polecam! Kurczak w cieście Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, jajko, szklanka mleka, szklanka mąki, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka przyprawy do kurczaka, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę

paapilotkaa
Ryba na warzywnej pierzynce 160

jest już miękkie i połączone ze sobą, zdejmujemy przykrywkę i przez kilka minut gotujemy, by woda odparowała. Rybę podajemy ułożoną na warzywach, posypujemy koperkiem. Do ryby możemy podać młode ziemniaczki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Żeberka w kapuście 164

resztą kapusty. 7. Pieczemy w piekarniku 1,2 – 1,5 h w 180 C. Po tym czasie sprawdźcie czy mięso jest miękkie.   Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniaczkami.   Mniam…   The post Żeberka w kapuście appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Młoda kapusta po poznańsku 689

octowe potrawy to charakterystyczny smak Wielkopolski. Sezon na młoda kapustę w pełni zapraszam więc do spróbowania jej w nowej odsłonie. Młoda kapusta to świetny dodatek do mięsa lub młodych ziemniaczków. Składniki: główka młodej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki octu 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczynamy od poszatkowania i wypłukania kapusty.   Do wysokiego garnka (takiego

Kulinarna Patilogia