sezon grillowy! Na szczęście pogoda dopisuje, więc postanowiłam zebrać w jednym miejscu najciekawsze, sprawdzone przepisy na dania z grilla. Smacznego! 1. Kofta kebab grillowany FIT 2. Patison grillowany 3. Ziemniaczki pieczone z cebulką i czosnkiem 4. Grillowane szaszłyki drobiowe w curry 5. Grillowane szaszłyki izraelskie z wołowiny, cukinii, pieczarek i pomidorów 6. Wiosenne szaszłyki z kurczaka
Tradycyjna KuchniaKapusta zasmażana z boczkiem Delikatna młoda kapustka zasmażana z aromatycznym boczkiem to wspaniały dodatek do ziemniaczków czy kotleta. Jest to danie znane w kuchni polskiej od lat. Kapusta i wędzony boczek to połączenie wprost idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 150g boczku wędzonego 3/4 szklanki wody lub bulionu
Blog z Apetytemnadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa jakim jest kurczak, z dodatkiem dymki można usmażyć pyszne drobiowe placki na obiad, najlepiej smakują podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórka, smaczne wiosenne danie! Na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki ze szczypiorem 2 łyżki majonezu 3 łyżki mąki
Wanilia i KardamonGulasz wieprzowy ze schabu Idealny pomysł na pyszny obiad. Gulasz ze schabu możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, albo jako dodatek na przykład do placków ziemniaczanych. Jest naprawdę pyszny i pożywny, polecam! Do mojego zestawu obiadowego podałam surówkę z młodej kapusty na którą przepis znajdziecie TUTAJ Składniki: ok. 0,5 kg schabu 2-3 ząbki czosnku
Blog z Apetytemokoło 30 minut. Ja najpierw piekłam tylko funkcją dół tak koło 20 minut, po czym przełączyłam na funkcję góra - dół na 10 minut. Ćwiartki możemy podać z pieczonym ziemniaczkami i sałatką :-) Smacznego
kruche babeczkiPorę roku mamy taką, że w sklepach można trafić albo na młode ziemniaczki, co prawda jeszcze importowane, ale zawsze coś, albo na stare ziemniory, które w zasadzie bywają już mało jadalne. I na taką właśnie „przerażającą” opcję postawiłam. W tym przypadku bardzo ważne jest aby unikać ziemniaków o zielonym zabarwieniu skórki. Świadczy ono o obecności toksycznej dla nas solaniny, która
Kate's Kitchenzjadł cukinii i soczewicy a w zupce krem zjadł i nawet prosił o dokładkę. Składniki: 1,5l rosołu lub bulionu mięsno warzywnego 100g czerwonej soczewicy 2 średnie ziemniaczki 1 cukinia 1 cebula 2 świeże pomidorki 2 marchewki (zostały mi z rosołu) 200g serek kanapkowy czosnkowy garść świeżej pietruszki sól, pieprz Na sitko wysypujemy soczewicę i płukany pod bieżącą zimna
Smacznie Pysznie Kaloryczniecebulką oraz natką pietruszki. Upiekłam je w piekarniku, żeby były lżejsze niż smażone, choć oczywiście taka opcja również wchodzi w grę (w panierce lub bez). Przy okazji upiekłam również ziemniaczki i obiad praktycznie zrobił się sam :) Składniki na ok. 4 porcje: 650-700 g schabu 1 marchewka kawałek korzenia selera 1 mała cebula 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz
Simply Foodłyżki oleju, wkładamy nasze roladki, kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, zmniejszamy gaz i smażymy przez około 12-13 minut, przewracając je co kilka minut na inny bok. Roladki podajemy z ziemniaczkami lub ryżem oraz surówką przygotowana najlepiej ze świeżych warzyw i polaną sosem vinegret. Przepis na Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Idealne
KulinarneImpresje.plTradycyjna sezonowa zupa, w mojej wersji podawana z młodymi ziemniaczkami i ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki: 3 udka z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 100g selera 2 pęczki botwinki pieprz w ziarnach ziele angielskie 2 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% pieprz sól Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo
Szalona Kuchnia Ewelinybogate i żeby prace nad nim były rozdysponowane sprawiedliwie. Ja zrobiłam pankejki dla dzieciaków, do tego syrop z agawy (głównie dlatego, że miał plastikową buteleczkę), dziewczyny przyniosły pieczone ziemniaczki w folii aluminiowej (bardzo długo trzymają temperaturę i świetnie sprawdzają się na takie okazje, do tego były jeszcze obłędne kanapki z chrupiącej bagietki - z cammembertem i rukolą oraz z tuńczykiem
Kulinarne Inspiracjesuszonymi pomidorami i mozzarellą. Dodatek świeżych ziół i chilli tylko podkręcają smak tego prostego dania. Jest to szybki i genialny obiad w zabieganym tygodniu, a podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem lub jak tutaj z podsmażonymi z dnia poprzedniego i duszoną na szybko cukinią, z pewnością zadowoli całą rodzinę. A wiadomo, mozzarella zawsze i wszędzie się sprawdzi. Polecam! Scroll down
karmelowyoprószyć przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw
Szalona Kuchnia Ewelinykonsystencję (czas gotowania uzależniony jest od indywidualnych preferencji, wydłużmy go jeśli preferujemy gulasze mniej płynne lub skróćmy go jeśli wolimy gulasz w wersji bardziej płynnej). Gulasz podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Przepis na Paprykowy gulasz z dziczyzny w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Różnorodność i klasyka w kuchni, czyli gulasz paprykowy z dziczyzny pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plprosciutto i zrumienione na patelni, następnie upieczone z mozzarellą oraz pomidorkami truskawkowymi. Niby nic nadzwyczajnego, ale to bardzo smaczne i proste do przygotowania danie. Do tego polecam ulubioną sałatkę , ziemniaczki lub ryż i obiad gotowy Składniki: 4 filety z kurczaka 8 plasterków szynki prosciutto 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki
Oryginalny smak