dziś na obiad placek ziemniaczany z ziołami na wiejskiej słonince i klasycznym czerwonym pesto z pomidorów. Sposób na szybkie tarcie ziemniaków - idealnie sprawdza się maszynka do mielenia mięsa
upichconaDzisiejszy obiad był trochę oderwany od rzeczywistości. Poszczególne składowe niby do siebie nie pasują, jednak efekt końcowy zwalił mnie z nóg. Wyborna konsystencja zupy, plus mięsne pulpeciki i ziemniaczane kluseczki, po prostu fantastyczne! Zupa brokułowa z kulkami mięsnymi i kluseczkami kładzionymi brokuł podzielony na różyczki kostka rosołowa (mięsna lub warzywna) 1 marchewka pokrojona w kostkę 1 żółtko(...)ilości wyjdzie więcej kluseczek niż tylko te stanowiące dodatek do zupy. Spokojnie mogą one stanowić samodzielne danie, ja najbardziej lubię podsmażone z jajkiem. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Zupa pieczarkowo- kalafiorowa Zawijaniec ziemniaczany
bastalenaziemniaczanym kopczyku ziemniaki kabanosy cebula zielony ogórek jogurt naturalny jajko sól, pieprz Ugotowałam ziemniaki, odcedziłam i rozdrobniłam. Na patelni podsmażyłam cebulę wraz z plasterkami kabanosa, którymi następnie okrasiłam ziemniaczany kopczyk. W międzyczasie posadziłam jajko. Ogórka pokroiłam w plasterki, zalałam jogurtem naturalnym, doprawiłam solą, pieprzem. Dla mnie to obiadowe "emergency". Wiosną wzbogacone o koperek... smacznego
bastalenaNiektórych ludzi nazywamy "swoimi." Skąd ich mamy? Sami się znajdują. Jak pan w pobliskiej Żabce, który na widok puree ziemniaczanego (cicho, chwila słabości!) w naszym koszyku skomentował "o dobre! ja to tak lubię sobie zrobić i z zimną maślaneczką zjeść!" Albo pani, która widząc w naszych rękach smażonkę z owoców morza, zrobiła rączki podżeraptora* i podekscytowanym głosem spytała, gdzie
les mirabellesJak zrobić młode, śliczne, malutkie ziemniaczki, kiedy brak pod ręką młodych ziemniaków? Stosuję czasem tą technikę, gdy nie ma sezonu na młode ziemniaku lub po protu
Tradycyjna KuchniaChrupiące,placki z młodych ziemniaków i cukinii Pychota ! Dokładnie tak bym je określiła . Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie , nawet młodszy syn z natury grymaśnik , jak
Ogrodnik w podróżymojprzepisna.pl | Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym Bardzo chciałam aby tort przygotowany z okazji Dnia Ojca był bardzo zbliżony do domowego batonika Snickers , jako
moj przepis naSkładniki: kalafior 1 mniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek
W Mojej Kuchni LubięTen przepis od jakiegoś czasu czekał na publikacje i ciągle był odkładany na później ale czas najwyższy aby zagościł na naszym blogu zwłaszcza,
Kuchenne WariacjeSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, szynka gotowana 20 dag, szczypiorek 3 pęczki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1
W Mojej Kuchni LubięŻaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana w specjalnych żeliwnych kociołkach nad ogniskiem, została wpisana w 2006 na listę produktów tradycyjnych. W domu – piekarnik zastąpi nam ognisko. W Porębie żeliwo zaczęto odlewać w 1799 roku. A kociołki to główny produkt, który
Karo in the KitchenKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii
Ogrodnik w podróżywychodząc mówię „tak, tak, smacznie i dobrze wydane pieniądze!” Mimo iż karta jest bogata w dania regionalne, ja pokusiłem się na średniej wielkości posiłek - słynna kwaśnica i tradycyjny placek ziemniaczany – moskol. Na start – porządna micha (nie mylić z miska) słynnej zupy, odpowiednio kwaśna, w sam raz doprawiona , w której pływają nierozgotowane ziemniaki no i oczywiście spora porcja kapusty kiszonej
Right Behind The Kitchensłonecznej barwie. Niekiedy pozostawia się ją do stężenia, wycina foremkami fantazyjne kształty i grilluje. Mnie jednak najbardziej smakuje podana w najprostszy możliwy sposób – jeszcze ciepła i parująca, jako zamiennik ziemniaczanego puree. Najczęściej dodaje się do niej masło i parmezan, uważam jednak, że zupełnie wystarczy jedynie odrobina soku z cytryny, suszona bazylia oraz gałka muszkatołowa. Swoją polentę podałam
Roślinna - blog wegańskiPolenta to tradycyjna włoska potrawa. Kiedyś przygotowywano ją z mąki kasztanowej, obecnie z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podawana jest jako zamiennik tradycyjnego puree ziemniaczanego do dań mięsnych lub w formie kostki podsmażonej lub podpieczonej w piekarniku. Pierwszy raz polentę jadłam w Londynie, w restauracji Jamiego Olivera Jamie's Italian , podczas wyjazdu na warsztaty kulinarne. Wtedy polenta była podana własnie
Codzienna kuchnia niecodzienna· wywar mięsny 1,5 L · fasola perłowa 10-15 dag · ziemniaki 4 szt · pomidory 3-4 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · śmietana 18 proc
Camilla w kuchniWielki kluch- pyszny obiadek Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo
Ogrodnik w podróżyFrytki robione w domu, te pieczone, nie smażone w głębokim tłuszczu, zawsze wyglądają i smakują zjawiskowo. U mnie dziś goszczą bataty (inaczej: Wilec ziemniaczany, patat, kumara, słodki ziemniak) – nie tak popularne jak… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuDziś zapraszam na wołowinkę ;-) Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-) SKŁADNIKI: - udziec wołowy - 1/2 czerwonej papryki - 1 cebula - 4 kulki ziela angielskiego - 4 liście laurowe - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli - 2 szklanki wody - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka mąki pszennej - olej rzepakowy
WielopokoleniowoSkładniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 2 śmietany 18% po 200 ml (ukwaszone) 2 duże cebule 2 kostki twarogu 150 g tartej mozarelli sól, pieprz Sposób przygotowania
Pobite gary Barbary· wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4,-5 szt · ogórki konserwowe 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1,- łyżki · fasolka konserwowa 3-4 łyżki · rodzynki 1 lyżka
Camilla w kuchniwłasnych preferencji) - sól - pieprz Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania. Przygotowanie placka w całości: Na talerz wykładamy placek ziemniaczany. Na jego połowę wykładamy gulasz. Na mięso wykładamy surówkę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Składamy placek. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakułopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki czerwonej delikaty ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej
Smaki EwyZiemniaki jako dodatek do obiadu nie muszą być nudne. U mnie dziś w wersji orientalnej. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżeczki cynamonu, 5
Tradycyjna KuchniaBardzo szybka, pyszna sałatka idealna na gorące dni bądź jako dodatek do grilla. Składniki: 1 kg ziemniaków
magiczna kuchnia Kasiskładniki na placki: 500 g młodej cukinii, obranej ok. 300 g mąki 3 jajka 300 g sera białego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz tłuszcz
Domowy Smak JedzeniaCzekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Były już bezy z wody po ciecierzycy , przyszedł czas na biszkopt... ;) Gdy przy robieniu bez zauważyłam, że ubita woda zachowuje się identycznie jak ubite białka musiałam
chili & sugarMój pierwszy chleb bezglutenowy. Muszę przyznać, że na razie jest to takie zupełne eksperymentowanie. Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z pieczeniem bezglutenowym wzorowałam się na tym
Polska Zupablogu pojawiły się dwa przepisy na burgery, zapewne będzie więcej, świetne przepisy znajdziecie też właśnie na blogu Jadłonomii czy w innych zakątkach internetu. Tymczasem polecamy nasze opcje burgerkowe: burgera ziemniaczanego z komosą ryżową czy bóbgera, czyli burgera z bobem . Enjoy! :) Maugo&Paszko
Bananowe PoleJaki sezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki
Tradycyjna KuchniaMoże nie jest to najlepsza pora na babkę, ale ta jest wyjątkowa. Naprawdę, lekka jak piórko, bardzo puchata, po prostu rozpływająca się w ustach. Aby choć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam warzywne kociołki typu leczo ! Składniki: ½ kg ziemniaków 3 mięsiste pomidory 3 kolorowe papryki 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka pikantnego ketchupu Sól, cukier, pieprz
Tradycyjna KuchniaPrzepis znalazłam w starej niemieckiej książce. Składniki: 60 dag kaszanki 1 kg ziemniaków 75 da winnych jabłek 10 dag boczku 1 cebula 1 łyżeczka cukru sól
Tradycyjna Kuchniaprzygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny i jest w przepysznym maślanym sosie z dodatkiem warzyw. Pycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych lub do puree ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy
Passion of CookingZrobienie zapiekanki zajmuje trochę czasu ale jest doskonałym pomysłem na podanie na wieczorne spotkanie ze znajomymi – smaczna i syta Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 opakowanie brokułów
Kuchenne WariacjeBardzo lubimy pory i ziemniaki w różnej postaci więc postanowiliśmy połączyć je w zupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem Składniki: - 2 pory - 1
Kuchenne Wariacjemiało nieco cieńszy spód i cieńszą warstwę kremu z którego efektownie będą się wynurzały połówki śliwek. Aby dłużej się dobrze prezentowały, można je po upieczeniu posmarować żelem z syropu ziemniaczanego lub żel-fixem rozpuszczonym w filiżance gorącej wody. „Lakierowanie” to znana metoda cukierników na zachowanie szklistego wyglądu owoców i dekoracji. Na koniec można jeszcze posypać ciasto delikatnie wiórkami kokosowymi”. Czytaj
Wiem co jemsię tylko chciałem :) W ostatni weekend poszalałem po raz kolejny i od 5 rano pieczywo piekłem. Tym razem na warsztat poszły: chleb francuski, chleb tostowy, miękki chleb pszenny, chleb ziemniaczany, idealna doskonała chałka (niesamowita, serio!) i mega aromatyczny chleb cebulowy. I każde z wyżej wymienianych w dwóch sztukach :) Zrobiłem też dwie bułki z makiem, takie długie, ale kompletnie
Marder&Marder ManufactureSmaczne placuszki z cukinii i ziemniaków. Polecam! Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 młoda cukinia, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka
Tradycyjna KuchniaSkładniki: udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1
W Mojej Kuchni LubięPonieważ pogoda w końcu rozpieszcza i zdecydowanie sprzyja grillowaniu opowiem Wam szybciutko o ziemniakach z grilla, które bez zbędnych przygotowań możecie zrobić w ten dla niektórych
Kuchnia po mojemuSkoro już poruszyłam temat pączuchów (w poprzednim przepisie) to może przybliżę nieco tę regionalną potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu
Tradycyjna KuchniaBabeczka na słono- czyli zapiekana kasza z twarogiem i ziemniakami. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak lub gryczana 1 szklanka mleka 2 szklanki ugotowanych przetartych ziemniaków 2
Tradycyjna KuchniaDziś na obiad u mnie wegetariańskie kotlety ryżowe z serem i ziemniakami. Pychota! Składniki: 50 dag ziemniaków 20 dag sera żółtego 4 jaja ¼ szklanki ryżu sól
Tradycyjna KuchniaPyszna przystawka z ziemniaków z pastą pietruszkową. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 2 łyżki porwanej bazylii 1 mała cytryna
Tradycyjna KuchniaCiekawa przystawka, dodatek do obiadu :) Składniki: 4 duże ziemniaki 8 jajek 8 łyżek oleju 1 główka sałaty 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do
Tradycyjna KuchniaSmaczne, proste i tanie ! :) Składniki: 2 kg ziemniaków, 3 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 cebule, 1 łyżka masła, ½ łyżeczki gałki
Tradycyjna KuchniaOładki to smażone placuszki z tartych ziemniaków i mąki. Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 25 dag maku, tłuszcz do smażenia, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki
Tradycyjna KuchniaTak przygotowane paluchy służą mi czasem jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. Smakują również polane masłem zagotowanym ze śmietaną i posypane pokruszonym białym serem
Tradycyjna KuchniaSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, przyprawa do ziemniaków 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, ser żółty 25 dag, pieprz czarny mielony - ile
W Mojej Kuchni LubięBatat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 3 bataty
Kulinarne przygody GatityWilec ziemniaczany-gatunek byliny znany również pod nazwą batat lub słodki ziemniak. Jego smak jest bardzo delikatny i słodkawy. Ja najczęściej robię je pieczone w postaci frytek lub w plasterkach z różnymi dodatkami. Świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Składniki: 3 średnie bataty 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól Wykonanie: Bataty obrać i pokroić
O kuchni z uczuciemSkładniki: szpinak świeży 2 pęczki, ziemniaki 10 sztuk, jajka 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 średnia, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
W Mojej Kuchni Lubięilością oleju i 1/3 masła podsmażamy cebulę, pokrojonego kurczaka i paprykę. Dodajemy do ugniecionych ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Rozbite filety posypujemy natką pietruszki i nakładamy porcje ziemniaczanego farszu. Składamy na pół. Układamy na patelni z olejem i pozostałym masłem i smażymy z obu stron. Zdejmujemy z patelni i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyJeśli szukacie pomysłu jak uatrakcyjnić ziemniaka obiadowego to nic prostszego, a jednocześnie bardziej smakowitego, jak przygotować domowe talarki. Tym razem wykonał je od początku do końca
Kuchnia po mojemuJako, że kotlety zaplanowane na poniedziałkowy obiad zjadły się w tortillach, trzeba było opracować nowe menu. Syn dalej chory, więc musiałam się rządzić tym co miałam
Kuchnia po mojemuTo pierwszy przepis jaki umieściłam na blogu. Nie myślałam wtedy, że pisanie przyniesie mi taką przyjemność. Tak samo jak kilkanaście lat temu, kiedy przyjaciółka pierwszy raz
Kuchnia po mojemuTo była najgorsza majówka w moim życiu. Dlatego zamiast opisywać smakołyki, które razem przyrządzaliśmy i jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez mięsa
Kuchnia po mojemuKolejna opcja śniadaniowa do pracy. Tym razem powstała bez ładu i składu, na zasadzie co było i pod nóż się nawinęło. Efekt całkiem smaczny, a przede
Kuchnia po mojemuWitam, Tak szybciutko bez zbędnych wstępów bo Dziecko śpi, a my jesteśmy w trakcie szykowania wołowej uczty . Przedstawiam przepis na sałatkę, która powstała niedawno w naszej
Kuchnia po mojemuWiejska kartoflanka z kiełbasą... Aromatyczna i sycąca. Z dodatkiem kiełbasy. Zaprawiona zasmażką. Oprószona natką pietruszki. Smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 200 g cienkiej kiełbasy
Gospodyni MiejskaSzybsza i zmodyfikowana wersja placka po węgiersku:) Placek ziemniaczany z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 jajko 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek
MarciochaKucharzybyć w tym pomocna ;) Jednym z warzyw, które wykorzystałem do zrobienia tej zupy, jest batat. Na średniej wielkości garnek wystarczy jedna duża bulwa. Pełna nazwa tej rośliny to wilec ziemniaczany. Pochodzi ona z Ameryki Południowej, ale dziś jest powszechnie uprawiana w strefie międzyzwrotnikowej. Należy do rodziny powojowatych, więc jest bliskim k rewnym występującego u nas dziko powoju polnego oraz uprawianego
W SMAKWesołe kręcioły wyglądają i smakują pysznie! Ciekawa propozycja dla kogoś, kto lubi filety z kurczaka w każdej postaci. Czasami trzeba się trochę nagimnastykować z wykonaniem, ale
Za drzwiami kuchniptysie- wodę gotujemy w garnku z grubym dnem, wrzucamy masło i mąkę i energicznie mieszamy, żeby się nie przypaliły. Kiedy ciasto odchodzi od ścianek garnka i ma konsystencję ziemniaczanego puree zdejmujemy z ognia i studzimy. Kiedy ciasto jest chłodne dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę. Otrzymaną masę wkładamy do cukierniczego rękawa z dużą gwiazdkową końcówką i wyciskamy
les mirabellesniż na co dzień w tygodniu, kiedy to jesteśmy zaganiani i obiad trzeba zrobić szybko. Dzisiaj proponujemy ziemniaki puree w trochę inny sposób. Trochę to zapiekanka, a trochę tort ziemniaczany. W sumie jak to nazwiecie to tak będzie :) Najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie i nie jest szczególnie skomplikowane. Idealnie wpisuje się w polskie klimaty, ponieważ wiadomo, ze uwielbiamy ziemniaki
vegetaniewspólnego, no może trochę wyglądem przypomina... ale uprzedzam to nic słodkiego! ;) A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego. Myślę, że ten kto lubi smak mięsa mielonego w sosie pomidorowym takiego jak np. w spaghetti bolognese, zasmakuje również w tym daniu :) Uwaga! Duża porcja! Z przepisu wychodzi około
Czerwona Porzeczkagładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką, gałką muszkatołową i chwilę pogotować. Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą. Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem Smacznego
O kuchni z uczuciemktóre dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam tych
Powiedz dietom nienajlepszy obiad od baaardzo, bardzo dawna!" Delikatny łosoś pieczony bez dodatku tłuszczu, oprószony solą morską i pieprzem - pycha! Podany z aksamitnym i kremowym puree dyniowym - o niebo lepszym od ziemniaczanego! Całość razem współgra idealnie. Przesmaczny, przezdrowy, sycący pomysł na obiad :) Bardzo, bardzo polecam :) PS: Aby obiad faktycznie był pełnowartościowym posiłkiem warto dodać do niego węglowodany np. w postaci kaszy gryczanej
Zdrowie na języku :Pmaśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smacznego!krem porowo-ziemniaczany
Bon Appetit Małgorzatycytryny i tymiankiem.100 g szparagow to zaledwie 18 kcal,dlatego mozna sobie spokojnie pozwolic na bardziej kaloryczny dodatek.U mnie dzis szparagom towarzyszyl dorsz smazony w panierce z kulka ziemniaczanego purre.WLASCIWOSCI ODZYWCZE I ZDROWOTNE SZPARAGOW:Szparag lekarski (Asparagus officnalis L.) to gatunek bylony z rodziny szparagowatych.Mimo niskiej kalorycznosci i zawartosci 95% wody szparagi sa skarbnica witamin i skladnikow mineralnych takich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prosto z deski,ktora pokrywamy ciastem do garnka z gotujaca osolona woda.Istnieja tez inne sposoby domowego wyrobu spätzli.Zagniecione ciasto przeciska sie przez specjalne praski(takie jak do puree ziemniaczanego,maja dodatkowe sitko do spätzli)) lub tarki z hebelkiem.Gdy narzedzie przed uzyciem przelejemy zimna woda ,kluseczki nie beda sie nam przylepialy.Tradycyjnie podaje sie je z gorskim serem Alm Käse
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najwiekszy na swiecie monument ziemniaka.Pomnik ze stelazem ma 9 m wysokosci,a sama bulwa 3.95 metra.Tak uczczono wyhodowanie nowej odmiany w tamtejszej " Hodowli ziemniaka".Bylam,widzialam i zrobilam zdjecie ziemniaczanego pomnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu. Mieszamy i chwilę podgotowujemy.Przed podaniem polędwiczki kroimy w 2 centymetrowe plastry i polewamy sosem. Jako dodatek proponuję ziemniaczany gratin i gotowaną fasolkę szparagową
Smakowity Blog Kulinarnytwórczym kryzysie. Kilka lat temu wydał swoją pierwszą powieść, która zrobiła furorę - była tłumaczona na wiele języków, zdobyła kilka prestiżowych nagród, wreszcie sprawiła, że Jay zarobił sporo pieniędzy. Ziemniaczany Joe to opowieść o młodości Jay'a, o wakacjach, które spędzał u dziadków w niewielkim, górniczym miasteczku; o jego przyjaźni z Joe - starszym panem, który potrafił wyhodować niesamowite rośliny, podróżował
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam zupę na talerz, zaczęłam szukać jakiegoś kolorystycznego akcentu - padło na sos sojowy. Świetnie tutaj pasuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoznawanie samego siebie.Ciekawym aspektem książki są przepisy. Nie ma ich dużo, ale wydają się być naprawdę ciekawe. Z pewnością kilka wypróbuję - ciasto waniliowe Nicky'ego, ptysie serowe czy omlet ziemniaczany. Co ciekawe - na końcu książki znajduje się spis wszystkich przepisów, co ułatwia ich późniejsze znalezienie. Bardzo mi się ten pomysł spodobał.Książkę polecam. Daleko jej do książki kucharskiej, ale jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSałatka jarzynowa...Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą
Gospodyni Miejskarzędu? :p Na pewno znacie tą elegancko brzmiącą nazwę Pomme dauphine. To wywodzący się z Francji pyszny dodatek do dań składający się w oryginale z purée ziemniaczanego oraz ciasta parzonego. Mieszanina ta zostaje uformowana w kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Nie trzeba jednak sztywno trzymać się przepisu i z mojego doświadczenia powiem Wam, że żadne "ciasto parzone
Kitchens AlphabetGratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo
Kitchens Alphabetspożywcze, można dodać zapach do ciasta. Wszystkie składniki wymieszać w garnku. Podgrzewać na małym ogniu nie przerywając mieszania. Masa powinna zgęstnieć. Ciastolina będzie gotowa , gdy uzyska konsystencję gęstego puree ziemniaczanego, a urwany kawałek nie będzie kleił się do palców. Pozostawić do przestygnięcia. Ciepłą ciastolinę wyrabiać na stolnicy - im dłużej , tym będzie ona elastyczniejsza. Podzielić ciastolinę na kawałki i zafarbować barwnikami
Malinowe PocałunkiSkładniki: ziemniaki młode 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ząbki czosnku 1 główka, papryka ostra mielona 3/4, kotlety schabowe 5 małe, panierka do kurczaka Prymat, jajka
W Mojej Kuchni LubięRóżyczki kalafiora i małe kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec
Kulinarny karnet ChristopheraAppetizers carnival. Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł 6-go stycznia ,Świętem Trzech Króli ,a zakończy
Kulinarny karnet Christopherazeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju2 cebule średnie2 ogórki
Kulinarny karnet ChristopheraW Anglii odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika. Obchodzony jest w dniu obchodzonego w Polsce tradycyjnego Śledzika. Organizowane są biegi z patelniami. Zwyczaj ten zapoczątkowała
Kulinarny karnet ChristopheraGreen pancakes. Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę
Kulinarny karnet ChristopheraPancake rolls with strawberries. Składniki. Ciasto naleśnikowe. 100g mąki 250ml mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie. 250g twarogu śmietankowego 125ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1
Kulinarny karnet ChristopheraBanana pancakes. Składniki. ½ kg bananów 1 cytryna 3 jajka 3 łyżki cukru 100 ml mleka ½ szkl. mąki ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki anyżku Sól olej do smażenia cukier
Kulinarny karnet ChristopheraLangosz ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz
Kulinarny karnet Christopheraciągu 45 minut mamy smaczny, jednocześnie zdrowy (gotowany na parze) i efektownie wyglądający obiad. Jako, że to miał być obiad dla mężczyzny, do roladek podałam kulki z puree ziemniaczanego z dodatkiem natki pietruszki. Jednak osoby liczące kalorie mogą do roladek podać tylko mieszankę sałat z lekkim dresingiem. Ten lekki obiad z faszerowanych roladek z kurczaka i sałaty może przybrać formę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyrośnięty, zwisający i bruzdowany biały pierścień - pozostałość po osłonie blaszek. Miąższ delikatny, kruchy, biały i tylko pod skórką kapelusza lekko zielonkawy. Zapach przyjemny, słodkawy. U starszych owocników nawet mdlący, ziemniaczany. Smak łagodny, przyjemny.Muchomor sromotnikowy to grzyb śmiertelnie trujący ! Nie należy nawet przeprowadzać próby smakowej w razie wątpliwości co do gatunku. Najłatwiej pomylić z innymi grzybami młode muchomory sromotnikowe. Mogą
Smaczna PyzaTradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami.Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej
prawdziwe jedzenieusmażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jaja rozbełtać w misce, dodać szczypior i usmażone ziemniaki z cebulą, całość delikatnie wymieszać i doprawić. Wlać masę jajeczno - ziemniaczaną z powrotem na patelnię i smażyć około 5 minut, następnie z pomocą talerza przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Tortillę pokroić na kawałki i podawać
wyzwania kuchennewyszło. Składniki: ok. 5 średnich ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (mogą być nawet wczorajsze) mąka pszenna w ilości nie do określenia i ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 paczki mrożonego szpinaku (opcjonalnie może być świeży), odsączonego z wody sól ząbek startego czosnku (lub czosnek granulowany) do smaku Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta warto wstawić garnek
bastalenapodawać je na wiele sposobów- gotować, smażyć, piec... faszerować. Przygotowując farsz można dać ponieść się fantazji, wszystko zależy od naszego gustu i podniebienia. Ja pozostając w kręgu szpinakowo- ziemniaczanych fascynacji ( 1. z nich tutaj ) na dzisiejszy obiad zdecydowałam się na... Zapiekane Ziemniaki Faszerowane Szpinakiem Składniki: duże ziemniaki szpinak mrożony lub świeży starty żółty ser czosnek łyżka śmietany
bastalenadziwi dzisiejszy przepis. Jeśli mogą być zielone , to czemu nie czerwone. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie spróbowała... 2-3 duże ugotowane ziemniaki mąka pszenna i ziemniaczana w proporcji 2:1 1 jajko suszone pomidory drobno pokrojone szczypta papryki mielonej (niekoniecznie) sól do smaku Standardowo ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Starłam na tarce, dodałam mąkę, sól, paprykę i suszone
bastalenazagęściłam pokruszoną kromką razowego chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia dopełniły b ramborové knedlíky Czeskie knedle mogą występować w 2 wersjach: ziemniaczanej ( b ramborové) lub bułczanej (housk ové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku, to nie ma lipy ;) Bramborové knedlíky 3 ziemniaki ugotowane
bastalenauwielbiamy jeść kartofle i pić wódkę! Taki oto stereotyp Polaka maluje się w oczach typowego Norwega. O ironio! A to w tutejszych sklepach półki uginają się od Potet Salat. Ziemniaczane "coś" 5-6 ziemniaków ugotowanych w łupinkach 1/2 cebuli w piórkach 2 kabanoski (lub kilka plasterków boczku) sos czosnkowy Ziemniaki wystudziłam, a następnie obrane pokroiłam w kostkę. Cebulę
bastalena