brzozy. Na wodę brzozową jest teraz najlepszy czas i warto to wykorzystać. O wartościach wody brzozowej i w jaki sposób ją pozyskać przeczytasz tutaj . Składniki: 2 garście szpinaku 1/2 awokado 2 owoce kiwi 2 łyżki rzeżuchy 1 banan 1 gruszka 2 cm imbiru 1 szklanka wody mineralnej/wody brzozowej 2 plasterki mrożonej cytryny (sok z cytryny) Wykonanie: szpinak dobrze wypłukać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Knedle, któż ich nie lubi? ja uwielbiam i uwielbiam komponować sama farsze, dzięki temu kluski są jeszcze bardziej ciekawe i pyszne. Tym razem farszem został szpinak i idealny w połączeniu do niego ser pleśniowy a u mnie był to Buelles własnej produkcji. Zapraszam na przepyszne knedle. Knedle ze szpinakiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieObiad w 20 minut? Tak! Komosa ryżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to idealny pomysł na zdrowy i pożywny posiłek. Artykuł Komosa ryżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan TasteSkładniki: ∙ 75 g mrożonego szpinaku ∙ 1 banan ∙ 1 jabłko (u mnie Golden Delicious) ∙ 1 kiwi ∙ orzechy brazylijskie + kiwi do dekoracji Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą szpinak, banana, jabłko ze skórką i kiwi, dekorujemy orzechami i plasterkami kiwi. Smacznego
Gocha gotuje!Bardzo wiosenne o pięknym zielonym kolorze babeczki z nadzieniem śmietankowym idealne do sobotniej popołudniowej kawki. porcja na 12 szt: 150 g świeżego szpinaku 2 duże jajka 1 szkl. mąki tortowej 3 łyżki cukru 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 250 ml śmietany 36% 250 g serka maskarpone 1 łyżka pudru cukru do dekoracji: 2 połówki(...)brzoskwiń z puszki Liście szpinaku (bez ogonków) rozdrobnić blenderem,wbić jajka,wlać olej,dodać cukier i zmiksować wszystko dokładnie. Do zmiksowanej gładkiej masy dodać mąkę i proszek. Wszystko razem wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie do wypieku muffinek i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180* C piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki
Kolorowa kuchnia ElkiProponuje dziś pyszne śniadanie, pożywne i aromatyczne. Oczywiście jeśli chcecie to zaserwujcie sobie danie na obiad, też będzie pysznie. Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku i jaj. Ilość zjedzonych porcji zależy oczywiście od możliwości zjadającego. Zapiekamy i zajadamy się? Szpinak zapiekany pod jajem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki 150 g makaronu penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju garść listków szpinaku sól, pieprz szczypta oregano łyżeczka octu jabłkowego cebula kilka suszonych pomidorów Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i podsmażyć na łyżce oleju kokosowego. Dodać tuńczyka, przyprawy i rozdrobnione suszone pomidory. Na końcu wmieszać ugotowany makaron i posypać listkami(...)szpinaku
Gaździnka warzySkładniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta jajko Przygotowanie Ugotowane w mundurkach (bez soli) ziemniaki przecisnąć przez praskę do zmiksowanego bobu. Dodać drobno posiekaną cebulę z oliwkami i posiekany szpinak. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę
Gaździnka warzyjest bardzo zdrowy lub masło, KONIECZNIE klarowane. Jako dodatek świetnie pasują pomidory z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Składniki: - kromka chleba razowego - jajko - 1/4 awokado, kilka listków szpinaku baby - łyżeczka oleju kokosowego/ masła klarowanego - sól, pieprz Na patelni rozgrzać olej/masło. Położyć kromkę chleba, ostrożnie wbić na nią jajko, tak aby żółtko pozostało na chlebie, białko może delikatnie spłynąć(...)niczym nie przeszkadza. Awokado pokrojone w cienkie paski delikatnie ułożyć na jajku (opcjonalnie szpinak), doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i maksymalnie zmniejszyć ogień. Gdy białko się zetnie grzanki są gotowe
Cook&Lovetego delikatny łosoś i lekka sałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy(...)kuskus napęcznieje wymieszać go 2-3 łyżkami pesto i pozostawić jeszcze na dwie minuty pod przykryciem. Podawać z plasterkami cytryny i ulubioną sałatką, u mnie sałata lodowa, listki szpinaku baby, pomidor, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Smacznego
Cook&LoveSkładniki: 2 jajka rozmiar M 3-4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g) garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1/2 średniej wielkości cebuli (ok. 50 g) kilka plasterków kiełbasy (uwaga na skład!!) (ok. 50 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) garść miksu sałat (ok. 25 g) kilka plasterków ogórka (ok. 45 g) kilka kropel soku z cytryny pieprz(...)Cebulę drobno posiekałam. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki. Jajka rozkłóciłam. Kiełbasę podzieliłam na półplasterki. 2. Rozgrzałam na patelni olej. Wrzuciłam cebulę, po chwili szpinak i kiełbasę. Podsmażyłam krótko. 3. Na patelnie wylałam jajka. Całość oprószyłam pieprzem. Położyłam na wierzch 4 ćwiartki pomidorków. Przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam tylko napo jednej stronie na najmniejszym ogniu kilka minut do ścięcia jajek (na górze
Vroblewska-fitlifesięgnijcie po ten przepis! :) Składniki: 2 duże podłużne ziemniaki 1 duża cebula 300 g kiełbasy (np. polskiej) 1200 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) 150 ml śmietanki 30% 2 garście szpinaku sok z cytryny pieprz Wykonanie: Kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki i podsmażyć w garnku. Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w około 3 mm półplasterki. Dodać do garnka(...)razem z drobno posiekaną cebulą. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 - 25 minut. Dodać śmietankę i opłukany szpinak. Gotować jeszcze 5 minut. Na talerzu skropić lekko sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem
zadanie-gotowanieminut. Zamiast kremowego serka możecie użyć sojowej śmietanki - wtedy potrawa będzie w 100 % wegańska . :) Składniki : 1 kalafior podzielony na małe różyczki 1 puszka cieciorki/ciecierzycy świeży szpinak, kilka garści 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kremowego serka śmietankowego odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie(...)czosnku. Dodać kalafior. Zalać całość szklanką wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika , doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. W trakcie gotowania rozpuścić kremowy serek. Stopniowo dodawać szpinak. W niewielkim kubeczku rozmieszać skrobię z niewielką ilością zimnej wody. Następnie wymieszać z gotującą się potrawką, dodając odcedzoną cieciorkę i sok z cytryny. Gotować przez kilka-kilkanaście minut
Kuchnia Ellieskładniki: 600 g liści szpinaku 1000 ml bulionu 100 g sera feta 100 g śmietany kremówki 1-2 ząbki czosnku 3 dymki 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: Białą część dymki oraz czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony szpinak i gotujemy pod przykryciem przez
Domowy Smak Jedzeniadzieciom pyszną i zdrową zupę. Polecam ugotować bulion wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką. Składniki: 1l dowolnego bulionu (drobiowy/warzywny) 400-500g szpinaku(świeży lub mrożony) 100ml słodkiej śmietanki łyżka mąki sól, czarny pieprz, lubczyk Sposób przygotowania: Bulion podgrzać i dodać do niego mrożony szpinak. Poczekać aż się rozmrozi i gotować około
Pyry na Gaz