ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:89/334)

Klopsiki wegańskie jaglano-pieczarkowe 179

łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie )  ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy  4 łyżki oliwy  1 łyżka sosu sojowego  3-4 łyżki ziaren słonecznika  Przygotowanie : Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok  Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól(...)smażymy do odparowania wody z grzybów, ale powinny pozostać wilgotne.  Dokładamy je do kaszy  Dodajemy resztę ziół i troszkę oliwy, ziarna słonecznika i sos sojowy -wyrabiamy i formujemy małe kotleciki.  Pieczemy w 200*C w termoobiegu po 11 min. z obu stron

Proste Potrawy
Bezglutenowy chleb bez mąki i drożdży ze słonecznikiem 132

Smak chleba jest dość specyficzny, więc nie każdemu może przypaść do gustu, ale polecam spróbować! Składniki: 400 g kaszy gryczanej białej (niepalonej), dwie łyżeczki soli, szczypta cukru, garść nasion słonecznika Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sitku. Zalewamy wodą, tak aby przykrywała kaszę na ok 1 cm. Odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę i blendujemy kaszę. Dodajemy(...)sól, cukier, słonecznik. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko wysmarowanej formy keksowej tłuszczem masę. Odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczemy godzinę w temp. 200 stopni

Lena Gotuje
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej 341

skomplikowanego, a efektem są znikające kotlety z półmiska i uśmiechnięte buzie :) Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki 70 g kaszy jaglanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 garść uprażonego słonecznika 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska oraz świeżo starty(...)gotować na małym ogniu przez 15 minut. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, przełożyć do miski, dodać obrane i posiekane na dużych oczkach upieczone buraki, uprażony słonecznik, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy, zioła, jedno jajko oraz mąkę. Wszystko ze sobą połączyć mieszając. Formować w dłoni kotlety, a następnie panierować w bu ł ce tartej.  Smażyć na patelni w ulubionym

Wino Francja Kuchnia
Grillowany kurczak curry i sałatki 184

liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej, 1 pęczek rzodkiewki, 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych, po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej, 2 szt. szarlotki, 1 garść prażonego słonecznika, garść świeżych listków mięty, 1 młoda mała kapusta pok czoi, garść świeżych listków mięty pieprzowej, garść listków świeżej bazylii, garść świeżej zielonej pietruszki, kilka dużych kaparów, pieprz czarny świeżo mielony(...)sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem

Moniki Smakołyki
Chleb z cukinią, ziarnami słonecznika i dyni. 178

podsypania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 średnia cukinia około 250 g  1 jajko garstka pestek dyni i słonecznika  Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dobrze ją odciskamy. Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę lekko ciepłej(...)minut do podrośnięcia. Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą i odciśniętą cukinię oraz pestki słonecznika i dyni. Ciasto ponownie zagniatamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy. Formę keksową o długości 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka Natelli 161

Sałatka Natelli sałata lodowa pomidor ogórek dynia słonecznik piersi z kurczaka zioła ogrodowe Knorra Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić, nadziać na wykałaczki i usmażyć. Sałatę umyć i połamać na kawałki, dynię i słonecznik podrumienić na złoto na suchej patelni – uwaga lubi się przypalić!!!. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko

Pieguskowa Kuchnia
Złocista zapiekanka z kaszą gryczaną,cukinią,mięsem oraz oscypkiem. 284

gryczanej ugotowanej na sypko 500 g mięsa mielonego oscypki – wędzone i naturalne oliwa z oliwek łyżka lub dwie śmietany 30 % sól i pieprz do smaku 2 jaja garść łuskanego słonecznika Mięso mielone podduś na odrobinie oliwy z oliwek. Przełóż do miski. Ugotowaną i zimną kaszę gryczaną wsyp do mięsa, dodaj startą cukinię. Wymieszaj , dosmacz solą i pieprzem. Trzeba uważać(...)farszu.Wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania. Wyrównaj ręką. Piecz najpierw pod przykryciem około pół godziny, w 190 stopniach, następnie odkryj i zapiekaj około 15 minut .Do zezłocenia się słonecznika i skórki. Podawaj na ciepło lub na zimno! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z burakiem, jabłkiem i prażonym słonecznikiem 205

przygotujcie to pyszne danie na dzisiejszy obiad. Nie będziecie żałować :) Składniki dla 2 osób: 200g makaronu penne 3 średniej wielkości buraki z liśćmi 2 ząbki czosnku 4 łyżki pestek słonecznika ½ jabłka 1 garść kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego Świeżo mielona sól morska Świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej(...)wodzie z łyżką oleju rzepakowego. W tym samym czasie na czystej, suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Gdy nabiorą koloru, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego oraz drobno posiekane buraczki z czosnkiem (użyłam do tego blendera). Po ok 10 minutach, gdy buraczki zmiękną dodajemy sok z limonki, pokrojone w drobną kostkę jabłko, kiełki rzodkiewki oraz posiekaną ½ pęczku botwinki. Doprawiamy świeżo

Kuchnia w czekoladzie
Krem jarzynowy 145

pół pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - marchew (ok. 105 g), - pietruszka (ok. 50 g), - ziemniak (ok. 70 g), - natka pietruszki, - łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g), - przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę, por i czosnek na oleju. 2. Marchew, pietruszkę, ziemniaka obieramy(...)przyprawy. 4. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. 5. Warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) miksujemy na gładki krem. 6. Krem jarzynowy posypujemy prażonymi nasionami słonecznika. Krem jarzynowy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia: 215 ,9 kcal Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Śniadanie 188

jest tak dlatego, że możemy spędzić chwilę czasu w towarzystwie naszych ukochanych osób zanim rozstaniemy się z nimi na cały długi dzień. Składniki: Płatki owsiane, Jagody, Borówki, Sezam, Słonecznik, Jabłko, Jogurt naturalny. Orzechy (dowolne) Syrop klonowy (opcjonalnie) Wykonanie: Do pojemnika (miseczki, słoika) wsypujemy płatki owsiane lub inne, na to nakładamy pokrojone w kostkę jabłka, kilka łyżeczek jogurtu, i znowu płatki(...)owsiane garść jagód, garść borówek, orzechy, sezam i słonecznik. Całość można dosłodzić syropem klonowym. I ju,ż mamy zdrowe pożywne śniadanie

Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasteczka fit z ziarnami ekspandowanymi 409

kilka minut. Wystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega na oddziaływaniu gorącej pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie(...)bezglutenowe i z ekologicznych upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna w takiej postaci i uważam, że są godne i Waszej uwagi. 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 5 łyżek ziaren ekspandowanej komosy białej 5 łyżek ziaren ekspandowanego prosa 2-3 łyżki miodu płynnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ciasto karmelowo-bananowe (bez pieczenia) 319

opakowania zielonej galaretki 3 opakowania budyniu waniliowego litr mleka  2 łyżki cukru  125 g masła 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki słonecznika w karmelu Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek(...)przykryć herbatnikami kakaowymi. Posmarować resztą kajmaku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku  i wlać do śmietany, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM 189

ILOŚĆ PORCJI: 2-4  (wychodzi 8 pasztecików) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (275 g), średni por - jasnozielona i biała część, 3 jajka + żółtko, mała garść ziaren słonecznika, mała garść posiekanej natki pietruszki, łyżka masła, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany, łyżka jogurtu naturalnego (zamiast jogurtu można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany). Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce(...)pieprzem. Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około 20-25 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni

JejKuchnia
Chałwa lniana kokosowa/żurawinowa/cynamonowa/naturalna - GJ-Gaca 147

żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), orzechy arachidowe, siemie lniane (11,2%); Kokosowa-słonecznikowa: wiórki kokosowe (62%), żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), słonecznik, siemie lniane (11,2%); Żurawinowa: żurawina suszona i kandyzowana 65% (żurawina, cukier trzcinowy, kwas cytrynowy, olej słonecznikowy, koncentrat soku z czarnego bzu), orzechy arachidowe, siemie lniane (11,2%); Naturalna: żurawina(...)Kokosowa-słonecznikowa: pomimo bardzo podobnego składu do wcześniejszej, bardzo się różni. Posiada zimny kolor z odcieniem szarego, jest bardziej zwarta i krucha oraz mniej tłusta. Czuć roślinny smak słonecznika a później kokos i żurawinę. Żurawinowa: piękny żurawinowy kolor, znów zwarta i krucha. Pachnie orzeszkami przełamanymi kwaśną żurawiną, jednak w smaku żurawina i jej słodycz dominuje. Później czuć orzeszki i delikatnie

Candy Pandas
Pesto z bobu z makaronem 190

Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu + kilka do dekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 3 łyżki tartego parmezanu Łyżka natki pietruszki Ząbek czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente zostawiając(...)szklanki wody z gotowania. W między czasie w misce blendera umieszczamy bób, bazylię, nasiona słonecznika, 3 łyżki oleju oraz 2 łyżki parmezanu, dorzucamy też natkę pietruszki i czosnek. Całość blenderujemy na gładki mus pod koniec stopniowo dodając wodę z gotowania makaronu. Dodajemy jej tyle, aby pesto osiągnęło pożądaną konsystencję. Odcedzony makaron umieszczamy ponownie w garnku (nie przelewając go zimną wodą

Kolizje Smaków