ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:131/334)

Pasztet z zielonej soczewicy 146

jajka  łyżka masła Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy)  bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego pestki słonecznika Soczewicę moczyć przez 1-1,5 g,  ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym, ostudzić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, a na koniec przeciśnięty przez(...)praskę czosnek. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Wszystkie składniki  wymieszać wraz z dwoma jajkami. Masę przelać do foremki- keksówki i posypać pestkami słonecznika. Piec pasztet w 200' 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.  Ja podałam z sosem pieczarkowym. Smacznego

MarciochaKucharzy
Grillowany camembert z sosem czosnkowym 124

Świetne danie dla zabieganych Grillowany camembert z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 3 sery camembert sałata dębolisnta pomidorki koktajlowe zielone oliwki prażony słonecznik jogurt naturalny czosnek różki ziemniaczane sól, pieprz,ostra papryczka, oliwa z oliwek Camembert grillujemy to zarumienienia się skórki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, dodajemy oliwki i prażony słonecznik. Doprawiamy i mieszamy z oliwą. Rożki

MarciochaKucharzy
Zupa krem dyniowo- paprykowa 175

łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego   2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik  Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć ł nasiona, pokroić w kawałki. Umyte papryki pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki wyłożyć na blachę piekarnika i piec około godziny w piekarniku(...)można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić.  Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki Smacznego

MarciochaKucharzy
Sałatka ze szpinakiem i fetą 449

sprawdzić, czy na zimno - w formie sałatki też się sprawdzi. I wiecie co? Spawdza się;) Składniki: Opakowanie młodego szpinaku 8 pomidorów susznych w oliwie ser feta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka, ale nawet

Kulinarne Inspiracje
Sałatka ze szpinaku i awokado z mandarynką 229

najnowsze odkrycie. Kilka składników i dosłownie kilka minut, a wrażenia smakowe... mmmmm pycha! Koniecznie spróbujcie!   Składniki: 1/2 paczki młodego szpinaku dojrzałe awokado 2 mandarynki 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika sok z cytryny łyżeczka płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Na płaskim talerzu lub półmisku ułożyć umyte i osuszone liście szpinaku. Awokado przekroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę(...)pokroić w plastry. Cząstki mandarynki przekroić na połówki i razem z awokado wyłożyć na szpinak. Posypać słonecznikiem, solą i obficie pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i polać strużką miodu. Można jeść jako osobne danie, albo jako dodatek do chudego mięsa

Kulinarne Inspiracje
Granola czekoladowa z żurawiną 188

Składniki: 400 g płatków owsianych ( najlepiej górskich ) 200 g płatków jęczmiennych 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki dobrego oleju roślinnego 100 g żurawiny   50 g ziaren słonecznika garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce ) Wykonanie: Czekoladę połamać. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski włożyć połamaną czekoladę oraz wlać dwie łyżki oleju. Zmniejszyć płomień do minimum. Pozostawić(...)czekoladę w kąpieli wodnej, aż zupełnie się rozpuści. Płatki owsiane i jęczmienne połączyć z ziarnami słonecznika i posiekanymi orzechami. Wlać rozpuszczoną czekoladę - całość dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć płatki w czekoladzie. Piec w 160 stopniach C przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i piec jeszcze 5-7 minut. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika

kolorowotorcikowo
Słonecznikowe bułeczki drożdżowe 212

mąki pszennej chlebowej 150 ml wody 7 g drożdży suszonych 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka  3-4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Suche drożdże wymieszać z mąkami. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około(...)macie teflonowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30 do podwojenia objętości. Tuż przed pieczeniem, bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać ziarnami słonecznika (fot.2) . Lekko docisnąć. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu). Studzić na kratce. Źródło: przepis własny   drukuj przepis

Świat Ciasta
Domaine la Françoise 150

Jeżeli masz już dosyć huku dużego miasta, warkotu samochodów i "zapachów" kurzu czy dymu itp., a pragniesz idealnej ciszy, spokoju, czystego powietrza, pięknych krajobrazów gór, lawendy i słoneczników, chcesz delektować się szumem rzeczki i chodzić na spacery słuchając przy tym pięknych śpiewów ptaków... to Domaine La Francoise jest idealnym miejscem na Twój wypoczynek:) Domaine La Francoise leży w samym sercu(...)Prowansji, w dolinie Alp, wśród lawendy i słoneczników... Tutaj, w progu XVIII-wiecznego domu ciepło i serdecznie powita Cię belgijski gospodarz Pascal (tak, tak belgijski:)) ze swoją rodziną. I dodam, że z Pascalem możesz porozmawiać po flamandzku, francusku, angielsku i trochę po niemiecku. Jeśli lubisz domy "z duszą" urządzone w starym stylu, z pięknym ogrodem i jeśli lubisz pływać

In my kitchen
Sałatka: świeży szpinak, feta, suszone pomidory 364

mixem sałat, inni z mozzarellą... ja przedstawiam Wam moją wersję na tą pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku, 2-3 suszone pomidory, 1/4 fety, słonecznik łuskany, żurawina suszona. sos: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie:    Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Odrywamy łodygi od liści. Dodajemy pokrojone(...)paseczki suszone pomidory, a fetę w kosteczkę. Posypujemy żurawiną i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem zrobionym z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek

Aga w kuchni
Ekspresowa sałatka 4048

kolor żółty tu dominuje, jest taka prosta, a tak wspaniale smakuje, że można ją gorąco polecać! Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 15 dag sera żółtego 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki majonezu Wykonanie: Kukurydzę odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą, odsączamy na sitku. Ananasa wyjmujemy syropu na sitko. Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę, słonecznik prażymy na patelni

kgwjanczewo
Sałatka z ziemniaków i śledzi 227

tylko. Składniki: 3 ziemniaki 3 płaty śledziowe 3 ogórki konserwowe 3 łodygi selera naciowego 1/4 czerwonej papryki (dla koloru)  1/2 słodkiego i soczystego jabłka garść kiełków słonecznika kilka grzybków marynowanych 2 łyżki majonezu sól, pieprz   Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wypłukać i ugotować w posolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Ogórki, jabłko i paprykę pokroić w drobną kostkę. Obrać(...)zewnętrznej skórki i pokroić. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w kostkę trochę większą niż ogórki i papryka. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Sałatek z rybami nigdy nie solę, bo ryby morskie ze swej natury są słone. Poza tym w tej sałatce niemal wszystkie

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 213

razowej 100 g mąki żytniej 180 g mąki pszennej 2x pół łyżeczki soli 2x pół łyżeczki cukru garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać żurawiny(...)niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz. Resztę ciasta przekładać na przemian z masą żołędziową do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię posypać słonecznikiem i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu usunąć papier i odstawić chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki pszenno-żołędziowe 112

mąki żołędziowej bułki pszenno-żołędziowe 240 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej razowej łyżeczka soli 4 łyżki oliwy roztrzepane jajko opakowanie drożdży suszonych (7g) szklanka ciepłego mleka garść słonecznika Drożdże wymieszać z mlekiem Wymieszać mąki z solą. Dodać jajko, oliwę i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto, dodając pod koniec słonecznik. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka godzin

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 189

jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, rozmarynu, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto dawało się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście(...)Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika żurawin. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać łuskanym słonecznikiem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 158

Chleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego(...)jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki pszennej 250 g razowej mąki orkiszowej 500 g mąki pszennej + 2 łyżki łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego 6 łyżek złocistego siemienia lnianego 2 garści suszonej żurawiny woda W piątek po południu do zakwasu z poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie