ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:341/469)

Ziemniaki po węgiersku, prezenty z Francji 226

bardzo zdrowy (bogata w witaminy A, C i karoteny). Jadłam pierwszy raz i bardzo mi smakował - jest bardzo  słodki, ma miękki i mało aromatyczny miąższ, smakuje podobnie do śliwki, brzoskwini i moreli jednocześnie. Świetnie nadaje się na przetwory ze względu na swoją galaretowatą konsystencję. Potatoes in a Hungarian way A delicious and warming dish, perfect for the chilly autumn

Qlinarnie i Qlinarnie
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 234

poprawia krążenie i obniża poziom złego cholesterolu.  Można nim słodzić napoje (byle nie gorące), smarować pieczywo i dodawać do deserów (ale niepoddawanych obróbce termicznej), np. kasza jaglana ze śliwkami , ryż basmati na słodko .   Orzechy włoskie - o prócz witamin i minerałów, zawierają dużo kwasów omega 3, błonnika pokarmowego i białka. Orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwnowotworowo

Qlinarnie i Qlinarnie
21. Keks napakowany bakaliami 167

ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać rumem, najlepiej dzień wcześniej. Masło

Jadło i czytadło
Pasztet z wątróbki z żurawiną na słodką nutę 239

smak wątróbki był tylko lekko wyczuwalny, a skarmelizowana cebulka i miód nadały pasztetowi słodki posmak, żurawina zaś lekkiej kwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi śliwkami i jabłkami.   1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka

Jadło i czytadło
Ciasto babkowe z budyniem i owocami 236

szklanka cukru 2 szklanki mąki  1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie (w moim przypadku były czekoladowe) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej owoce (ja miałam mrożone śliwki) Budynie ugotować zgodnie z przepisem, dodatkowo dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie budyń wylać na tackę wielkości blachy i odstawić do lodówki do wystudzenia. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, odłożyć

Jadło i czytadło
Kutia z kaszy gryczanej 216

szklanki kaszy gryczanej 1/2 szklanki posiekanych na drobno orzechów laskowych 1/2 szklanki posiekanych na drobno orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynków zalanych wrzątkiem i odcedzonych 1/2 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanej 1/3 szklanki skórki pomarańczowej 1/3 szklanki płatków lub słupków migdałów 1/2 szklanki maku sparzonego i zmielonego 2-3 łyżki płynnego miodu można dodać cukier waniliowy do smaku Kaszę ugotować, odcedzić

Jadło i czytadło
Omlet 175

szklanki mleka 1 łyżka oleju arganowego 1 łyżka sezamu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka masła orzechowego (min 90 % orzechów) 2 czubate łyżki otrąb orkiszowych dodatki: orzechy i suszone śliwki Składniki wymieszać i przelać do misy multicookera. ustawić program CAKE i czas 30 minut

ClauditteMissCooking
Sałatka ziemniaczana z szynką i żółtym serem 206

Sałatka jak widać po zdjęciu nr 2, była robiona, gdy kwitły piwonie, a ziemniaczki miały wielkość małych śliwek. Wszystko jednak czego do niej użyłam jest dostępne i obecnie, choć wiadomo, że ziemniaki zdążyły podrosnąć. Takie jest niestety to nasze życie, że wszystko przemija. Kwiaty przekwitają, ludzie umierają, a rosliny rosną i są zbierane w swoim najlepszym okresie.  Składniki

Gosia gotuje
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 167

sezonie. Zrobiłam z nich pyszny chutney oraz pizzę. Zestawienie smaków może się  wydać nieco dziwne, ale zapewniam że smakowało wybornie. Strzałem w 10 było użycie sosu z podwędzanych śliwek, który się świetnie skomponował z pozostałymi skłanikami.  Składniki na pizzę: 250 g mąki 2 łyżki oliwy 150 g wody 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru

Gosia gotuje
Torcik i 4 urodziny bloga 178

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta dowolnego barwnika lub kilku barwników 500 ml śmietanki kremówki  3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody  3 łyżki cukru pudru suszone śliwki, daktyle , rodzynki Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem

Moje domowe kucharzenie
Domowa granola 181

całe mnóstwo pysznych bakalii oraz orzechów. Gotową granolę można przechowywać w słoiczku przez długi czas :) Najlepsza z jogurtem naturalnym :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki suszonej żurawiny (;ub śliwek,rodzynek, innych ulubionych bakalii) 1/2 szklanki pokrojonej suszonej moreli  1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych (lub włoskich, brazylijskich,ziemnych) 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju 2 łyżki wody Płatki

Chocolate Muffin Blog
Gulasz z dzika 293

cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 seler  200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki 4 liście laurowe 4 suszone owoce jałowca  3 ziela

Niezły Młynek
Domowe curry z królika 244

Królik, jak już wspominałam w przepisie  Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry  pełne aromatów i smaków  (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem

SzczyptaSmaQ
Blok czekoladowy 164

herbatników ulubione bakalie-orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce Jeśli chodzi o bakalie-rodzaj oraz ilość żeleżą od Waszych upodobań. Ja najczęściej dodaję do bloku tylko suszone śliwki. Jeśli robię go na świeta, wtedy dodaję różne rodzaje orzechów i migdały, na bogato ;) Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w dużym naczyniu razem z mlekiem w proszku, kakao i bakaliami

Zawsze głodna!
Drożdżówa z mrożonymi owocami 172

mąki pszennej - 40 g drożdży - 150 g cukru - szczypta soli - skórka z dwóch cytryn - 100 g stopionego masła - 250 g ciepłego mleka - 4 żółtka - dwie szklanki mrożonych owoców (śliwka, truskawka, jagoda,malina) Drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem rozrób. Przesiej 150 g mąki, dodaj do rozczynu i wymieszaj dokładnie.Przykryj ściereczką i zostaw na godzinę.  W tym czasie

Pasje Jolki