ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:143/469)

Słodki baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego 729

letniego mleka 60 g roztopionego i przestudzonego masła 60 g cukru kryształ 30 g drożdży świeżych szczypta soli oraz do dekoracji około 30 wiśni kandyzowanych 2-3 suszone śliwki 1 suszona morela na kruszonkę 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ 1 płaska łyżka dobrze schłodzonego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Baranek wielkanocny Przygotowanie: Najpierw(...)blasze, jeden obok drugiego tak żeby kształtem przypominały baranka Na końcu robię cztery nóżki, tak samo jak pozostałe ślimaczki. Tak uformowanego baranka udekoruję: Oczy robię z dwóch kawałków suszonej śliwki a pyszczek z połowy suszonej moreli. W kopytka również wciskam po kawałku suszonej śliwki. W każdy ślimaczek wciskam po jednej wiśni lub czereśni kandyzowanej. Następnie baranka maluję mlekiem i posypuję

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przepis #124 Bananowy chlebek (wegański) 136

zabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko zblendować w jednej misce i upiec;) Warto(...)Składniki (tradycyjna keksówka) -  4 banany - 200 g płatków owsianych - 15 g pestek dyni - 30 g suszonych śliwek - 60 g gorzkiej czekolady - 25 g płatków migdałowych Wykonanie Do miski wrzucamy kawałki bananów i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni oraz suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę

Health-Fit-Life
Budyń jaglany z daktylami i śliwką kalifornijską 178

minuty aż przestanie się pienić, a na pewno po gotowaniu nie będzie ani odrobinę gorzka. Do małego garnka z grubym dniem i z dopasowaną pokrywką wrzucamy przekrojone na połowy śliwki i daktyle. Wlewamy mleko, stawiamy całość na gaz i na małym ogniu, pod przykryciem, zagotowujemy mleko z dodatkami. Wsypujemy przepłukaną kaszę, mieszamy żeby nie zlepiła się w grudki, przykrywamy garnek(...)każda) i zostawiamy do ostudzenia. Gotowy budyń przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go z niej na godzinę przed podaniem – w temperaturze otoczenia ujawnia swój nieoczywisty, orzechowy smak. Mnie to połączenie śliwek, daktyli i kaszy bardzo przypomina smak lekko prażonych orzechów laskowych. SKŁADNIKI 4 porcje po 150ml 223kcal na porcję (zrobioną na krowim mleku

Karo in the Kitchen
Nalewka z suszonych śliwek 194

roku sporo śliwek ususzyłam a teraz przyszedł czas na ich wykorzystanie. Choć wiele śliwek po prostu pożeram same, to jeszcze sporo mi zostało. Powstała bardzo aromatyczna i pyszna nalewka, na którą dziś przepis podaję. Nalewka jeszcze dojrzewa ale jeśli nastawicie dziś to i na Wielkanoc kieliszeczek nie zawadzi. Polecam nalewkę gorąco. Nalewka z suszonych śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bigos 147

wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu(...)kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów 250 ml czerwonego wytrawnego wina olej do smażenia 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 2 łyżki majeranku

Smakowity Blog Kulinarny
Prosta szarlotka 177

twardych kawałków owoców. Dobierz jednak takie jabłka jakie będą smakowały Tobie i Twojej rodzinie Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik

nietylkopasta.pl
Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 238

właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą dr. Ewy Dąbrowskiej. Według najnowszej książki  w trakcie diety można spożywać śliwki, więc opcjonalnie można wrzucić kilka sztuk. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym(...)Wegański  bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowanie: 40 minut Składniki: 1/2 małej białej kapusty 1000 g kiszonej kapusty  1 duża cebula 1/2 jabłka 3-4 śliwki suszone  1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela anielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 ziarenka jałowca  mielony kminek czerwona papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała

Kulinarne przygody Gatity
FIT LUNCH DO PRACY LUB SZKOŁY! 194

zdrowo! Dzisiaj mam dla Was zdrową i pyszną propozycje na lunch do pracy, szkoły czy jako zdrowy posiłek na kolację w domu. Carpaccio z pieczonego buraka, pachnące wędzoną śliwką, orzechową rukolą i sokiem z pomarańczy. Pyszne! Proste! Sprawdzi się również jako zdrowa, fit przekąska na imprezę czy domówkę ze znajomymi. Możecie je również przygotować jako sałatkę do dań głównych(...)PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA  na dwie porcje - 2 średnie upieczone buraki - 4 garście rukoli - 65 g mozzarelli - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 6 śliwek wędzonych - różowy pieprz Opcjonalnie: garść czosnkowych grzanek Buraki umyj, owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika, pieczemy co 20 min obracając buraki. temp. 190 stopni C, czas 1 godzina 15 minut do 1 godzina

SMYKWKUCHNI
78 przepisów na koktajle 196

owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowo-jeżynowy Koktajl bananowo - pomarańczowy z kaki Koktajl bananowy z awokado Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowy z mleczkiem kokosowym Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką(...)sałatą Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance

Moja smaczna kuchnia
Piernikowa granola 153

przyprawy do piernika (ok. 20g) 50g oleju (najlepiej tłoczonego na zimno) 250g miodu 200ml soku jabłkowego/pomarańczowego lub wody 100g suszonej żurawiny 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200g suszonych śliwek Wykonanie: Pierniki zetrzyj na tarce. Migdały i orzechy laskowe pokrój na kawałki. W wielkiej misce wymieszaj wszystkie składniki poza (żurawiną, śliwkami i skórką pomarańczową). Wysyp całość na dużej blasze(...)przez ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Wymieszaj granolę ostrożnie podczas pieczenia 2-3 razy. Zerkaj czy za bardzo się nie przypieka. Po upieczeniu dodaj do niej pokrojone śliwki, żurawinę i skórkę i ponownie wymieszaj. Gdy wystygnie przełóż do słoików. Smacznego!   Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na www.chillibite.pl

Mania Wypiekania
Schab ze śliwką. 154

Schab ze śliwką to dość popularne danie. Można go jeść na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno jako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :) Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że będzie Wam smakował :) Składniki: schab ok 1 kg. (ja miałam 750 g,) śliwki suszone sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka i ostra(...)środku ostrym, długim nożem na wylot. Najpierw z jednej potem z drugiej strony. Tak żeby powstał wąski tunel. Wycięcie nie może być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem i wstawić na dobę lub dwie do lodówki. Po tym czasie przełożyć schab do rękawa

Agusiowe smakołyki
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 164

drobnej tarce. Jabłka mieszamy z olejem, a buraki kroimy na cienkie plasterki. Ja podałem jak widać na talerzu po lewej, ale może będziecie mieli lepsze pomysły. Szczodraki ze śliwkami suszonymi Kiedyś to święto nazywane było Szczodre Gody. Na pamiątkę tego, w niektórych częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe, ale ja zrobiłem na zakwasie(...)gryczanym :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy do połowy masą, kładziemy śliwkę, albo dwie i przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni

Kryzysowa Książka Kucharska
Kutia – kuchnia podkarpacka 155

podstawowe składniki kutii to obtłuczone (bez łusek) ugotowane ziarna pszenicy i ugotowany, zmielony mak. Do kutii dodaje się miód i bakalie, takie jak orzechy, rodzynki, czy wędzone albo suszone śliwki. Na południu Podkarpacia, w rejonie Beskidu Dukielskiego, do kutii dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem(...)Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia". Kutia - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g obłuskanej (obtłuczonej) pszenicy 200 g miodu 200 g maku 100 g cukru bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, śliwki wędzone lub suszone (po 50- 100 g każdego rodzaju) Pszenicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Odcedzamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, uważając by jej nie rozgotować (około

Trzeci talerz
Śledzie po kaszubsku z wędzoną śliwką 198

sumie z drugiej strony tylko się cieszyć, że smakują. Gotowe ze sklepu nigdy nie będą takie pyszne i aromatyczne jak te przygotowane własnoręcznie, a jak macie dobrą wędzoną śliwkę to już po prostu bajka... Co potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu(...)pomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody, w dniu następnym odcedzamy i kroimy w plastry.  2. Cebulę kroimy w pióra, blanszujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet wieprzowy 352

tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam(...)starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe

Blog z Apetytem