zdrowe - 8490 przepisów (strona:97/566)

Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 256

sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem(...)jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść

SzczyptaSmaQ
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 203

wytrawne nalesniki z maki pszennej pelnoziarnistej ze szpinakiem.Swietnie smakuja z sosem pomidorowym,ewentualnie z ketchupem.Zawarte w szpinaku bogactwo witamin,mineralow i przeciwutleniaczy stawia go na najwyzszych pozycjach w rankingach zdrowego i pozadanego w naszej diecie warzywa.Szpinak warzywny(Spinacia oleacera L.) pochodzi z Persji.W VII wieku krol Nepalu wyslal go jako prezent do Chin,a do Europy trafil w sredniowieczu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 248

jednocześnie. Jemy  bardzo dietetyczne, gotowane mięso zamiast cieżkostrawnego smażonego.Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa ,z delikatnym,rozpływąjacym się w ustach mięsem,z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu.Po ugotowaniu rosołu,wyławiamy miękkie mięso i przygotowujemy sos musztardowy. Składniki na sos musztardowy:200 ml rosołu-spora chochla2 bardzo czubate łyżeczki musztardy(dałam sarepską-Kamisa)2 łyżeczki mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewka duszona z tymiankiem 135

Choc to juz prawie maj,nadal nie ma wielu swiezych warzyw,a sa one nieodzownym skladnikiem naszej codziennej diety.Bez nich organizm ludzki nie moze funkcjonowac prawidlowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 167

warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku. A kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw.KALAFIOR (brasicca olevacea L.) nalezy do rodziny kapustnych.JAK ZDROWY JEST KALAFIOR  Zawiera naturalne zwiazki wspomagajace nasz uklad immunologiczny.Warzywo to jest takze skarbnica mineralow i witamin.Poza wapniem,cynkiem,siarka i sodem znajdziemy w kalafiorze witamine

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser kokosowy z jagodami 197

zastanawialam sie do czego go zuzyc.Wymieszalam z jogurtem greckim,jeszcze dodatek owocow jagodowych i kilku ciasteczek amarettini  i wspanialy deser gotowy.W expresowym tempie mozesz przygotowac smaczny i zdrowy deser.Polecam!Skladniki na 2 porcje:250 g jogurtu greckiego80 g kremu z kokosa (biala czesc z puszki)3 lyzki miodu50 g jagod (u mnie borowka amerykanska)6-8 truskawek10 ciasteczek amarettini

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki podsmażane z boczkiem,cebulą i kefirem 208

odmazane z boczkiem i cebulka ,a do tego orzezwiajacy zimny kefir.Danie to ma na pewno cale rzesze zwolennikow.Proste i pyszne.Lubicie taki zestaw? Wbrew pozorom jest to naprawde sycacy i zdrowy obiad.Danie mozna wzbogacic dodatkiem np. jajek sadzonych.Skladniki na dwie duze porcje:600 g mlodych ziemniakow1 spora cebula100-150 g boczku wedzonego2 kefiry a 500 gkoperek,szczypioreksol,pieprz do smaku2

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik jogurtowo-kokosowy na zimno z jagodami 172

Genialny torcik na letnie upaly.Lekko ,zdrowo i pysznie.Kompozycja smaku jogurtu greckiego z kremem kokosowym wzbudzila moj zachwyt juz w deserze,ktory robilam wczesniej.Przepis znajduje sie tutaj:klik.Coz,maly dodatek zelatyny sprawil ,ze deser zamienil sie w tort.Bardzo polecam zamiast smietany kremowki smietanka kokosowa,we wszystkich deserach.Zamiana odbedzie sie z korzyscia dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder.Upieklam go w foremce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser jogurtowo-kokosowy z melonem i arbuzem 219

propozycja wykorzystania melona i arbuza do pysznego letniego deseru.Wyglada bajecznie.Jestbardzo zdrowy i cudownie orzezwiajacy,idealny na letnie upaly.Smakowite polaczenie jogurtu greckiego z kremem kokosowym,a smak podbudowany dodatkiem Malibu.Resztki melonow i arbuza zuzylam do melonowego smoothie.Przepis znajdziesz tutaj:klik Jesli uzyjesz mocno schlodzonych skladnikow prosto z lodowki,deser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fenkuł pieczony z łososiem 167

smak nie odpowiada,wystarczy upiec fenkula i po anyzkowym smaku ani sladu.Sama nie wiem,czemu tak rzadko pojawia sie na naszych stolach.A ,ze warto go jesc zaraz Was przekonam.CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W FENKULE ?Fenkul (Foeniculum vulgare) inaczej zwany koprem wloskim jest blisko spokrewniony z pietruszka,koprem i marchwia.Ma pekata bulwe i sliczne pierzaste,ozdobne liscie o orzezwiajacym zapachu anyzku.Jest niezwykle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka pieczone z marcepanem,migdałami i rodzynkami 194

jablka pieczone? To deser stary jak swiat i chyba troche zapomniany.Przy tym tak prosty niezwykle dekoracyjny i efektowny.Bardzo polecam pieczenie jablek,bo to nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewajaca przekaska na krotkie ,jesienne dni.Przy wypelnianiu jablka mozecie puscic wodze fantazji i jablkowy farsz zrobic z tego co lubicie najbardziej.Nie pomijajcie jednak cydru,gdyz po upieczeniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 164

wymaga nawozenia i doskonale znosi okres suszy,gdy np. jestesmy na urlopie.Rozmaryn w ziemi ogrodowej znacznie lepiej sie czuje i duzo lepiej rosnie.Caly sezon wegetacyjny korzystam z dobrodziejstw tego zdrowego ziolka,uszczykujac potrzebna ilosc.Gdy obetniecie wierzcholki pieknie sie rozkrzewi.Przed nadejsciem mrozow likwiduje uprawe rozmarynu.Scinam cale lodygi ,a po umyciu i osuszeniu ukladam w pojemniku lub woreczku foliowym i umieszczam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koperty drożdżowe z serem i malinami 262

mleka.Piec w temperaturze 200°C 20 minut.Studzic na kratce.Przestudzone posypac cukrem pudrem lub oblac lukrem,jesli ktos lubi i nie liczy za bardzo kalorii.Bardzo lubie z lukrem,niestety zwycieza zdrowy rozsadek Posypujac buleczki cukrem pudrem zuzywam 2 lyzeczki cukru,a juz na lukier potrzebowalabym prawie szklanke cukru pudru.Roznica porazajaca

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 139

miesa wolowego,kurczaka,chleba czy ryzu.Te wartosci daktyli sprawia,ze ich dodatek do sniadaniowej owsianki czy musli,zamienia tak wazny poranny posilek w bardzo energetyczny,smaczny i oczywiscie bardzo zdrowy. Wykonanie pasty z daktyli jest niezwykle proste a tak przygotowana paste mozna spokojnie zrobic na zapas i przechowywac w lodowce .Najprostszy wariant jest wlasciwie jednoskladnikowy,nie liczac dodatku wody.Wieczorem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 200

zielone ziarenka i myslam o tym,by poczytac w internecie co to takiego Grünkren.Przeczytalam ,kupilam i zachwycilam sie smakiem.Kotleciki ,ktore dzis przedstawiam sa tak pyszne,ze gdyby nie zdrowy rozsadek zjadlabym je wszystkie sama zaraz po usmazeniu.Takze goraco polecam!Na post w wlasciwosciach zdrowotnych orkiszu zapraszam tutajSkladniki na 4 porcje:150 g Grünkern geschrotet400 ml bulionu warzywnego200 g marchewki1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!