Dzisiaj podrzucam Wam przepis na aromatyczną sól zrobioną własnoręcznie w domu. Jest to ziołowa sól według przepisu Stefanii Korżawskiej, autorki wielu książek ziołoleczniczych, propagatorki zdrowego stylu życia i jedzenia. W jej skład wchodzi kminek, który działa łagodząco na układ trawienny, poprawia trawienie, posiada właściwości przeciwskurczowe i jest doskonałym środkiem wiatropędnym. Obok kminku pojawia się siemię lniane, które należy
Kulinarne przygody Gatityteż miewacie takie zachciewajki. Dawno nie robiliśmy hummusu, więc postanowiliśmy go zrobić. Oczywiście zaczęliśmy od klasycznych składników, ale zawsze trzeba coś nowego wymyślać. Dodaliśmy młody jęczmień. Nie dość, że zdrowo jest go spożywać to jeszcze nadaje fajny kolor. Co do smaku to zapewne są rożne gusta. Niektórzy twierdzą, że śmierdzi jak pokrzywa, innym smakuje. Nam nie przeszkadza jego specyficzny smaczek
vegetanieZdrowo, smacznie i kolorowo! ;-) Dzień dobry! Pyszny pomysł na lunch lub kolację dla dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej
SMYKWKUCHNIsię wam ten przepis Kurczak z mieszanką meksykańskich warzyw w sosie pomidorowym podany na razowym makaronie. To moja propozycja na bardzo smaczny i zdrowy obiad Post Makaron z kurczakiem po meksykańsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesuper z wielu względów (antydepresyjny, antyrakowy, anty-anemiczny (wiecie, że nie ma takiego słowa? ;)) i wiele innych anty-złych), natomiast istnieją też opinie, że wręcz przeciwnie, nie taki on zdrowy, bo mogą być biegunki, bo coś tam - nie mnie to oceniać. Ja wiem, że warzywa wolę surowe, niż gotowane, buraki takoż, dlatego jak mam wybór, to wrzucam do blendera, zamiast
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsłony.Serek ma wielką zaletę, że można go spożywać na wiele sposobów. Tym razem wybrałam wariant suszone owoce + cynamon + banan. Jest zima, zatem musi być pożywnie, na szybko i zdrowo :) Och, jak chciałabym już wiosnę... ;) Receptura dla jednej osoby: - 1 serek wiejski lekki 200g - łyżka rodzynek - łyżka suszonych jagód Goji - łyżka suszonej żurawiny - pół banana - łyżeczka sezamu białego - pół
Sajkofanka smakuDziś to nastawienie się zmieniło. Uff! Na szczęście. Każdego ranka lubię wypić szklankę ciepłej wody z cytryną. Teraz dodaję też trochę miodu z własnej pasieki. Pysznie i zdrowo! Jest wiele powodów dla których warto pić taką miksturę każdego dnia, m.in: poprawia się nasza odporność na choroby - coś w sam raz na zimowe, chłodne dni! Pamiętajcie, żeby
Chocolate Stop Temptinginwestować w naczynia, które zagwarantują nam komfort w kuchni. Z szybkowarów możemy korzystać na kuchniach gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, ceramicznych oraz halogenowych. Zamiast kupować mrożonki, jadać w barach, tłusto, niekoniecznie zdrowo lub rzucać się rozpaczliwe na fast food sięgnijmy po szybkowar i zadbajmy o swoje zdrowie. „Kociołek Papina” można też dodać do listy życzeń na gwiazdkę, na urodziny. Niejedna para młoda
WojnaNaSmaki.plposzukiwaniu zdrowego smarowidła do kanapek wybrałam się do pobliskiego sklepiku, po przeglądzie półek, które uginają się od reklamowanych marek stwierdziłam, że nic tu po mnie!. Po powrocie do domu postawiłam na coś prostego, skomponowałam kilka łatwo dostępnych produktów i domowa pasta kanapkowa gotowa. Szybko, smacznie i bardzo tanio!. Składniki: 3 marchewki, ok.20 dag 6-7 kawałków pomidorów
Apetyczna babeczkaEkologiczna komosa ryżowa trójkolorowa 12. Ekologiczne ekspandowane nasiona amarantusa 13. Ekologiczny dżem malinowy bez dodatku cukru Jak widzicie, wszystko ekologiczne, w 100% organiczne. Będzie zdrowo i baaardzo smacznie :) O każdym z tych produktów napiszę więcej przy okazji ich wykorzystania w przepisach. TUTAJ znajdziecie katalog produktów marki Symbio. TUTAJ znajduje się strona internetowa firmy
Zawsze głodna!Ludność nadmorska niektórych krajów żywi się prawie wyłącznie rybami, a nie jest słabsza od nas" - informowali w 1959 r. inż. Czerny i mgr Strasburger w książce "Gotuj smacznie i zdrowo". Od tego czasu chyba niewiele się zmieniło - w Polsce ryb na ogół jada się za mało, choć są one dostępne świeże także daleko od morza. Pstrąg łososiowy, zwany też tęczowym
W SMAKzapewne wina gospodyń, które nie potrafią dość smacznie jej przyrządzać i dość apetycznie podawać" - napisali inż. Czerny i mgr Strasburger w 1959 r. w książce "Gotuj smacznie i zdrowo". I w sumie trudno się z nimi nie zgodzić ;) Moje pęczotto przygotowałem z brązowymi pieczarkami i groszkiem cukrowym. Groszek o tej porze roku nie jest zbyt tani, ale naprawdę trudno
W SMAKumiem jeść dietetycznie, bardzo zdrowo, czy chudo. Nigdy wcześniej nie jadłam golonki, widziałam jedynie jak P. ją je, ale zaciekawił mnie smak i sposób jej przyrządzenia. Zaczerpnęłam porady u doświadczonej Pani i sama postanowiłam przygotować golonką. Stresowałam się jak nigdy wcześniej, bo chciałam, żeby była mięciutka, żeby mięso samo odchodziło, a smak był pełen aromatów. Udało się
dom-agi.plrzepakowy, nie wiem czy wiecie, ale Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego ma korzystny wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Czyli pysznie i zdrowo Składniki: Farsz: - 1 kg kapusty kiszonej; - garść grzybów suszonych; - marchewka; - ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela
dom-agi.pl