Dziś bez zbędnych wstepów i ideologii serwujemy kapuśniaczek w odchudzonej wersji. Gotowany na filecie z kurczaka i z dodatkiem pieczarek. Zdrowa i pożywna zupka na rozpoczęcie tygodnia. Kapuśniaczek SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 500 g kapusty kiszonej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisamym zapraszamy na nasz cotygodniowy cykl... Dzisiaj będzie lekko, szybko i jak zawsze smacznie ;-). Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki stanowi świetny dodatek do obiadu bądź może być zdrową przekąską. Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki SKŁADNIKI: 15 - 20 dag kapusty pekińskiej 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pieprz kolorowy świeżo mielony PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszędzie królują babki wielkanocne i mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki dietetycznej, ani innej słodkości w wersji light, a zdrową i smaczną przekąskę z bakłażana. Z bakłażanem miałam do czynienia tak naprawdę pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni, bo się do niego szybciutko przekonałam. I sama nie wiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibobem i prażonymi ziarenkami. Ta sałatka jest Naszą pierwszą propozycją na wykorzystanie mieszanki prażonych ziaren, które dostałyśmy od Ziarenkowo do wypróbowania. Prażone ziarna świetnie się komponują z warzywami, tworząc zdrową i smaczną kompozycję. Sałatka z bobem i prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 100 g bobu 1 kawałek pora 1 łyżeczka oliwy 1/2 papryki czerwonej sól pieprz kolorowy 2 łyżki mieszanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikawałkami suszonych owoców czy ziaren. Te sklepowe nie zawsze Nam odpowiadają doborem składników, a już całkiem nie pasuje Nam dodatek cukru lub syropów glukozowych, które w niby zdrowych batonikach miejsca mieć nie powinny, a są na pierwszym miejscu. Dlatego gdy miałyśmy możliwość stworzyć sobie mieszankę płatków odpowiadającą Nam od razu postanowiłam je wykorzystać do batoników. Takie właśnie polecamy dziś
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimama wrzucała do masy makowej oprócz drobno posiekanych bakali jednego migdała w całości, który miał przynieść szczęście temu, kto na niego trafił. W tym momencie chciałyśmy życzyć Wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższym w atmosferze miłości i szczęścia!! Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWitam Was w niedzielny poranek. Jako, że ma być on u mnie ruchliwy..to postanowiłam zacząć dzień..inaczej niż naparstkiem espresso. Mnie wystarczy na dzień dobry
Z Kuchni Do KuchniOstatnio siedząc w domu przed telewizorem miałam ochotę na jakiś jogurtowy, zdrowy deser. W przerwie reklamowej poszłam do kuchni w poszukiwaniu składników. Otworzyłam moją "magiczną" szufladę i znalazłam żurawinę... dalej wyobraźnia zadziałała sama. Kilka składników, chwilka przygotowań i wróciłam przed telewizor z pysznym deserem w ręku. Składniki: (2 porcje) garść żurawiny 1 1/2 szklanki jogurtu typ grecki pół brzoskwini(...)puszki 1 1/2 łyżki syropu z brzoskwiń w puszce Przygotowanie: Połówkę brzoskwini delikatnie blendujemy wraz z syropem. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Na wierzch układamy garść żurawiny. Szybko, zdrowo i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkiSMACZNEGO !! PAMIĘTAJ ! - Nie smaż mięsa na maśle! Masło nie nadaje się do smażenia mięsa i ryb,gdyż szybko się przypala,powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny. Dlatego korzystaj z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw,oraz podsmażania makaronów. Jeśli je wypróbujesz napisz czy Ci smakowały. Pozdrawiam ! Tutaj znajdziesz przepis na kotlety schabowe : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U
Przepisy i porady kulinarneKompot z brzoskwiń. Składniki : 4 kg niedużych brzoskwiń zdrowych i twardych ( najlepiej krajowych,są tańsze i mniejsze ) cukier woda Sposób wykonania : Brzoskwinie myjemy,usuwamy ogonki ( jeśli są ) i wkładamy do czystych słoików nie ugniatając ich zbytnio. Wsypujemy po 6 łyżek cukru do każdego słoika ( 1 litrowego ). Zalewamy wodą do pełna i zakręcamy nakrętką. Jeśli robimy w weckach
Przepisy i porady kulinarneKompot z moreli. Składniki : 4 kg zdrowych, twardych moreli cukier woda Sposób wykonania : Z moreli usuwamy ogonki i dokładnie myjemy w wodzie. Wkładamy owoce do czystych słoików nie ugniatając ich,mają być luźno ułożone. Do każdego słoika wsypujemy po 6 łyżek cukru. Zalewamy wodą i mocno zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 95 C. Przechowujemy w chłodnym
Przepisy i porady kulinarnesamym końcu wieczerzy. Możemy dodać trochę więcej lub mniej kaszy w zależności jaką gęstość kaszy chcemy otrzymać, według naszego gustu. Jest to potrawa lekko strawna,słodka i zdrowa,tak więc gorąco ją polecam
Przepisy i porady kulinarnesurówka do obiadu lub na kolację. Możemy oczywiście zrobić samemu dowolną mieszankę warzywną ze swoich warzyw. Kroimy wtedy warzywa na duże kawałki i wsypujemy na patelnię. Jest to potrawa zdrowa i bardzo szybko ją się przyrządza,a smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarnepewien czas wstrząsnąć słojem, aby miód się rozpuścił. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do czystych butelek, zakorkować. Jest ona już gotowa do spożycia. Nalewka ta jest aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa ! Na zdrowie
Przepisy i porady kulinarneokazji walentynek i konkursu organizowanego na blogu Foodmania przygotowałam słodkie serduszko, które pokocha na pewno każde z Was :) Dodatkowo, pyszny deser kwalifikuje się do deserów zdrowych, a także bezglutenowych :D Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta
Zdrowie na języku :P