Witajcie :) Dzisiaj coś z brokułami :) Zapewne większość z Was lubi brokuły. To niezwykłe warzywo, a przy tym bardzo zdrowe :) Poniżej kilka ciekawych informacji : BROKUŁ: Podobnie jak brukselka i kapusta - należą do roślin kapustnych. Brokuły (a raczej zawarte w nich substancje) chronią przed anemią, wrzodami żołądka, oddziałują na wzrok i regulują poziom cukru we krwi. I kalafior i brokuł
vegetaniestół w każdej chwili. Można jeść na zimno lub na gorąco. Jak kto woli. Fajna jako stylowa sałatka na imprezie w klimacie nieco arabskim. Ważne, że szybkie, zdrowe i bez problemu do zrobienia w każdej chwili. Lubimy takie arabskie specjały, a szczególnie przepadamy za kuskusem. Czy też lubicie takie dania ? Na pewno posmakuje Wam nasz przepis, tym bardziej
vegetaniemega klasyczny kapuśniaczek :) Zima u nas jest okresem wzmożonej konsumpcji wszelkiej maści zup. Gotujemy często i na różne sposoby. Pewnie dlatego, że fajnie rozgrzewają, a do tego są zdrowe i smaczne. Kapuśniak to jedna z naszych ulubionych zup, dlatego chcemy pochwalić się Wam naszą wersją. Przepis łatwy i szybki do wykonania, czyli idealny na piątek. Co musicie mieć
vegetaniejuż pisaliśmy wiecie, że przepadamy za zupami. Dzisiaj jakiś taki ponury dzień, połowa rodziny leży z grypą. Taki to już okres wirusowy. Jak wiadomo zupy są zdrowe, rozgrzewające i w ogóle super :) Babcie i mamy na przeziębienie podawały zawsze rosołek, ale to nie nasze klimaty, poza tym może i miały rację, ale nie miały kur faszerowanych czym się
vegetanieDomowe mleko ryżowe... Mleko roślinne na bazie ryżu. Niesłodzone, bezmleczne i bezglutenowe. Domowe, dużo tańsze od sklepowego. Zdrowe, pyszne i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 litr gorącej, przegotowanej wody; Szczypta soli - u mnie bez; 1 laska cynamonu - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Ryż ugotować z dodatkiem laski cynamonu (opcjonalnie), zgodnie
Gospodyni MiejskaPierś kurczaka w kolejnej odsłonie. Danie bardzo zdrowe, pierś wychodzi soczysta, delikatna i wyjątkowo smaczna. Co tu długo pisać prosty i pyszny obiad. Przepis od Kasi z kanału ciasteczko25. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 300 ml jogurtu greckiego (ja użyłam creme fraiche) sok z połowy cytryny przyprawa do kurczaka sól, pieprz, oregano, papryka czerwona ostra
NA MOIM TALERZUmałe porcje) 1 szkl mleka 1 banan 1-2 łyżeczki nutelli (u mnie 1 bo wolałam mniej słodką wersję) listki mięty do dekoracji Przepis dodaję do akcji zdrowe przekąski
Kto ugości moich gości?bardzo smakuje i znajomym, których częstujemy naszymi potrawami. Staramy się z dziewczyną gotować bardzo proste i nie trudne do wykonania potrawy a zarazem pyszne i przede wszystkim zdrowe. Postanowiliśmy od pewnego czasu, że będziemy sobie zapisywać nasze przepisy, gdyż metodą prób i błędów doszliśmy do idealnych proporcji i połączeń składników. Mamy już kilka bardzo ciekawych przepisów, i chcemy
Sprawdzone przepisy kulinarnemiałam już miejsca w zamrażarce. Będą sobie przygotowywać takie dania z parowaru na bieżąco. Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem zostały podane z sałatą i pomidorami, lekkie zdrowe, dietetyczne danie. A wystarczy tylko 30 minut, aby mieć Do sita w parowarze wrzuciłam też łyżeczkę ziół dalmatyńskich, aby pulpeciki nabrały ich aromatu, ale Wy możecie wykorzystać zioła jakie chcecie. Mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięburaczki są pyszne i bardzo zdrowe każdy wie, albo wiedzą Ci co je lubią tak jak ja. A dzisiaj zupełnie fantastyczne zestawienie dla podniebienia, czyli buraczki w słodkiej śmietanie z posmakiem chrzanu i cytryny. Smakują wyśmienicie! . Składniki: 1 i 1/2 kg buraków ćwikłowych sok z 2 cytryn 1/2 litra śmietany kremówki 30-36% 3 łyżki świeżo startego chrzanu
Apetyczna babeczkaTrwa sezon na granaty. Co roku czekam z niecierpliwością na te pyszne i zdrowe owoce. Smak granatu jest na tyle uniwersalny, ze można go wykorzystać zarówno do słodkich deserów, jak i do wytrawnych dań takich, jak mięsiwa czy sałatki. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do śniadaniowej owsianki czy granoli. Dziś zaproponuję Wam sałatkę, która powstała dosyć
Zawsze głodna!wersji- na słodko, na słono, na zimno, na ciepło, na wodzie, na mleku…żadna mnie nie zachwyciła. Postanowiłam znaleźć dla niej jakąś alternatywę, śniadanie które będzie równie zdrowe, ale bardziej dla mnie przystępne. Tak powstał pomysł na omlet owsiany. Skład podobny do owsianki-płatki owsiane, jogurt naturalny, owoce, jednak dla mnie dużo smaczniejszy. A dzięki zawartości jajek zawiera
Zawsze głodna!Maslo orzechowe to moje ukochane smarowidło. Idealne do kanapek, naleśników, placuszków i deserów. W dodatku zdrowe. Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu
Zawsze głodna!porozpieszczać. Jakiś czas temu pisałam Wam o omlecie owsianym , dziś chciałabym Wam pokazać podobne w przygotowaniu placuszki wielozbożowe. Są naprawdę pyszne, pulchniutkie i sycące, a co najważniejsze-zdrowe. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest ekologiczny dżem malinowy Symbio bez dodatku cukru, w którym się wręcz zakochałam. Ma idealny, nie za słodki i niezbyt kwaśny smak, wyraźnie
Zawsze głodna!Dzięki współpracy z firmą Symbio mam przyjemność poznawać nowe, wartościowe produtky, których do tej pory nie znałam i nie próbowałam, a które są bardzo zdrowe i warto je włączyc do swojego menu. Przykładem jest np. quinoa zwana również komosą ryżową. Jest to pseudozboże, którego możemy używać jako zamiennika ryżu, kaszy czy ziemniaków. Nie zawiera glutenu, posiada
Zawsze głodna!