jakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso), po bokach wołowina. Nie bój się surowego mięsa wołowego – jest bardzo zdrowe, wyjątkowo odżywcze i łagodne dla żołądka . Właśnie zależnie od tego, jak dobrze są wysmażone, steki dzielimy na: krwiste (rare) – mięso smażone tylko chwilkę, cienka otoczka brązowego mięsa kryje
PaleoSMAKsię już Homo Erectus przed milionem lat i według wielu to właśnie obróbka termiczna żywności pozwoliła mu na szybki rozwój. Czy powinniśmy więc jeść surowe mięso? Czy to zdrowe i bezpieczne? Mięso poddane obróbce termicznej (pieczone, gotowane…) ma dużo zalet, ale też kilka wad, np. gorszą dostępność niektórych aminokwasów i znacznie mniejszą zawartość witamin
PaleoSMAKPomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory
Ugotowaćzadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane w oleju lnianym. Zdrowe i smaczne danie, bo nikt nie mówi, że w Wigilię i Święta ma być tłusto. Składniki (na 4-5 porcji): Najlepiej jeśli śledzie zamarynujemy kilka dni przed podaniem, wtedy
Mango Papajazjadłabym całą górę słodkości, ale... wówczas cały wysiłek nie miałby najmniejszego sensu. Dlatego komponuje szybkie i smaczne kolacje. Dziś zapraszam Was na chrupkie dyniowe smaki z ziołowym serkiem i zdrowymi dodatkami. Takie kanapki sprawdzą się oczywiście równie dobrze na śniadanie. Spróbujcie, jak dla mnie idealne połączenie smaków. Składniki: około 80 g chudego twarogu 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego(...)szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak przygotowany serek nakładamy na dwie kromki pieczywa chrupkiego. Na wiech każdej kromki kładziemy plaster pomidora, kilka plasterków rzodkiewki. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. Podajemy. Szybko zdrowo i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkidristi. W asanach zostaje się na 5 oddechów, a kolejność wykonywania pozycji jogi jest niezmienna. Tradycyjnie tempo oddechu wyznacza tempo wykonania sekwencji. Ten styl wybierają najczęściej osoby młodsze, zdrowe, w dobrej kondycji fizycznej, ale Ashtanga daje także możliwość stopniowego wdrażania się do praktyki. Źródło: http://fitness.sport.pl/fitness/1,107701,13502517,Joga___jaki_rodzaj_zajec_wybrac_.html Nazwa ashtanga yoga znaczy dosłownie joga ośmiostopniowa i oznacza osiem
ClauditteMissCookingkiedy przeglądałam najnowszą książkę Jamiego Olivera. Zauroczyły mnie pomysły na śniadania (wykorzystam nie jeden i nie tylko w ramach tego posiłku) ale i inne receptury na zdrowe, zrównoważone jedzenie. Chlebek nie zawiera cukru. Owszem jest słodki ale od bananów i suszonych fig. Ja upiekłam go z mąki orkiszowej. Jest idealną przekąską do kawy w pracy
Dzieje kuchennej WiewióryRyby są ponoć bardzo zdrowe! hmm... to czemu jemy ich tak mało? ja postaram się to zmienić mimo iż za rybami przepadam średnio. Ale czego się nie robi dla zdrowia? Składniki; 2 pstrągi tęczowe (patroszone) sól, pieprz 3 łyżki oleju lub oliwy 1 mały por ( biała część) 2 łyżki siekanego koperku ( może być mrożony) 3 ząbki czosnku masło
Radość kipiąca uśmiechem.mnie śniadanie musi być smaczne , zdrowe i pożywne , często przyrządzam sobie taki twarożek z dodatkiem rzodkiewek i szczypiorku . Składniki: 250 gram półtłustego białego sera 4 łyżki śmietany 18% Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka rzodkiewek Sól Pieprz kolorowy świeżo zmielony Sposób przygotowania: Ser biały przekładamy do miski,rozgniatamy go za pomocą widelca.Rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bajeczna Kuchniakupuję im gotowych soczków ze sklepu, a jeśli już to bardzo rzadko. Staram się przygotowywać je w domu, z ekologicznych produktów, aby były jak najbardziej naturalne i zdrowe. Niedawno zrobiłam sok z ciemnych winogron, który moim dzieciom bardzo posmakował. Robi się naprawdę bardzo szybko, wystarczy mieć garnek z durszlakiem do gotowania na parze. Pyszny, ciemny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJesienią i zimą powinniśmy jeść dużo zup, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale rozgrzewają. Dzisiaj zapraszam na zupę pachnącą koperkiem. Jest pyszna, lekka i bardzo aromatyczna. Smakuje o każdej porze roku. Do jej zrobienia musimy posiadać koperek świeży lub mrożony. Składniki: porcja rosołowa + 2 skrzydełka 20 ziaren pieprzu czarnego 10 nasion ziela angielskiego 4 liście laurowe
Smak mojego domuzdrowy tłuszcz, tłoczony na zimno, bez obaw- dużo z niego korzyści! Wlej do smaku ocet balsamiczny z Modeny, on nadaje charakteru całości. Wymieszaj dokładnie. Przykryj i odstaw do przegryzienia. Możesz przechowywać w lodówce. W upalne sycylijskie popołudnia , marchewkę brało się do pracy lub na plażę. Jadło samodzielnie lub jako dodatek do mięsa. Najczęściej grillowanego. Warto zasmakować- jest pyszna i zdrowa przede wszystkim. Moje dzieci lubią ją, na ciepło
Z Kuchni Do Kuchnidelikatniejsze i bardziej wilgotne. Jeżeli zaś dodatkowo, przyozdobimy wierzch ciasta gorzką, czekoladową polewą, to oprócz wybornego smaku uzyska ono wyrafinowaną formę. Ciasto z dodatkiem marchewki, nie tylko jest zdrowe, lecz o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość. Co prawda u mnie w domu ma to niewielkie znaczenie, ponieważ jeszcze się nie zdarzyło, by po upieczeniu zamieszkało z moją rodzina
Miód i pieprzjest ta dobrocią - orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, rodzynki, brązowy cukier i najważniejsze płatki owsiane. Ciasteczka te są doskonale zaspokajają nasz głód na słodkie, są zdrowe i nie zapychają w dodatku do ich zrobienia nie potrzebujemy miksera ! Przepis na te ciasteczka znalazłam na tym blogu i delikatnie go zmodyfikowałam. Zrobiłam z połowy porcji gdyż bałam
Gotowanie...to proste !kilka szczególnie mi się podobały, bo moje ulubione produkty w sobie zawierały. Kiedy na stole pełno słodkości ustawiają i sałatki też podają, to ja wolę kalorie te zdrowe, smaczne kolorowe. Przy wyborze przepisem się sugerowałam, kilka najsmaczniejszych wg mnie wybrałam, a potem zdjęcia oglądałam i tak dwie sałatki wybrałam. Książka „Sałatki” Ewy Wachowicz z autografem
Moniki Smakołyki