Nowy rok, nowe postanowienia i zmiany w naszym życiu. Pod koniec zeszłego roku troszkę sobie pofolgowaliśmy jeśli chodzi o odżywianie: przede wszystkim spożywaliśmy za dużo cukrów
W kuchni KatieJedliście kiedyś kiszone rzodkiewki? powiem tylko tyle że jeśli nie to błąd, który szybko trzeba nadrobić. Zaskakująco pyszny smak i konsystencja takich rzodkiewek, pasujących do dań
Moje Małe CzarowanieJak odczarować popularne placki ziemniaczane, żeby nie były takie same jak zawsze? Wystarczy dodać do nich np czarnuszkę, dzięki czemu nie tylko wizualnie się zmienią ale
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam na barszcz czerwony. Zachwalać go zbytnio nie trzeba bo każdy z nas chociaż raz w swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo
Krakowskie smaki AniKuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Możemy w niej znaleźć zarówno mięsa, jak i owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z
W poszukiwaniu inspiracjiKażdy w dzisiejszych czasach jest zabiegany i myśli tylko o odpoczynku, zajęciu czasu czymś lekkim, nie obciążającym. My również tak postępowaliśmy, ale doszliśmy do wniosku, że łatwe, proste i zdrowe jedzenie może być przyjemnością. Odstresować się możemy wspólnie przy prostym gotowaniu. Przepis jest taki: niewyszukane składniki, nieskomplikowane potrawy i 30-40 minut pracy. Aha ! i do tego fajna(...)sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem ( 4-5 osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku (wg uznania) oliwa z oliwek przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie
vegetanieObiad który praktycznie robi się sam, więc jest idealny do przygotowania w ciągu tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na stanie w kuchni. Ryba piecze się bardzo szybko, nie potrzebuje też wiele dodatków by smakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję(...)surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku
Mienta blogzasadzie miałam dziś nie robić obiadu. Bo pierogi w zamrażalniku. Bo lasagne z wczoraj. I tak idę sobie do domu, mijam jeden targ, drugi ... mhmm te wiosenne warzywka tak pięknie pachną! Postanowiłam zrobić swoją ukochaną zupkę, a w zasadzie dwie ukochane połączyć w jedną. Tyle miłości w jednym garnku! A przecież każdy to wie, że taka zupa to bomba witaminowa(...)powinno się je jeść jak najczęściej... i warto wykorzystać to, że mamy dostęp do wielu zdrowych i świeżych warzyw. Ja jestem ich fanką. Na sto procent! Składniki: pięć marchewek trzy pietruszki ćwierć selera duży pęczek koperku dwie gałązki natki pietruszki trzy cebulki dymki ze szczypiorem dwa młode pory trzy liście laurowe dwa ziarenka ziela angielskiego sól
Mango PapajaWpadł mi w ręce przepis na souvlaki. Co to jest souvlaki? To szybkie grillowane dania w Grecji, które z powodzeniem można przyrządzić z mięsa, warzyw lub
codojedzeniaInspiracją do przepisu był pyszny placek z gulaszem mojej Mamy, a ja jak zwykle wszystko zrobiłam po swojemu. Nic nowego prawda? :P Placki ziemniaczane to jedno
Cooking MonsterKolejny wspaniały pomysł na wegetariańskie placuszki. Tym razem moje ulubione połączenie - szpinak + ser. Nie ukrywam, że jest to danie dość czasochłonne, ale z pewnością warte
Kuchnia ElliePada śnieg... Absolutnie nie jestem tym zachwycona... Może dlatego, że już zdążyłam się przyzwyczaić do wiosny tej zimy? Za oknem leniwe płatki śniegu, szaro bure niebo
Z Kuchni Do KuchniLubicie pierogi? Pewnie że tak, kto ich nie lubi:) Osoby odchudzające się często rezygnują z produktów mącznych. Niepotrzebnie! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wegańską wersję ruskich. Są
Powiedz dietom nieŻarłoczek może pochłonąć michę samego, ugotowanego bobu. Zjada go najchętniej z bułką tartą , ale mnie taka opcja zupełnie nie pasuje. Nie lubię skórki i jeśli już
Smaczna PyzaOstatnio bardzo często u Nas na obiad są kofty z posiekaną natką pietruszki, z kolendrą i kuminem utartym w moździerzu- tak by potrawa była jeszcze bardziej aromatyczna. Podajemy je z frytkami i surówką. Po daniu Nasze pragnienie gasi woda Jan - jest to lecznicza woda bogata w różne minerały, kationy i aniony. Wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu oraz poziomu cukru(...)krwi.Choć w smaku jest specyficzna to można się do niej przyzwyczaić, a co najważniejsze jest bardzo zdrowa :) Składniki: 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe, 1 cebula, 1 łyżeczka curry indyjskie, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej. Przygotowanie: Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ją do mięsa
Aga w kuchni