Składniki:1 duży batat2 ziemniaki2 czerwone cebule2 białe cebule1 żółta papryka1 czerwona papryka1 główka czosnku1 cukinia1 bakłażan4 łyżki oliwyczarny pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C
Smakowity Blog KulinarnyCzęsto się zdarza że zostają nam z obiadu resztki kurczaka, pieczarek .Proponuję wykorzystanie ich w takiej oto zapiekance z ziemniaków, kurczaka , pieczarek i jajek . Zapraszam :)Składniki Ziemniaki resztki kurczaka np udko , noga
Sama słodycz i szczypta chiliZiemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze
Kulinarny karnet ChristopheraZiemniaczane tapas czy kartofelki fingerfood to mała ,smaczna przekąska. 8 małych ziemniaczków lub więcej1 papryka100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju)16 czarnych oliwekoliwa
Kulinarny karnet ChristopheraChristopher potatoes. Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza
Kulinarny karnet ChristopheraDanie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki 300 g cebula 3 szt oliwki 150 g brokuły, kalafior, marchewki
głodny alergikpapryką, kukurydzą Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami
Aga w kuchniSkładniki:- 2 szt. dorady- małe opakowanie śmietany 30%- przyprawa do ryb- sól morskamasło, oliwa z oliwek Zapiekanka:- masło- ziemniaki w plasterkach- cukinia zielona starta na tarce o dużych oczkach- jajko- sól pieprz W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą
SMYKWKUCHNIWschód słońca nad Idaho :) Przepis na to danie znalazłam na blogu Gimme some oven. Zauroczyłam się i nazwą i potrawą.Pozmieniałam składniki na ciut mniej kaloryczne
Przepisy AleksandryMoussaka to danie kojarzące się ze słoneczną Grecją. Spróbować tej zapiekanki można też w Turcji, Cyprze i na Bałkanach. Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne
Przepisy AleksandryCzy każdy placek ziemniaczany musi być tradycyjnie z cukrem albo sosem? Czy można podać inaczej? Pewnie, ja zrobiłam zapiekankę z placka z dodatkami, do której możecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikopłaca się je poświęcić Doprawiłam zapiekankę na ostro, ale oczywiście Wy nie musicie dodawać, aż takiej ilości chili. Zapraszam Was po ten pyszny przepis! Zobacz też: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Ziemniaki z boczkiem i brukselką Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 800 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego(...)oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. 4 Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków. 5 Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. 6 Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch
Kuchnia Bazyliiłyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut. Tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję(...)dodaję przecier pomidorowy i smażę jeszcze około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam solą i pieprzem – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej: Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem. Wystudzone ziemniaki kroję w plasterki i układam w naczyniu pierwszą warstwę ziemniaków tak żeby plasterki zachodziły jeden na drugi (tak jak dachówkę). Na ziemniaki nakładam połowę sosu mięsnego
Uwaga Babcia Gotujeformy i trochę czasu trzeba poświęcić na przygotowanie, ale można tę pracę rozłożyć na dwa dni. Wieczorem przygotować zapiekankę do zapieczenia, i następnego dnia zapiec i mamy gorący, pyszny obiad w 30 minut. Na wierzchu zapiekanki jest puree z ziemniaków i marchewki i można tu użyć resztek ziemniaków i marchewki z innego obiadu. Albo wogóle zrobić puree z innych warzyw(...)Ugotowane, gorące warzywa przełożyć oddzielnie do 2 miseczek. Do marchewki dodać łyżkę masła, połowę koperku, doprawić solą i pieprzem i rozgnieść na puree. To samo zrobić z ziemniakami. Puree rozłożyć na wierzchu zapiekanki,naprzemiennie w paski. Wierzch jeszcze przejechać widelcem żeby zrobić lekki bruzdy. Piec 30 minut w 180 stopniach. Podawać z sałatą
Smaczny zeszyt