zapiekanka - 10615 przepisów (strona:421/708)

Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 180

zdążymy zjeść ich w tej postaci (np. chleb, bułki), czy resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ale większość z tych rozmów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z sosem pomidorowym 209

następny dzień nie tracą nic ze swego smaku. Przyznam się, że gdy ich dłużej nie robię, to brakuje mi ich smaku, więc idę na skróty i przygotowuję chociaż: Zapiekankę gołąbkową . Składniki: (na około 24 szt. gołąbków) 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu (u mnie basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku

Kuchcik gotuje
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 148

obchodzić Światowy Dzień Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań makaronowych. Jest on bardzo wszechstronny w wykorzystaniu, można podawać go tylko z dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie

karmelowy
Tosty z wędzonym kurczakiem i sosem chrzanowo-żurawinowym 227

Tosty i zapiekanki traktowane są trochę po macoszemu – uważane za łatwe, proste, niewyszukane… W zasadzie ciężko nazywać je daniem obiadowym, a można zrobić je na lunch czy późny obiad naprawdę oryginalnie – a w dalszym ciągu prosto, czyli tak jak lubię. Zderzyć ze sobą słodkie i wędzone. Kremowe i pikantne. Te tosty są jednym z naszych ulubionych „awaryjnych obiadów”. Zapisz

Karo in the Kitchen
Lasagne ze szpinakiem i prosciutto 153

Lasagne jest to rodzaj makaronu na bazie którego robi się różne zapiekanki, ale myślę, że każdy to wie :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na lasagne ze szpinakiem jako, że szpinak nie jest sam w sobie dość wyrazisty w smaku to warto go podkręcić innymi dodatkami. Ja dodałam prosciutto, ricottę, sos pomidorowy doprawiony bazylią i wierzch posypałam mozzarellą. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Produkty marki Seitenbacher. 139

makaron kukurydziany, dzięki czemu ma specyficzny smak, którym charakteryzuje się również makaron gryczany.  Klasyczny to makaron z pszenicy durum, świetny jako baza wszystkich sztandarowych dań kuchni włoskiej, np. zapiekanek. 7) Bio oliwa z oliwek - tłoczona na zimno, extra virgin. Ma świeży, owocowy smak, rzadko spotykany w przeciętnych oliwach z supermarketu - lubię ją w sałatkach owocowo - warzywnych, np. z rukolą

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 143

dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie nie przekonuje, tym bardziej

Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 179

czerwonej papryki, cebulki i chili. Próbowałam jej z plackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową z łubinem Słyszeliście o łubinie? To alternatywa dla soi, dość popularna w Niemczech. U nas raczej ciężko go dostać, jednak mam nadzieję

Poranek na słodko
Surówka z pora 905

część jest łagodniejsza, zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana - cukier , sól , pieprz Pora

Aromatyczne Podróże
Domowa przyprawa grzybowo warzywna do zup i sosów 178

zawiera tylko naturalne składniki i możesz skomponować ją sam tak żeby najlepiej pasowała do Ciebie, trafiała idealnie w Twój gust. Taką domową przyprawą można dosmaczać różne zupy , sosy, zapiekanki, wiedząc dobrze, że dosypuje się tylko zdrowe rzeczy. Koniecznie zróbcie sobie swoją domową przyprawę. Macie niżej gotowy przepis czyli ulubioną wersję Smacznej Pyzy, ale jeśli chcecie to pokombinujcie z ziołami, proporcjami

Smaczna Pyza
Minimalist Baker - recenzja książki 201

też zrobiłam. Danie mi smakowało, choć w miarę jedzenia wydało mi się dosyć jednostajne. Dlatego w przyszłości pokusiłabym się na podanie go w innym towarzystwie, może jako dodatek w zapiekance warzywnej? Kiedy natknęłam się na przepis na dyniowe chai latte, wiedziałam, że muszę go wypróbować i to natychmiast. Zwieńczone kokosową bitą śmietaną na zdjęciu wygląda przepięknie! (mam nadzieję, że moje

Roślinna - blog wegański
Jak obrać skutecznie pomidora ze skórki 126

łyżką jeszcze ciepły, zanurzam na chwilę w zimnej wodzie, wyjmuję, wykrawam resztę po szypułce i obieram pomidora delikatnie ze skórki. Tak obrane pomidory używam do sałatek, pizzy, sosów czy zapiekanek. Takie potrzebne były mi do pieczonego szczupaka . Bardzo proszę o podpowiedź, co to za ozdobna roślina. Rośnie od zeszłego roku w moim ogrodzie i nie znam jej nazwy

Proste Potrawy
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie

Codziennik Kuchenny
Cukinia w zalewie curry 228

Cukinia to jedno z warzyw, które wyjątkowo lubię. Można ją przygotować na wiele sposobów: grillować, faszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii

Codziennik Kuchenny