zapiekanka ziemniaczana - 1439 przepisów (strona:63/96)

Babka ziemniaczano-cukiniowa z kiełbasą i bazylią 17

Kolejna odsłona pysznej babki ziemniaczanej. Tym razem podrasowałam ją świeżą bazylią i zapach jest niesamowity Dodatek cukinii sprawia, że babka jest bardziej mokra i odżywcza

Latosiowydom
DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY 162

Dietetyczny sos paprykowy z czerwoną fasolą jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Jego konsystencja jest dosyć gęsta i zwarta, przez co można go również używać do zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Robyn Lawley gotuje - recenzja książki modelki plus size 119

apetycznymi zdjęciami, krótkimi informacjami o autorce, jej zdjęciami oraz miejscem na własne notatki . W książce można znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia - rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę

Di gotuje
Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne 1429

potrzecie połówki i się skleją to ziemniaki powinny być odpowiednie – jeśli pokaże się woda, to lepsze będą na sałatkę lub zapiekankę. Kluski śląskie: 1 – 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączyste, typ C) 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość zależna od ziemniaków: patrz przepis) sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, dzielimy

Poezja smaku
Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską 168

To miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :) Czytaj

Kuchenne zapiski Edyty
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 105

Danie podwójnie przekręcone: nie dość, że wegetariańskie to jeszcze zapieczone w słoiku. Zapiekanka pasterska zrobiona z cieciorki i boczniaków jest, naszym zdaniem, lepsza niż w wersji z mięsem, pieczenie w słoiku to natomiast wygodny sposób przygotowania i później jedzenia. Zamknięty słoik można po prostu wrzucić do torby i zabrać do pracy na lancz. Czas przygotowania : 25 minut Czas pieczenia(...)wina, albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy. My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi nadaje cieciorka a przede wszystkim boczniaki, grzyb bardzo smaczny i treściwy. Zamiast przyciężkawego pure ziemniaczanego użyliśmy też znacznie lżejszej masy kalafiorowo-pietruszkowej. Całość zapiekliśmy w słoikach (więcej o tym, jak piec

Niedzielny kucharz
"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2." - podsumowanie akcji 177

blog: kolorgotowania.pl FASOLKA PO BRETOŃSKU -WEGAŃSKA autorka:  barbaratusinska  | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen ZAPIEKANKA Z SOCZEWICY I RYŻU autorka:  barbaratusinska  | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen Gulasz ziemniaczany z groszkiem i czerwoną fasolką autorka:  Życie ze smakiem  | blog: Życie ze smakiem Hummus z ciecierzycy- podstawowa wersja

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki z cukinii przepis. 93

Sezon na cukinię trwa nadal. U nas często gości ona na stole, w formie zupy,  zapiekanka z cukinii - przepis   tutaj . Lubimy ją również w formie placków, są one doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z jogurtu. Można je podać również

Pani domowa
Przepisy na placki 144

Placki zwane "kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki

Wiem co jem
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 190

kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie(...)doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu jest wiele, jedni dodają do niego wino, inni piwo, jeszcze inni w ogólnie nie używają alkoholu. Nasze spojrzenie na zapiekankę pasterską, ba nasze kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout . Patent znaleźliśmy w jakiejś książce kucharskiej, teraz już nie pamiętamy jakiej. Stout niesamowicie aromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso

Niedzielny kucharz
Shepherd's Pie 101

Jedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom.  Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula(...)pieprz (około łyżeczki) i małą puszkę groszku. Całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso a na nie gotowe ziemniaczane puree. Starajmy się nie wygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które potem fajnie się przypieką. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki zrobią się złote. Opcjonalnie można dodać starty ser żółty na wierzch ziemniaków

Klasyka Gotowania
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 43

Rewelacyjne, w smaku przypominają kiszkę ziemniaczaną, tylko dodatkowo mamy tu pyszną przypieczoną kapustę. Okrasą jest przysmażona cebulka i boczek. Nie jest to chude danie, ale

Swojskie jedzonko
Śmietanowy sos pieczarkowy 129

Możemy podać go z ziemniakami, kaszą, makaronem. Dobrze komponuje się z kopytkami i kluskami śląskimi. Będzie też pysznym dodatkiem do zapiekanek czy kotletów. Sos jest wegetariański. Zabielałam go mąką pszenną, ale w wersji bezglutenowej można użyć mąki ziemniaczanej. Danie to bierze udział w akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 . PRZEPIS ŚMIETANOWY SOS PIECZARKOWY Składniki: pół kg pieczarek 1 cebula 1 ząbek

Dorota Smakuje
Zapiekanka pasterska 365

oglądaliśmy program kulinarny, w którym Jamie Oliver  przygotowywał zapiekankę pasterską. Danie wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam w miarę swoich możliwości i dostępnych składników je odtworzyć. Zamiast jagnięciny użyłam karkówki wieprzowej, a do farszu dodałam tak jak Jamie marchewkę i groszek, ponadto udusiłam to wszystko w passacie pomidorowej. Warstwę ziemniaczaną wymieszałam z żółtym serem oraz tymiankiem i całość zapiekłam(...)suszony tymianek, wędzona słodka papryka w proszku 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożonego) Warstwa ziemniaczana: ok. 1,20 kg ziemniaków ok. 100 g żółtego sera 1 duża łyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą

Simply Food
Zapiekanka z kaszą i grzybami 74

porcji: 2   Jeśli zostały ci z wczorajszego obiadu ziemniaki to masz już połowę składników na tę pyszną i zdrową zapiekankę. Połączenie kremowego pure z ziarnistą i wyrazistą kaszą przesmażoną z grzybami to naprawdę przyjemne doświadczenie kulinarne. Skład zapiekanki możesz zresztą komponować w dowolny sposób. Do kaszy możesz dodać marchew, cukinię, bakłażana (najlepiej upieczone), usmażoną na chrupką cebulę, albo przesmażyć(...)popieprz do smaku. Krok 4 Nasmaruj foremkę do pieczenia masłem. Na spód wyłóż kaszę z grzybami, przykryj ją pure ziemniaczanym. Posyp tartym serem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę na środkową półkę. Zapiekaj 20 minut. Smacznego! Artykuł Zapiekanka z kaszą i grzybami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz