Chciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna PasjiJeżeli ktoś nie lubi szpinaku lub po prostu akurat go nie ma to tartę można zrobić bez szpinaku, jednak należy wtedy dodać więcej jajek 6-7
IMPRESJA SMAKUKiedy upiekłem paluchy ziołowe ze smalczykiem ,to Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na kruchość i wyrazisty smak wypieku. Postanowiłem tę jej zaletę wykorzystać
Kulinarny karnet ChristopheraPamiętacie przepis na zapiekankę z bakłażanów oraz pastę kanapkową z cukinią z bakłażanem ? Teraz przyszła pora na absolutna klasykę późnego lata czyli faszerowane bakłażany. Ostatnio zaopatrzyłam się w nową książkę na mojej półce, która już ugina się od ciężaru innych pozycji, które po prostu musiałam mieć. Przeglądając ją znalazłam przepis na faszerowane bakłażany. Przeczytała, spisałam listę zakupów i przygotowałam. Sycące(...)bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: 1. Bakłażany dokładnie umyć i przekroić
Życie ze smakiemodrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych(...)smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka
Kulinarne przygody Gatitygałązka pomidorów koktajlowych pomidorki żółte i czerwone koktajlowe 1 kulka mozzarelli natka pietruszki przyprawa do kurczaka pesto: 100 g roszponki 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów włoskich 3 łyżki sera żółtego tartego 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 bułka Do pojemnika wysokiego przekładam składniki pesto i miksuję blenderem. Szparagi obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam(...)stopni, wstawiam pokrojoną bułkę na kromki. Jak będą chrupiące wyjmuję je z piekarnika i wstawiam naczynie do zapiekania i piekę 20 minut. Na końcu dodaję mozzarellę pokrojoną do zapiekanki. Grzanki smaruję pesto, układam na nich mozzarellę i wstawiam jeszcze do piekarnika, dosłownie na 3 minuty. Przed podaniem posypuję natką
wesoła kuchniaroli głównej, to typowy domowy fast food takie danie pamiętam jeszcze z czasów nastoletnich, robiła je moja mama. To takie mini pizze z cukini, coś jakby pizza coś jakby zapiekanka. Pyszne i co tu dużo pisać kaloryczne! składniki na pizze z cukinii: spody: - 1 duża cukinia - olej rzepakowy do smażenia około 1 litra - bułka tarta Cukinię kroimy(...)cedzakową, układamy na papierze, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch: - plasterki pieczarki - plasterki ugotowanego jajka - plastry pomidora - po plasterku np. szynki lub boczku lub żółtego sera lub mozzarelli (wedle uznania) Całość zapiekamy w piekarniku przez 20- 30 minut, temp. 180 stopni C. Na wierzch sos: - 1/4 szklanki ketchupu bardzo dobrej jakości - 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego - odrobina
SMYKWKUCHNILumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i
Monia miesza i gotujeSzukałam ostatnio przepisu na frittatę na słodko i nie znalazłam więc stworzyłam swoją własną wersję. Wyszło pyszne i zdrowe śniadanko, a o tym, że proste i
Cynamonowe szczęściePomysł od koleżanki Aśki. Robię od razu na 2-3 obiady lub zamrażam. Na zdjęciu z bitkami wegetariańskimi Primaviki i puree jaglano-ziemniaczanym z czarnuszką ( na podstawie tej zapiekanki ). Składniki: 4-5 buraków 1-2 cebule sól, pieprz olej Ugotuj buraki. Zetrzyj na tarce. Drobno pokrój cebulę. Podsmaż na oleju, dodaj buraki i smaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą(...)miodem i żurawiną (pycha!) - jak ktoś lubi kaszę jaglaną, to naprawdę warto kupić. Na stoisku z Litwy: domowy kwas chlebowy. Widok z góry na targi. Poza tym: sery pleśniowe, ciasta, przyprawy i zioła, chleby, miody, konfitury i przetwory, biżuteria. Fried beetroot Got the idea from a friend, Joanna. I usually make a few portions or put the extra
Qlinarnie i QlinarnieTradycyjna meksykańska enchilada powinna być układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli-
VioletoweKucharzeniekalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta(...)Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto Dip z buraka z za'atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta
Chilli Czosnek i Oliwapierwsze ale, to podobno rośnie sam, więc posadzę go sobie na działce. Jeśli chodzi o obieranie, to zawsze gotuje go w mundurkach, nawet jeśli trafi potem do piekarnika. Taka zapiekanka jest pyszna z odrobiną anchois, ale jeśli nie lubisz, to nie musisz. Topinambur doskonale wpływa na nasze jelita, bo zawiera probiotyczna inulinę. Jedzenie topinamburu to też dobry test, żeby sprawdzić(...)minut w wodzie bez obierania szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki 100 ml śmietany pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę 100 g żółtego sera startego na tarce kilka filecików anchois (opcjonalnie) Jak przygotować topinambur zapiekany z serem? Topinambur kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z szalotką w naczyniu do zapiekania. Dodajemy anchois, jeśli lubimy. Śmietanę
Ugotowane pozamiatanenabrać energii na resztę dnia, a czasu mamy bardzo niewiele. Pieczarki to wyjątkowo wdzięczny temat - są smaczne, łatwo dostępne, niedrogie i komponują się ze wszystkim. Można ich użyć do zapiekanek (zarówno takich , jak i tego typu ), doskonale komponują się z mięsem, zwłaszcza drobiowym , a pomysłów na ich wykorzystanie można naliczyć całą masę :) Dzisiejszy pomysł to mała wariacja na temat tego(...)makaronu tagliolini - jest fajny, czerwony, pikantny, lekko pomidorowy i bardzo mi smakuje :) Składniki: - ok. 250-300 g makaronu - 0,5 kg pieczarek - 3 małe cebule - 40 g startego twardego sera (najlepiej ostrego) - duża garść natki pietruszki - olej do smażenia - czosnek granulowany - szczypta rozmarynu - sól, pieprz Na początku wstawiamy wodę na makaron. Teraz bierzemy w łapki nóż i zaczynamy krojenie - pieczarki
Kulinarne zapędy Kokosaforma jak z babki do piasku i szczerze powiedziawszy wyglądu estetycznego to-to nie miało! Jako , że jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia do śmieci, postanowiłam coś zrobić z tego makaronu. Zapiekankę. Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw bierze , że również estetyczna. Składniki -makaron babuni ileś tam jajeczny -2 jajka -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola(...)powstała masa makaronowo-jajeczna. Na dno naczynia do zapiekania wkrop kilka kropel oliwy z oliwek, pokrój pomidora w plastry i ułóż na dnie, nestępnie na pomidorach połóż szynkę i ser żółty. Posyp grubo ziarenkami i wylej na wierzch masę jajeczno-makaronową. Polej troszke oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż makaron zacznie się rumeinić
Z Kuchni Do Kuchni