zapiekanka z ryżu - 854 przepisów (strona:46/57)

Chili con carne 114

fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień jest jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackam i tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej a inni, że meksykańskiej. Dlatego też dodałam ten przepis(...)paprykę i dusić kolejne 5-7 minut. Potem dodać odsączona fasolę, wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić solą. Smacznego To też może Cię zainteresować: Naleśniki zapiekane po meksykańsku Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku Fajita z kurczakiem Salsa fresca, pico de gallo     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
ZAPIEKANY RYZ Z JABLKAMI I CYNAMONEM 269

ZAPIEKANY RYZ Z JABLKAMI I CYNAMONEM Przypomnienie dzieciecych lat Chyba kazdy choc raz w swoim zyciu jadl ryz z jablkami i zazwyczaj bylo  to w

PychaDania
kolorowa zapiekanka makaronowa... 130

Składniki: makaron 200 gram/kolorowy, pierś z kurczaka 1 podwójna, pieczarki 10 średnie, por 1 średni, olej rzepakowy 6 łyżek, serek śmietankowy 125 gram, ser żółty 150

W Mojej Kuchni Lubię
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 154

każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy(...)ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozgniatamy w foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Jak gotować makaron? 184

Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 205

Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej wielkości cebule 4 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki(...)Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.  Przygotowanym sosem zalać mięso wraz z warzywami. Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec 1,5 godziny (pod przykryciem, aż do miękkości mięsa). "Składanie" zapiekanki: - podsmażone mięso, - pieczarki wraz z cebulą - ogórki kiszone i sos pomidorowy

Ugotować
Mięsa wolno gotowane - alternatywa dla fast-food 249

pracy czeka nas zrobienie zakupów a następnie przygotowanie sobie obiadu, bardzo często sięgamy po produkty typu fast-food. Z tym określeniem na pewno nam się kojarzą: mrożona pizza, zapiekanki, gotowe pierogi czy tortille z kurczakiem z zimnej lodówki marketu. Dzięki daniom przygotowanym metodą sous-vide macie alternatywę.  Producenci tych dań oferują dość szeroki wachlarz rodzajów mięsa: od indyka(...)było nazwać mięsa wolno gotowane niemalże zdrową żywnością. - Mała ilość lub czasem brak sosu. Mimo że mięso jest kruche i soczyste, trochę brakuje sosu którym można by było polać ryż czy kaszę którą przygotowaliśmy do posiłku. Ważna sprawa!: W opisie odgrzania mięs są zazwyczaj 2 opcje do wyboru: mikrofala i piekarnik. Wybierajmy piekarnik by nie psuć sobie wartości odżywczych mięsa

Kuchnia PROzdrowotna
Papryka faszerowana 185

Przygotowanie papryki faszerowanej chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Dzisiejszy pochmurny i deszczowy dzień wołał o przygotowanie czegoś gorącego. Danie z faszerowaną papryką można

kulinarnyJa
Menu na tydzień: Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 115

przydatny patent na zrobienie filetów z kaczki, żeby były dobrze wypieczone, a zarazem soczyste. Postanowiliśmy również, że od tego tygodnia będziemy publikować proste przewodniki o tym jak ugotować kaszę, ryż, makaron, ziemniaki – pokażemy Wam bardzo przydatne patenty, które ułatwią Wam życie. Postaramy się też dodawać więcej informacji o właściwościach poszczególnych składników potraw, Robimy kurs dietetyki i sporo(...)albo zupy, także zupy instant , czyli robione w pracy, na bazie kostki rosołowej domowego wyrobu (taki rodzaj zupy w proszku, tylko że bez chemii). Lubimy też zapiekać w słoikach zapiekanki . Słoiki świetnie sprawdzają się też jako naczynie do robienia śniadań z granoli i owoców . Słoik jest doskonałym pojemnikiem na jedzenie – łatwo się zamyka, jest bardzo szczelny. Wygodnie się

Niedzielny kucharz
Domowy sos słodko – kwaśny 77

Chińczyka, to zapraszamy Cię do przygotowania naszego zdrowego sosu domowego! Domowy sos słodko – kwaśny przepis , dzięki któremu możesz przyrządzić idealny dodatek do kurczaka, sajgonek, wieprzowiny, owoców morza i ryżu. Jednocześnie zyskując przy tym korzyści zdrowotne. Ten prosty sos nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, ani zagęszczaczy. Nasz sos nie jest również sztucznie barwiony, jak to często ma miejsce w azjatyckich(...)kwaśny z warzywami to niekwestionowany lider wśród innych azjatyckich sosów i skuteczny dodatek do wielu dań. Możesz zostawić go w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem tofu lub podać tylko z ryżem. Możesz też uzupełnić ulubionym mięsnym dodatkiem. Pokrojona w kostkę pierś kurczaka lub z indyka czy też np. polędwica wieprzowa. Krewetki lub inne owoce morza. Sprawdzą się znakomicie i stworzą wraz

Kuchnia Na Wypasie
Sos słodko – kwaśny domowy przepis 61

Chińczyka, to zapraszamy Cię do przygotowania naszego zdrowego sosu domowego! Domowy sos słodko – kwaśny przepis , dzięki któremu możesz przyrządzić idealny dodatek do kurczaka, sajgonek, wieprzowiny, owoców morza i ryżu. Jednocześnie zyskując przy tym korzyści zdrowotne. Ten prosty sos nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, ani zagęszczaczy. Nasz sos nie jest również sztucznie barwiony, jak to często ma miejsce w azjatyckich(...)kwaśny z warzywami to niekwestionowany lider wśród innych azjatyckich sosów i skuteczny dodatek do wielu dań. Możesz zostawić go w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem tofu lub podać tylko z ryżem. Możesz też uzupełnić ulubionym mięsnym dodatkiem. Pokrojona w kostkę pierś kurczaka lub z indyka czy też np. polędwica wieprzowa. Krewetki lub inne owoce morza. Sprawdzą się znakomicie i stworzą wraz

Kuchnia Na Wypasie
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 107

indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy(...)zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min. Możemy podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem. Artykuł ROLADKI Z BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 133

indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu i są tam wykorzystywane w różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy(...)zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min. Możemy podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem. Artykuł ROLADKI Z BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak