Zapełnijmy michę pyszną, sycącą zapiekanką :). Porcja dla 5-6 osób. Składniki: 2 torebki ryżu ( u mnie jaśminowy) 300 gram mięsa mielonego 1 średniej wielkości cukinia 2 marchewki 2 papryki jedna czerwona i żółta 1 cebula (pokrojona w kostkę) 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) puszka pomidorów krojonych 1 kostka rosołowa ( najlepiej warzywna) ser żółty przyprawy do smaku : pieprz, sól, papryka
Studencka Michachrupiącej skórki. Szynka podawana jest z sosem musztardowym lub jabłkowym sporządzanym na bazie ekstraktu mięsnego uzyskanego w czasie pieczenia. Szynce towarzyszy szereg zapiekanek, wśród nich należy wymienić zapiekankę z puree z brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem i rodzynkami oraz wątróbkową, a czasami inne lokalne. Również nieodzownym daniem jest sałatka " rossoli " przypominająca polską sałatkę jarzynową, ale z dodatkiem gotowanych buraczków
Cztery Fajery2 woreczki ugotowanego ryżu, 1 l mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie (32 g) cukru wanilinowego. Warstwa jabłkowa: 8 średnich
Świat Domowej KuchniSposób przygotowania: Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Około 1/2 szklanki odłożyć do posypania po wierzchu zapiekanki. Na dużej patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło wsypać mąkę pszenną (1/4 szklanki) i dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną , aby nie było grudek. Następnie na patelnię wlać mleko(...)osób. Zapiekankę najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 l lub o wymiarach 22 x 33 cm. Nie ma konieczności zapiekania makaronu z sosem. Można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu i wymieszaniu z sosem. Smak zapiekanki można wzbogacić o pieprz cayenne czy tymianek. Zapiekankę polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Sam oczywiście można też jeść
Gospodyni MiejskaZapiekanka ryżowa z indykiem i papryką Składniki – 1 porcja: Ryż z quinoa Sonko – 100g Polędwica z indyka – 100g Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę
Kuchnia Bon Appetit1 szkl ryżu 2 szkl wody cukier cynamon 3-4 jabłka Ryż przepłukać i ugotować z dodatkiem jednej łyżki cukru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać
Gotowanie jest łatwepierwsze zostały wnętrza pomidorów użytych do faszerowania, a po drugie robiłam czystki w lodówce. Gulasz może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do kasz czy ryżu. Można podać je też do suchych tart lub zapiekanek. Dodatek grzybów wywołał późniejszy dobór przypraw i wyszło danie na miarę człowieka lasu, więc tak je nazwałam. Aczkolwiek proszę nie przywiązywać się do tej nazwy ;) Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj kolejne klasyczne danie z ryżu na słodko. Pewnie wszyscy znacie, ale ponieważ miałam go na obiadek to na blogu powinien się znaleźć. Ryż zapiekany
O kuchni z uczuciemmasła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym) grzanki z humusem tortellini
More food, love and dreamsSkładniki - woreczek ryżu ( 100 g ) - czerwona papryka - 3 ogórki kiszone - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 35 dag żółtego sera - 1 cebula - ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros
Świat SmakuSmak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych ale kalorii dużo mniej. Polecam! Z proporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo. Składniki: 2 młode kapusty woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej 1 kg zmielonej piersi z kurczaka 2 papryki (u mnie czerwona i żółta(...)Chwilkę podsmażyć. Ryż i kaszę ugotować al’dente. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy. Podlać bulionem i jeszcze raz wymieszać. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej kapusty. Na to farsz z mięsa i ryżu, na to pozostałą część kapusty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół). Wstawić zapiekankę
Mama z miastaduża porcja zniknęła w jeden dzień. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Jeśli nie macie zatem pomysłu na obiad nie zastanawiajcie się dłużej - ta zapiekanka na pewno każdemu posmakuje :) Składniki: 2 filety z kurczaka 200 g ryżu 1 czerwona papryka kilka małych ogórków konserwowych (lub 3-4 większe) przyprawa gyros 250 żółtego sera majonez keczup Filety z kurczaka pokroić w kostkę(...)oczkach. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć ryż i wyrównać. Posmarować cienką warstwą majonezu i keczupu i posypać 1/3 sera. Następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka, ponownie posypać majonezem i keczupem i posypać serem. Na końcu ułożyć paprykę i ogórki. Znowu posmarować majonezem i keczupem i posypać wierzch serem. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez
My simple kitchenrobić tragedii, tuńczyk w tym daniu tak bardzo pasuje, że nie miałam serca go pominąć czy zastąpić czymś innym. Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem i szpinakiem (około 4 porcje) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula, posiekana 1 szklanka ryżu basmati 2 szklanki bulionu 400 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 120 g (około 1/2 szklanki) suszonych pomidorów(...)misce lekko ubić miotełką. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Formę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do dużej miski wrzucić przestygnięty ryż, szpinak, rozdrobnionego tuńczyka i resztę składników, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem (żeby zapiekanka za bardzo nie wyschła) około 40 -50 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie ok 10 minut. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na smakowitości , oczywiście bezglutenowe . W taką zimną i ponurą jesień cóż jeść innego jak nie zapiekanki właśnie. Prawda? * * * Składniki (proporcje na 5-6 osób): 4 torebki ryżu paraboiled (nie polecam innego do tego dania(...)smażącej się kiełbasy z cebulą. Odrobinę solimy (bo kiełbasa słona, więc odrobinę soli), pieprzymy i sypiemy sporo oregano. Mieszamy i smażymy dalej, aż pieczarki się usmażą. 3. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 4. Dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami, dorzucamy odsączoną kukurydzę, mieszamy. 5. Teraz czas na ketchup. Potrzebujemy kilka łyżek i mieszamy dokładnie. Próbujemy, może
Kawa z mlekiemDla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać
Kuchnia Pokoleńjarmużem i tropikalnym akcentem Pasta jajeczna z awokado NA OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki(...)ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa Makaron w sosie brzoskwiniowym Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą Klopsy z kalafiora podawane z ziemniakami i sałatą Placki warzywne z cukinii i kaszy jaglanej DESERY: Orzeźwiający koktajl z jagodami
Passions hobbies lifePierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami: S kładniki
Walijskie Pichceniewypoczynek z książką. Jeśli nie macie ochoty robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszkia pomidorów 1/2 szklanki wody 1 łyżka majeranku bazylia sól pieprz Ryż(...)mięsem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Kapustę pokroić w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć jedną warstwę kapusty, warstwę mięsa z ryżem, kapustę, mięso i kapusta. Pomidory zmiksować, dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na zapiekankę. Piec w 180 stopniach C . W razie gdy kapusta z wierzchu zacznie się zbyt mocno przypalać nakryć naczynie folią aluminiową. zapiekanka
O kuchni z uczuciempotrawie można pominąć –to ukłon wobec tych którzy niekoniecznie tolerują jego obecność w kuchni. Zapiekankę podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, wtedy jest najsmaczniejsza, doskonale wpisze się w jednodaniowy obiad jak i ciepłą pożywną kolację. Składniki: 2 torebki ryżu 1 mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi(...)odrobiną masła wyłożyć połową warzyw , dodać sypki ryż, wyrównać łyżką, wyłożyć resztę warzyw. Dookoła formy tylko po brzegach naczynia ułożyć pozostałe plasterki cukini, zrobić sos: Jajko zmiksować ze śmietaną, szczyptą soli oraz pieprzu, połączyć ze startym serem, wymieszać łyżką, wylać na wierzch zapiekanki. Całość włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekać
Wanilia i Kardamonlubicie ostrzejsze niż zwykle zapiekanki przygotowywane w szkle żaroodpornym? To może być propozycja dla was – zobaczcie jak powstaje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Zapiekanki makaronowe. Kto zrobił ją pierwszą? Podobno pierwsze zapiekanki makaronowe pojawiły się XIX wieku, kiedy to zamiast makaronu wykorzystywano gotowany ryż z dodatkiem pomidorów. Potem już jakoś poszło, czyli pojawiła się grecka musaka, a także lasagne
Kuchennyviral.pltorebki ryżu 1/3 szkl wody z pod gotowania ryżu 1 mała pierś z kurczaka 1/2 paczki mieszanki warzyw mrożonych na patelnię 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 mała cebula tartej mozzarelli do smaku sól, pieprz, papryka ostra i wędzona 1 ząbek czosnku natka pietruszki do dekoracji oliwa może być smakowa masło do wysmarowania foremki 1. Ryż gotujemy krócej niż podano(...)wodę z pod gotowania ryżu, sól, pieprz, paprykę ostrą i wędzoną oraz dodajemy podgotowany ryż i mieszamy całość. Próbujemy i ewent. jeszcze doprawiamy do smaku. 5. Najpierw wykładamy połowę ryżu z warzywami i posypujemy częścią tartej mozzarelli, a następnie resztę ryżu. Pieczemy w 180 stop przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę resztą mozzarelli. Ja jeszcze starłam
Gotowanie...to proste !Przepyszna zapiekanka z dwoma serami i mięsem z kurczaka na dzisjejszy obiad. Moja rodzinka uwielbia takie zapiekanki Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI: kalafior - 250 g brokuł - 250 g filet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól(...)tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa z kurczaka i połowę warzyw, polać połową sosu i tak dalej postąpić z następną warstwą. wierzch sałatki polać sosem i posypać koperkiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Zapiekać przez 25 minut. (function
Kuchnia DanusiBardzo lubię zapiekanki, ze względu na to, że można tam umieścić dowolne składniki. Także można szaleć do woli!:) Ta jest idealnym połączeniem ostrego farszu ryżowego, delikatnego i aksamitnego sosu serowego oraz aromatycznego kurczaka ... Ech ... Szkoda, że smaku nie da się tak idealnie opowiedzieć ;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Porcja dla 3-4 osób. Składniki: pierś(...)paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę ostrzej, ponieważ sos serowy jest dość delikatny w smaku, a zapiekanka mogłaby być nieco mdła. Sos serowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu
Czerwona PorzeczkaPieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pewnie zastanawia Was dlaczego taka nazwa tego sosu ? A dlatego, że można użyć go do kilku dań. Może to być makaron, ryż albo lasagne lub cannelloni. Oczywiście także sprawdzi się w zapiekankach. Tak więc od koloru do wyboru. Jak pewnie zauważyliście w przygotowaniu dań pomagają mi Kuchnie Świata , polecam Wam bo mają super produkty. Koniecznie zajrzyjcie i zróbcie zakupy. Rozwiń
Ewa w kuchnizapiekance znajdziemy dużo sera i równie dużo brokułów:). Nie potrzeba mięsa by smakowała świetnie, choć można dodać tu np. kurczaka. Ja wolę bez. Zapiekanka świetna na samodzielne danie. 2 duże brokuły 2 woreczki ryżu 100g sera camembert 100g sera mozzarella 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Szefowa kuchniDziś coś na słodko i jeszcze jesiennie. Zapiekanka ryżowa z dynią. Składniki: 1 kg dyni 2 woreczki ryżu 3 łyżki cukru 5 łyżek masła 1 szklanka mleka 5 dag bakalii 3-4 jaja 1 szklanka mleczka kokosowego Tłuszcz Wiórki kokosowe do formy Sól Cynamon Wykonanie: Ryż ugotować w mleku wymieszanym z mleczkiem kokosowym, z odrobiną soli do smaku. Dynię
Tradycyjna KuchniaZapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć
Kuchenne aromatyinteresujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch
Pożeraczka, czyli raz adobrze