Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania
Niedzielny kucharzŁatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy. Czas przygotowania
Niedzielny kucharzpieprzem. Wylać wszystko na mięso. Na patelnię wylać śmietanę, dodać jarzynkę, porwaną bazylię i pomidorki przekrojone na pół. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę jedną kulkę mozzarelli. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 190 C i piec 40 minut. Ugotować makaron, rozłożyć go u góry zapiekanki. Zanurzyć go w sosie. Posypać potartą
Kuchnia PokoleńDla mnie bomba, smaki super ze sobą współgrają. Bardzo mi smakowało i na pewno będę robiła to częściej. Przygotowanie bakłażana – umyć i przekroić na pół
Kuchnia PokoleńWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych
JejKuchniadynia, ale okazało się, że się myliłam. Danie wyszło interesujące, a przede wszystkim smaczne. Składniki na zapiekankę z dyni (4 - 5 porcji): dynia 1,6 kg 2 puszki pomidorów krojonych 2 duże cebule 2 łyżki masła szklanka śmietany 18% 500 g mielonego mięsa wieprzowego 300 g sera żółtego sól pieprz Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać
Karola gotujerozłożyć pozostałe ziemniaki. W dużym kubku rozmieszać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko na ziemniaki. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe. Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem. To było pycha
Kuchnia Pokoleńgłodny to musi zjeść :) Przepis bierze udział w konkursie Barilla na stronie http://barillacup.pl/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/ . Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :) Składniki: Na formę o śr. 20cm 150g makaronu np casarecce, penne 300g mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku 150g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 jajko 150g pieczarek kilka różyczek
Kuchnia w czekoladzieDzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować o każdej porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki : 800g mrożonego szpinaku (siekanego) 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 200g fety kilka kawałków
Codzienne GotowanieKiedy proponuje moim dzieciom dania z kasza gryczaną to kręcą nosem...a babka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka
Apetyczna babeczkamotywacją do stworzenia zupy pomidorowej w ciut innym wydaniu. Choć klasyczna przygotowana z ryżem lub makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób 6 skrzydełek 1,5 litra wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy(...)cząstki. Przekładamy do odcedzonego wywaru drobiowego. Dodajemy podgotowaną marchewkę, czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy
Kuchnia w czekoladzieZapraszam Państwa na kolejny przepis w CYKLU DIETA NISKOKALORYCZNA, przepyszna zapiekanka z bakłażanem, kurczakiem i świeżą bazylią. Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Serdecznie polecam! Składniki: - średniej wielkości bakłażan - 2 ząbki czosnku - 3 jaja - 1 pierś z kurczka - 5 łyżek jogurtu naturalnego - łyżka posiekanej bazylii - przyprawa do kurczaka - puszka pomidorów włoskich - 1/2 kulki mozzarelli Wykonanie: 1. Bakłażana kroimy(...)masłem 5. Na spodzie układamy bakłażany, solimy, następnie posiekany czosnek, mięso, pokrojone pomidory, bakłażany. 6. Wstawiamy na 15 minut do pieca 7. W międzyczasie w misce roztrzepujemy jaja, z jogurtem, bazylią, solą i pieprzem. Na gładką jednolitą masę. Mozzarellę rozrywamy palcami i dodajemy do masy jajecznej. 8. Zalewamy masą zapiekankę. 9. Pieczemy kolejne 25 minut. 10. Podajemy posypane posiekaną
SMYKWKUCHNIdodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki(...)ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy wędliny Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy potraw uprzednio zamrożonych i rozmrożonych
Tradycyjna KuchniaPrzepis z cyklu szybko, tanio i smacznie. Przedstawiam wam na prawdę pyszną zapiekane ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami. Składniki: 500 g - 600 g ziemniaków
W Moim Magicznym DomuTak pieczone bataty można użyć jako dodatek do obiadu, do mięs czy warzyw ale najlepiej smakują same, skarmelizowana otoczka i kremowe wnętrze sprawiają że się nich
Moje Małe Czarowanie