piersi ułożyć kawałek haggisa. Kurczaka zrolować wokół haggisa i owinąć w boczek. Roladki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25-30 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe, a boczek przyrumieniony. Podawać natychmiast z sosem z whisky, duszoną czerwoną kapustą i zapiekanką ziemniaczaną z brukwią. Smacznego
Codzienne Gotowaniemoże użyć rozbitej piersi z kurczaka, jednak ważne jest by była ona ze skórą. Następnie oprószamy mięso z obu stron solą i pieprzem. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy po trzy na jednym kawałku mięsa, tak jak na zdjęciu. Wkładamy odrobinę masła i zawijamy całość w rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już
Kolizje SmakówSkładniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 5 ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały
Kolizje Smakówdanie. Najbardziej popularny jest oczywiście rosół, na bazie którego można stworzyć wiele innych dań: – bulion: zupy (pomidorowa, zupy krem), risotto, – mięso : opanierować i usmażyć, placuszki , zapiekanka – warzywa: sałatka jarzynowa , pasta na kanapki. Gotować na 2 dni! Odkąd pamiętam najlepiej sprawdza mi się ten sposób gotowania, zamiast stać codziennie przy obiedzie gotuje(...)muszę szukać też wielu dań tylko biorę podwójną ilość składników. Półprodukty! Po zakupach poświęcić pół godziny lub godzinę na przygotowanie półproduktów. Zamiast mrozić całą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję
KuchniaWeDwoje.pljeden z naszych ulubionych obiadów. Przygotowuję ją bardzo często, dlatego postanowiłam nieco urozmaicić moją podstawową wersję. Przeglądając przepisy na lasagne ze szpinakiem, praktycznie zawsze występuje on w kombinacji z kurczakiem i białym sosem. Ja zachęcam do wypróbowania mojej wersji, zbliżonej do oryginały, czyli z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Połączenia nie byłam pewna, jednak ku mojemu zaskoczeniu wszystko idealnie się(...)dnie. Nakładamy mięso z sosem, warstwę szpinaku i polewamy sosem beszamelowym. Posypujemy odrobiną sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie
Mania GotowaniaMakaron z boczkiem to potrawa inspirowana kuchnią włoską i typowym ich makaronem – Carbonara. Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników, a przygotowanie powinno zająć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!A my znowu jemy kaszę! Tym razem jest to kasza gryczana zapiekana z duszonymi pieczarkami i mozzarellą. My jedliśmy z pieczonym
To co kochamzapiekanka jest inna niż wszystkie pozostałe, wymaga od nas cierpliwości i poświęcenia większej ilości czasu jednak na prawdę warto jej spróbować, ponieważ jest ona niezwykła w smaku mimo tego że nie ma w niej ani grama mięsa chociaż jak ktoś chce to może pokusić się o pierś z kurczaka, która również idealnie będzie pasowała. Czytaj więcej
Pychotkaaalekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem Klasyczne, hiszpańskie danie w polskim wydaniu, w którym ryż zastępuje zdrowy, sycący pęczak. Przepis jest bardzo prosty. Jak w typowym, jednogarnkowym daniu, wystarczy wrzucić składniki, zamieszać, przykryć i zaczekać kilkanaście(...)migdałami Sałatka z komosy z orzechami jest tak prosta, jak zdrowa. Pysznie smakuje, jest lekka, ale bardzo pożywana. Można ją jeść na zimno lub na ciepło. Zobacz przepis Zapiekanka z bulguru w sosie pomidorowym Wegetariańskie danie z zapieczonej kaszy bulgur, wymieszanej z jarmużem, zanurzonej w wolno duszonym sosie pomidorowym. Na tym wszystkim „polewa” z jogurtu, parmezanu i jajek. Proste, sycące
Niedzielny kucharzmakaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka(...)tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw
moj przepis namakaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka(...)tego jedną z puszek, dodać inne świeże warzywa i mamy gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw
moj przepis naPo rozmrażaniu lodówki zgromadziłam trochę zapomnianych produktów z mijającego tygodnia. Co z nimi zrobić? Kolejną potrawę typu "nawinie", czyli co się nawinie, idzie do gara, a
Weekendy w domu i ogrodziesycąca zapiekanka. Uwielbiam wszystkie zapiekanki ale te, na bazie puree ziemniaczanego najbardziej, bo są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach. Składniki dzisiejszego dania: 1 kg ziemniaków 8 łyżek gorącego mleka 4 łyżki masła 1 drobno posiekana cebula gałka muszkatołowa sól pieprz 500 g fasolki szparagowej zielonej 1 pętko kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka 2 łyżki startego, żółtego sera
Kasia i jej kobiecy światTRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK 3. ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK 9. SAŁATKA Z RYŻEM, JAJKIEM I KURCZAKIEM LINK 10. PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI
zdrowo i aktywnie