Przepyszna propozycja na obiad lub kolację - kalafior zapiekany pod serowym beszamelem, posypany serem żółtym i płatkami migdałów. Ja z córcią zajadałyśmy się nim bez żadnych dodatków, mężowi dodałam trochę mięska więc też był zadowolony :) Inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". SKŁADNIKI: 1 duży kalafior lub 2 mniejsze Beszamel: 2 ząbki czosnku
Kto ugości moich gości?klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił
Kuchnia Prezydentowejrówno miernie pomidory i mozzarellę. Odstawiam na 5-10 minut do lodówki, przed podaniem posypuję pieprzem z młynka, układam listki świeżej bazylii i polewam sałatkę oliwą. Najlepiej smakuje z zapiekaną czosnkową bagietką
Kuchnia Prezydentowejktórą uwielbia), argentyńskim stekiem średnio wysmażonym (sam osiągnął niemal perfekcję w przyrządzaniu!), półmiskiem mięs (często zamawia) a sushi... Przyznam, że spodziewałam się nawet duszonej karkówki, indyjskiego curry rybnego, klopsików zapiekanych a nawet jajecznicy na boczku! Doprawdy wszystkiego, ale nie tego! Wiecie, jak brzmiała jego odpowiedź...? - Twoje pierożki leniwe... - powiedział po 20-tu sekundach ze słodkim uśmiechem. Moje zdziwienie było
Kuchnia Prezydentowejprostej i szybkiej potrawy, którą zaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre
Kuchnia Prezydentowejzawierałoby choćby najmniejszą z nich. Zresztą to samo tyczyło się pozostałych rodzajów stworzeń z rodziny "owoce morza". Co mnie przekonało? Tapas w najlepszej restauracji hiszpańskiej, w jakiej byłam. Krewetki zapiekane w czosnku i i chili pachniały tak pięknie, że nie zawahałam się spróbować, potem zjeść resztę, a następnego dnia kupić i powtórzyć ten smak w domu. Od tamtej pory
Kuchnia Prezydentowejwdzięcznym materiałem o wielu możliwościach; dawały się nadziewać niemal wszystkim, można było zrobić kilka sztuk i nawet w razie niepowodzenia dawały się zjeść. Największym powodzeniem cieszyły się jajka zapiekane w skorupkach, pamiętam, że robiąc je pierwszy raz byłam pewna, że nie wyjdą, a całe nadzienie zostanie na patelni. ;) Oczywiście nic takiego się nie stało, jajka wyszły pyszne
Kuchnia Prezydentowejpoza powierzchnię formy. 4. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem lub rozmarynem, polewamy ziemniaki całą jajeczną mieszaniną - każdą tortilkę osobno, po łyżce. Wstawiamy od razu do piekarnika, zapiekamy przez 10-15 minut, posypujemy serem, zapiekamy dalsze 5 minut. 5. Podajemy gorące, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Według mnie najlepiej smakują z sosem zaziki
Kuchnia Prezydentowejbyła zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni na zimny talerz. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 190°C. Naczynie, w którym będą zapiekały się muszle, wysmarować oliwą. Muszle nadziewać mieszaniną jajeczną, wyrównując powierzchnię łyżką i układać w naczyniu. Zalać sosem i posypać startym parmezanem. Zapiekać 30-40 minut. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejpotem dopiec potrawę w piekarniku. Wreszcie mogłam przygotować prawdziwą włoską frittatę - tu wersji ze szparagami i kozim serem. Jajka smażymy, aż zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu(...)się od spodu, ale z góry będzie jeszcze płynna. Na wierzchu frittaty ułóż szczyty szparagów oraz pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwafantastyczny słodki owoc, który można wykorzystać na różne sposoby, dlatego też w najbliższym czasie zamieszczę kilka potraw czy też słodkości zawierających właśnie gruszeczki. Będą to między innymi gruszka zapiekana w sosie miodowym, tarta, muffinki czy danie mięsne z gruszkami
Kuchenne WariacjeDzisiaj mamy dla Was smaczny przepis na kurczaka zapiekanego w zupie cebulowej z pieczonymi ziemniaczkami. Kiedy przygotowywaliśmy to danie, nasz kolega Łukasz z Invertstudio (a tu jego fejsik ) nakręcił dla nas filmik dlatego też poniżej tylko jedno zdjęcie niemniej jednak mamy nadzieję, że realizacja Łukasza będzie dużo ciekawszym elementem graficznym/multimedialnym tego wpisu – choć ostateczny smak i tak będzie
Kuchenne WariacjeDzisiaj zapraszamy Was na prosty przepis z książki Juli Child „Gotuj z Julią” , której recenzję mogliście ostatnio przeczytać na naszym blogu Składniki: - 1 brokuł
Kuchenne WariacjeDzisiaj coś dla miłośników kuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo
Kuchenne Wariacjepapryka, oczyszczona i pokrojona w plasterki 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki sól i mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka
karmelowy