sumie, to nie wiem czemu robię ją tak sporadycznie, bo obie z Mamą bardzo lubimy tuńczyka. Tato jako stary wędkarz, zawsze się z nas śmieje, bo On tam ryby w niej żadnej nie widzi. Cóż, całej nie ma prawa być, bo nie tylko półmiska, ale i stołu by zbrakło :) Ma jednak trochę racji...tuńczyk w puszce często bywa(...)naprawdę ciężko go dostrzec pod warstwą oleju. Do tej sałatki jednak taki pasuje, zatem polecam, bo jest znacznie tańszy. Składniki : 150 g makaronu ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju
Gosia gotujeMakaron pełnoziarnisty jest świetną propozycją dla osób będących na diecie. Połączenie makaronu z tuńczykiem i pomidorami dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Dzisiaj przedstawiamy takie oto obiadowe danie :) Świderki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 puszka tuńczyka z wody kilak suszonych pomidorów (maiłam w zalewie) szczypiorek pieprz kolorowy młynek do smaku 1 łyżeczka(...)koncentratu 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory (miałam kilka sztuk 5-6) kroimy w kostkę, szczypior płuczemy i siekamy - do tuńczyka dodajemy pomidory - dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem. Makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczykową pastę, koncentrat oraz sos i dokładnie mieszamy, by cały makaron
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejny klasyk wszelakich prywatek to pasta z tuńczyka. Przy takiej popularności zapewne ile ludzi tyle przepisów, tu jednak daję wam sprawdzony przepis na wyrazistą i pyszną pastę z tuńczyka. Polecam kupić tuńczyka po 1 w kawałkach i w oleju a po 2 dobrej firmy ( Calvo czy Lisner), kolejną rzeczą są ogórki kiszone - nie kupujcie najtańszych bo zepsują wam smak wszystkiego(...)dostępnych polecam Krzętle. Jajka najlepiej ugotować na półmiękko - pasta jest jeszcze lepsza!. To tyle rad :) Dla 4-5 osób Czas przygotowania 20 minut Składniki: 3 Jajka EKO Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym 1 większy ogórek kiszony Pół małej cebuli 3 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sól himalajska Pieprz czarny Świeży szczypiorek Przygotowanie
Kuchnia PROzdrowotnaserowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Sardine gratinate al forno - przepis z bloga Da leccarsi le dita ... Szaszłyki(...)włosku czyli bruschetta na patyku - Małgorzata Chyla z bloga Moje kuchenne rewelacje Uova tonnate czyli jajka nadziewane tuńczykiem po włosku - Beatrice Gallerani z bloga I dare you to cook it! Sałatki: Caprese z małych kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka
Chilli Czosnek i OliwaKolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami w serowej panierce. Ciekawie się prezentują i są pyszne. Jeśli szukacie pomysłu na przekąski lub przystawki zapraszam do zapoznania się z innymi moimi propozycjami Składniki (na około 8 porcji) : 2 puszki tuńczyka(...)soli i rozbełtać. Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik. Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać majonez, ketchup i wymieszać. Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki pietruszki, potem odsączoną kukurydzę i starty
Oryginalny smakZamiast wędlin na kanapkach doskonale sprawdzają się różne pasty. Wystarczy zmiksować lub rozdrobnić składniki, dorzucić jogurt lub majonez i pyszne smarowidło gotowe. Polecam połączenie jajek i tuńczyka. składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu sól,pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Tuńczyka osączyć z zalewy(...)Dodać pokrojone na kawałki jajka oraz majonez lub jogurt. Wszystko zmiksować na gładką masę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Gdy nie mamy rozdrabniacza czy blendera można po prostu tuńczyka rozdrobnić widelcem a jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wszystko wymieszać. Gotową pastę podawać z ulubionym pieczywem. Polecam też: Pastę z czerwonej fasoli i tuńczyka
Monia miesza i gotujePowiem Wam szczerze, że robiąc te danie bałam się efektu końcowego😮 Nigdy jeszcze nie łączyłam pesto z tuńczykiem. Ale oczywiście jakby nie wyszło to nie dzieliła bym się z Wami przepisem😀 Ogólnie tuńczyk (ten w puszcze) ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Ja osobiście go uwielbiam, lecz tutaj w razie nie przepadania za tym gatunkiem ryby możecie śmiało zamienić(...)mięso. Moim zdaniem tuńczyk tutaj dodaje wyjątkowy smak, ale nie każdemu może wejść w gusta. Składniki na 2 porcje: -130 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany) -puszka tuńczyka -3 łyżki pesto zielonego -2 średnie brokuły -1 łyżka słonecznika łuskanego +40 g sera żółtego po posypania Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Brokuły blanszujemy(świeże) lub gotujemy do miękkości (mrożone). 3. Ugotowany
Zdrowie i pysznie na talerzudotyczące odżywiania i wcale nie trzeba się bać węglowodanów na kolację, a nawet całkiem przeciwnie – lepiej je jadać na kolację niż śniadanie! SKŁADNIKI : makaron razowy kokardki – 300 g tuńczyk w oleju – 1 puszka cebula czerwona – połówka dużej lub 1 mała groszek zielony – 1 szklanka jogurt – 2 łyżki czosnek – 2 – 3 ząbki ser cheddar lub inny żółty – do posypania sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ( dla makaronu razowego czas jest krótszy niż dla białego). Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Otworzyć puszkę tuńczyka i trochę oleju odlać na patelnię, a resztę wylać. Cebulę obrać i drobno pokroić. Przesmażyć z czosnkiem na oleju z tuńczyka. Po kilku minutach dorzucić groszek i tuńczyka. Smażyć 5 minut
kuchniabellissima.wordpress.compotrzebowali: 200 g ryżu brązowego lub białego około 300 g pomidorów 1 jabłko winne (około 200 g) 1 cebula czerwona (około 100 g) około 20 oliwek zielonych 1 puszka tuńczyka duże kawałki pęczek szczypiorku na sos: około 6 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cukru(...)pudru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z ryżem i tuńczykiem Przygotowanie: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, następnie odstawiam do wystudzenia. Zimny ryż przekładam do miski i kroje pozostałe składniki sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, pomidory kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę, umyty szczypiorek drobno kroję, cebulę kroję w drobna
Uwaga Babcia Gotujemiodowo-musztardowym , z makrelą i porem , i też przepyszną z awokado i rzodkiewką . Wszystkie cudownie sprawdzą się na kanapki w leniwy poranek. Dziś do kompletu proponuję sałatkę jajeczną z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym, czyli idealną na jesienne dni. Szybka, łatwa i przyjemna, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z tuńczykiem (4-5 porcji) Składniki: 4 jajka ugotowane(...)twardo, obrane i pokrojone w kostkę 2 korniszony, pokrojone w kostkę 1 (170 g) tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj tuńczyka, jajka, korniszony, musztardę i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj na chrupiącym chlebku. Smacznego! English version Tuna egg salad (4-5 servings
karmelowySałatka z tuńczykiem i ananasem – lekko słodka sałatka z makaronem, rybą i ananasem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4-5 Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ½ puszki kukurydzy ½ puszki ananasa 100 g makaronu kokardki 3 łyżki majonezu 100 g szparagi mrożonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Szparagi i makaron ugotować zgodnie(...)opisem na opakowaniu. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z tuńczyka i ananasa Artykuł Sałatka z tuńczykiem i ananasem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plKolejny pomysł na pyszny i ekspresowy obiadek. Makron spaghetti podany z dobrej jakości tuńczykiem z puszki, świeżymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i cebulką dymką. Doprawiony suszoną natką pietruszki i szczyptą lubczyku. Przed podaniem skropiony sokiem z cytryny i oprószony świeżo mielonym czarnym pieprzem. SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy (np ze słoiczka z tuńczykiem(...)ząbki czosnku 2 cebulki dymki duża garść pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory malinowe 160 g tuńczyka z puszki cząstki cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili / można pominąć WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją
cool and mintyOstatnio w moim domu często gości makaron 😊 Bardzo lubię dania z makaronem bo nie dość, że są smaczne, to jeszcze szybkie w wykonaniu. Dziś jest to spaghetti z tuńczykiem. Sos pomidorowy z dodatkiem tuńczyka. Przepis jak na spaghetti bolognese, tylko mięso mielone wymieniłam na tuńczyka 😉 Danie dla amatorów ryb... Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g) 2 cebule(...)spaghetti parmezan (po posypania ) olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażmy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy tuńczyka z puszki. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem, odrobiną soli, papryką słodką oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu około 10 min. Makaron gotujemy
Kuchnia MagdaLenyKolejna propozycja na paprykarz domowy. Jeśli lubicie, zachęcam do zrobienia, bo smak jest o wiele lepszy niż tych sklepowych. O składzie już nie wspomnę. Tym razem użyłam tuńczyka wędzonego. Nadał paprykarzowi delikatny rybny aromat. Składniki: 2 puszki wędzonego tuńczyka, w oleju (po odsączeniu łącznie 200 g tuńczyka) 50 g ryżu 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 duża(...)mnie przyprawy Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Marchew ścieramy
Smak mojego domuJajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej(...)soli, wystudzić przelewając zimną wodą i obrać. Przekroić jajka na pół i oddzielić żółtko od białka. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać do niego odsączonego tuńczyka i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Jajka nafaszerować masą. Krok po kroku: 1. Ugotować i obrać jajka 2. Pokroić jajka na połówki
KuchniaWeDwoje.pl