Twarogowe pierożki z tuńczykiem... Złociste, twarogowe ciasto. Nadzienie z tuńczyka i jajek. Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki: Ciasto: 250 g chudego twarogu; 250 g mąki pszennej; 250 g margaryny. Farsz: Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g); 2 jaja ugotowane na twardo; 1 surowe jajo; 150 g startego sera mozzarella; 1 łyżka majonezu(...)łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: 2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać do jajek. Wymieszać. Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać. Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwłkować
Gospodyni MiejskaSałatka nicejska z tuńczykiem, kolejna pozycja obowiązkowa dla miłośnika kuchni francuskiej. Sałatka nicejska z tuńczykiem jest sztandarową potrawą reprezentującą południe Francji i doczekała się wielu wariantów. W podstawowym przepisie na sałatkę nicejską znajdziecie jedynie surowe warzywa, nawet bez sałaty, jedynie z odrobiną rukoli, a składniki rozkłada się na talerzu natartym czosnkiem. Nie wykorzystuje się także sosu winegret, a jedynie parę(...)się na sałacie, surowych warzywach, z dodatkiem fasolki szparagowej i gotowanych ziemniaków (my zdecydowanie wolimy bez ziemniaków). Natomiast to, co bezwzględnie powinno się znaleźć w sałatce nicejskiej to pomidory, tuńczyk (najlepiej świeży, zgrillowany, ale w razie konieczności można także wykorzystać tuńczyka z puszki, ale tylko i wyłącznie w sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret i układamy
Pociąg Do Kuchniobfitych Świętach i Sylwestrze dobrze jest rozpocząć kolejny rok od czegoś lekkiego… Jako pierwszy przepis w tym roku postanowiłam przedstawić Wam lekką sałatkę, będzie to sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną. Zawsze jak gotuję kaszę, którą zresztą bardzo lubię, dokładam jej więcej a później wykorzystuję do różnych sałatek np. https://ugotujmyto.pl/salatka-z-dynia-pieczona-kasza-gryczana/ Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą(...)tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki konserwowe ale akurat mi się skończyły i dlatego dodałam paprykę konserwową. Myślę, że w tej jak i w każdej innej sałatce można sobie dowolnie zamieniać składniki w zależności od upodobań i dowolnie je sobie doprawiać… Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną Składniki: puszka tuńczyka puszka czerwonej fasoli woreczek kaszy gryczanej (ugotowanej) 2 jajka kilka połówek
UgotujmyTo.plMakaron penne z tuńczykiem i curry... Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem. Dobrze przyprawione curry. Z kawałeczkami tuńczyka. Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską. Zapraszam! Składniki: Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; 250 g makaronu penne; 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka curry; 4 ząbki czosnku; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju/oliwy wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć. Następnie dodać tuńczyka (razem z całą zawartością puszki), wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać. Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać. Sos przyprawić solą i pieprzem
Gospodyni Miejskaczyli czyszczenie lodówki. Kończymy sesję, czas się ulotnić z Krakowa! Ale póki jeszcze jesteśmy tu to jednak czasem trzeba coś zjeść! Co tu zjeść jak w lodówce pusto? Puszka tuńczyka, jakiś koncentrat, połowa czerwonej cebuli i resztki makaronu "Kokardek"... Nic więcej konkretnego! Światła nawet nie ma! Ale i z tego da się coś zrobić. Szybko i smacznie. Przedstawiam Wam: Tuńczyk(...)kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente. W tym czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy
Kuchnia moimi oczamiDziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze, z duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama(...)sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu i upiec w piekarniku. Dziś wybrałam tę drugą opcję, mniej kaloryczną. Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem Składniki na 16 sztuk: 1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas 100 g cebuli 150 zielonej papryki 250 g pomidorów 100 g cukinii 15 g czosnku 1 puszka tuńczyka w oleju
Kulinarne przygody GatityDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - jeżeli szykujecie przyjęcie karnawałowe , spróbujcie je przygotować. Empanadas bardzo przypominają nasze smażone pierogi , które z moich doświadczeń mają wielu fanów. Ich zrobienie nie jest wcale takie trudne - mówi(...)Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą , np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako kanapka. Farsz hiszpańskich empanadas zazwyczaj zawiera tuńczyka, sardynki lub chorizo , doprawione pomidorami, cebulą i czosnkiem. Ale spotyka się również empanadas z popularnym na półwyspie Iberyjskim wędzonym dorszem lub schabem. W Hiszpanii, w zależności od regionu, empanadas przybiera
Chilli Czosnek i OliwaImprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili... Kremowy, czosnkowy twarożek. Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili. I kawałeczki tuńczyka. A do tego karkersy, nachosy czy chipsy. Polecam! Składniki: 250 g chudego twarogu; 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz; 200 g słodkiego sosu chili (u mnie TaoTao ); Puszka tuńczyka w kawałkach(...)sosie własnym (waga netto po odsączeniu - 130 g). Dodatkowo: Krakersy, nachosy lub chipsy. Sposób przygotowania: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Tuńczyka odcedzić z zalewy. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Twaróg wyłożyć równomiernie na dnie salaterki. Na twaróg wylać równomiernie słodki sos chili. Na wierzchu ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach
Gospodyni Miejskazybka i pyszna sałatka makaronowa z brokułami i tuńczykiem na zimno, lub bezmięsne danie na ciepło :) SKŁADNIKI 200 g makaronu pełnoziarnistego świdry 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju 1 duży brokuł (ok.500g) pół pęczka natki pietruszki sól pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej) na parze około(...)minut. Mieszamy z makaronem i dodajemy tuńczyka wraz z zalewą. Solimy i pieprzymy do smaku, Posypujemy posiekaną natką. Pyszny makaron z tuńczykiem i brokułami
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis powstał z okazji mojej nowej akcji „Makarony kreatywnie” ( http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnie ). Połączenie makaronu oraz tuńczyka chodziło za mną już od bardzo dawna. Choć kosztowałam już sałakę z makaronem i tuńczykiem, obawiałam się jak sprawdzi się taki mix na ciepło, w formie obiadu. Wyszło naprawdę przepyszne. Wszystko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu(...)Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomych J Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka
Mania GotowaniaSałatki warstwowe mało że są smaczne to jeszcze dzięki kolorowym warstwą ładnie się prezentują na stole. Często robię dla gości ale nie tylko. Do mojej sałatki wykorzystałam dwa rodzaje tuńczyka rozdrobnionego - w wodzie i oleju. Tuńczyki otrzymałam do testowania od firmy Graal za co serdecznie dziękuję. Składniki: 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie Graal 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego(...)łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek i zetrzeć na tarce. Ser żółty zetrzeć na tarce. Tuńczyki odsączyć z zalewy i wymieszać razem. Groszek, kukurydzę odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno pokroić. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. W naczyniu układać kolejno warstwy - żółty ser, groszek, połowa sosu
Ala piecze i gotujeDanie czy może raczej przekąska, która będzie gotowa w kwadrans. Pod warunkiem, że macie pod ręką puszkę brzoskwiń, tuńczyka i jogurt/majonez. Fantastyczna propozycja, gdy mają pojawić się niezapowiedziani goście. Do przygotowania faszerowanych brzoskwiń potrzebujemy: – 1 puszkę brzoskwiń – 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym – jogurt biały (majonez w wersji bardziej kalorycznej) – kapary (opcjonalnie, ja użyłam(...)dekoracji) – sól, pieprz i inne ulubione przyprawy – natka pietruszki Brzoskwinie i tuńczyka odsączyć. W misce tuńczyka rozdrobnić (np widelcem) i wymieszać z odrobiną jogurtu (majonezu), dodać kapary i drobno posiekaną pietruszkę. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę z tuńczyka można też przygotować dzień wcześniej, tak aby się „przegryzła”. Życzę smacznego
Szybko Tanio SmacznieJakiś czas temu stojąc przed lodówką i szukając inspiracji na kolację wpadłam na pomysł skomponowania tej warstwowej sałatki z tuńczykiem i jajkiem pod żółtą pierzynką . Ku mojemu zdziwieniu wyszła znakomicie! Smaki poszczególnych składników wspaniale pasują do siebie! Ta sałatka z tuńczykiem i jajkiem od tamtego dnia regularnie gości u mnie w domu. Polecam tę sałatkę na Święta czy wszelkiego(...)rodzaju uroczystości, ponieważ przez swoje warstwy i kolory wygląda znakomicie, szczególnie wtedy, gdy zrobiona jest w przezroczystym naczyniu. Serdecznie polecam ten przepis :-) Składniki: 1 puszka tuńczyka 4-5 jajek (w zależności od wielkości) 1 mała cebula 1 łyżka majonezu pieprz i sól Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo (około 7 minut). Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę
Anielska Kuchnia AniZapiekanka z tuńczykiem, oliwkami i warzywami to pożywny, zdrowy, a także smaczny i kolorowy obiad. Połączenie oliwek z tuńczykiem to idealna kombinacja, a reszta warzyw wraz z makaronem doskonale ze sobą komponuje. Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Składniki: 400 g makaronu 100 g żółtego sera ok. 60 g oliwek (czarne, zielone) opakowanie mrożonej mieszanki warzyw: kalafior, brokuły, marchewka(...)papryki konserwowej dowolny sos serowy Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Sposób przygotowania: Oliwki, paprykę siekamy. Kalafior, brokuły i marchewkę gotujemy we wrzątku wraz z bulionem warzywnym (ok. 7 minut). Odcedzamy. Makaron ugotowany al dente wykładamy na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm). Na niego kładziemy ugotowane warzywa, paprykę, oliwki oraz tuńczyka
Słodka Stronatego warzywa i zdrowe tłuszcze oraz białko. Jeśli ktoś chce, to sól w tym wypadku można bez szkody dla smaku pominąć, chociaż ja akurat dodałam jej szczyptę. Wprawdzie tuńczyk z puszki jest jest dość kontrowersyjny i tak do końca nie wiadomo, czy jest zdrowy czy też nie. Jednak mimo wszystko jest na pewno zdrowszy niż jadane zwykle na mieście fast(...)też na wszystkie rodzinne uroczystości zamiast tradycyjnej, ociekającej majonezem sałatki warzywnej. Zaręczam, że zniknie ze stołu równie szybko, a może i szybciej. Sałatka obiadowa z brązowym ryżem i tuńczykiem porcja w sam raz na imprezę lub dla 4-5 osób na obiad na wynos Potrzebujemy: 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym (może być też w bulionie
Ratunku obiadDzisiaj z cyklu "szybki obiad": makaron z tuńczykiem. Banalnie prosty, smaczny i naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu. Potrzebujemy (na 2-3 porcje): - 150 g makaronu (dowolny kształt) - oliwa z oliwek - 1 ząbek czosnku - 2 puszki tuńczyka w oliwie - łyżka masła - łyżka kaparów - 10 czarnych oliwek (bez pestek) - 10 zielonych oliwek (bez pestek) - 1 łyżka soku z cytryny - sól(...)oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze gorzkiego posmaku). Zmniejszamy ogień, dodajemy masło a następnie dorzucamy tuńczyka z odrobiną oliwnej zalewy. Na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz
W mojej holenderskiej kuchni