karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać(...)zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki i podsmażyć na patelni z drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe roladki podawać z kaszą, okraszone pomidorami z czosnkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkideserów, sałatek, mięs.My też pieczemy jabłka przełamując ich smak serowym nadzieniem, dzięki czemu są idealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :)Składniki:jabłkapomidory suszone (po jednym na jabłko)min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,..skórka pomarańczyorzechy (np. laskowe, ziemne, włoskie)miódtymianekWykonanie:Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy ogonek i pozbywamy się gniazda nasiennego(...)otartej z owocu skórki pomarańczy, a następnie wkładamy po kawałku kilku rodzajów sera. Ja użyłam camemberta i lazura.Następnie do każdego jabłka wkładamy gałązkę tymianku, na wierzch kładziemy kawałek pomidora suszonego w oleju i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.Pieczemy w ok 200 stopniach do miękkości :)Podajemy z odrobiną miodu i orzechami. Smacznego
Taste Of My Daypieczenie papryk Składniki: 3 średnie czerwone papryki 1 papryczka chilli 150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta mnie ostra, ale bardziej słona) 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Zacznij od upieczenia czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C z opcją grill, papryki przekrój na pół(...)niej skórę oraz usuń gniazda nasienne. Z papryki chilli usuwam jedynie gniazdo nasienne, skórą się nie przejmuję. Włóż papryki do naczynie blendera, dodaj pokruszoną fetę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na pastę, spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj i zajadaj! Pyszne z chlebkami pita. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i OliwaTapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone pomidory, anchois i różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki(...)łyżeczki cukru1 jajkoTapenada:1 szklanka czarnych oliwek bez pestek2 łyżeczki kaparów2 filety anchois5 łyżek oliwy Monini Four Peppers1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki octu balsamicznego Monini2 łyżki posiekanej pietruszki2 łyżki posiekanych suszonych pomidorówPrzygotowanie:Tapenada: Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Smakujemy, jeśli jest za mało słona lub ostra, doprawiamy solą i pieprzem.Ciasto: Do miski wsypujemy
Smakowity Blog Kulinarnycukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli2 łyżki kaszy mannej Dodatki: 6 łyżeczek sosu pomidorowego lub ketchupu 12 plasterków salami 12 sztuk oliwek zielonych 12 sztuk pomidorów suszonych 12 łyżeczek kukurydzy konserwowej 12 łyżeczek startego żółtego sera Przepis: Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy soli i roztarte drożdże z wodą(...)smarujemy oliwą i posypujemy kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę nakładamy nacze pizzerinki i dekorujemy je ulubionymi dodatkami. W moim przypadku było to nałożenie ketchupu, następnie pokrojonych oliwek, posiekanych pomidorów suszonych, kukurydzy, salami i na koniec ser.Pizzerinki pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok. 15 minut. Przed :) ...i po :) Przed
Emcia PichciSkładniki: średnia cukinia 10 pomidorków czereśniowych mozzarella ząbek czosnku szczypta oregano 2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz Przygotowanie: Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki. Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine(...)Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem. Polewamy sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, szczypty oregano i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu
Moja smaczna kuchniaszpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory przyprawa do kurczaka masło do smażenia Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Oprószamy przyprawą do kurczaka(...)szpinak. Następnie dodajemy śmietanę i kurczaka. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Chwilę dusimy, aż sos zgęstnieje. Kokilki lub foremki muffinowe wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy po jednym suszonym pomidorze. Skręcamy ze sobą po kilka nitek spaghetti i układamy dookoła kokilki, na całej jej wysokości. Do środka nakładamy farsz, a na wierzch kładziemy plaster mozzarelli. Pieczemy
Czerwona PorzeczkaPyszny, szybki makaron z czerwonym Pesto, które jest sycylijską odmianą tradycyjnego zielonego. Różni się oni głównie obecnością w składzie suszonych pomidorów. Pesto można zrobić samemu lub kupić gotowe. Osobiście często używam tego gotowego, gdy na szybko muszę wyczarować jakiś obiad. Czerwone Pesto bardziej przypadło mi do gustu, niż to zielone, które jak dla mniej jest zbyt ziołowe. Zachęcam jednak(...)durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka sosu sojowego ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz Pesto : 12 suszonych pomidorów w oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie
Mania GotowaniaUgotowana cieciorka stała smutno w lodówce. Smutne były też suszone pomidory. No i żal mi się ich zrobiło, wiec wymodziłam takie coś. Do chlebka, do warzywek. Najwazniejsze, że zdrowe i smaczne! Pasta z gotowanego kurczaka i karczochów potrzebujemy: - odrobinę serka typu philadelphia (u mnie łyżka, możecie dać więcej) - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - puszka karczochów - sól(...)cytryny - sól, pieprz Pokrojone mięso zmiksować na gładką masę z dodatkiem awokado. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta a'la Hummus potrzebujemy: - 2 łyżeczki tahiny - 1 awokado - 2 suszone pomidory - garść ugotowanej ciecierzycy - sól, pieprz - odrobina oliwy z oliwek Wszystkie skłądniki zmiksować razem na gładką, jednolitą masę, Wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem
Szybko Tanio Smaczniektóre bardzo się Wam spodobały! ;-) ), podane z blanszowanym szpinakiem z oliwą z oliwek, kiełkami lucerny i roladką z kurczaka z pomarańczami. Roladki z piersi kurczaka postanowiłam nadziać, suszonymi pomidorami z czosnkiem i różowym pieprzem. Danie wyszło obłędne, nie dość że niskokaloryczne - FIT, to jeszcze pyszne i zdrowe! Zatem POLECAM! A kolorki w sam raz na taką pogodę! Buzziaki! PRZEPIS(...)wodę, woda ma się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA: - 1 pierś z kurczaka - 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka masła - 1/2 łyżeczki różowego pieprzu ponadto: -oliwa z oliwek, ocet winny, pomarańcz Przyprawy utrzyj z masłem w moździerzu i wyłóż na rozcięte piersi
SMYKWKUCHNIzakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz do smaku Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę, dodać posiekaną natkę i świeżo mielony pieprz. Mięso, salami i warzywa po równo rozłożyć do małych filiżanek
Czerwień i błękitkanapki: 200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie 18%, ale lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec(...)patelni grillowej, zwykłej lub na grillu elektrycznym do pożądanego stopnia wysmażenia steku. Na talerzyku ułożyć dwa gofry. Na jednej części ułożyć sałatę, pokrojony ser pleśniowy, pokrojone suszone pomidory, odrobinę chutney’u z cebulu i kilka plastrów steka. Całość polać sosem. Przykryć drugim gofrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności, że odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb(...)łyżeczka słodu (dałam 1 łyżkę miodu) 1 łyżka soli 300 g letniej wody (dałam 350 g) opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki Wykonanie Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej folią spożywczą na 2-2,5h. W tym czasie ciasto składamy 3 krotnie. formujemy
Mieszam w Garnkukurczaka. Śródziemnomorska będzie tylko kompozycja warzyw :) TaginTagin Śródziemnomorski SKŁADNIKI:- 2 piersi z kurczaka (podwójne)- 1-2 łodygi selera naciowego - 1 papryka- 8 ząbków czosnku- 7-8 pomidorów suszonych w zalewie- 1 duża cebula- pomidorki koktajlowe- oliwki czarne i zielone- pół opakowania sera feta- 1 łyżka kaparów- 8 listków świeżej bazylii- sól, pieprz oraz zioła prowansalskie SKŁADNIKI(...)pieprzem. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki wody. Następnie na te warzywa kładziemy piersi z kurczaka, układamy na nie oliwki, 4 ząbki czosnku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, listki bazylii, kapary. Na sam wierzch kruszymy ser feta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy wszystko 40 minut w temp. 250°C Smacznego
Zainspiruj się kuchniąSkładniki: 1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki kapusty na winie (Lidl) 1 paczka grzybów leśnych ok. 20 g 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 8 suszonych pomidorów 1 garść rodzynek 1 garść pestek dyni 1 łyżeczka pasty tandoori 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren zielonego pieprzu(...)Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę
vegetanieCiasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej(...)podgrzewam na patelni. 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Szpinak doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Odlewamy nadmiar płynów i odstawiamy do przestygnięcia. Ugotowane mięso wraz z szynka dojrzewającą , suszonymi pomidorami i czosnkiem wyjętym z gotującej się wody z mięsem mielimy na drobno w maszynce. Zmielony farsz dokładnie mieszamy z przyprawami oraz ze szpinakiem. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę
Mania Gotowaniaodkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy.Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posikaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.PRZYGOTOWANIE tarty:Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa zalewamy masą i wstawiamy do pieczenia
kulinarnyJa