z mascarpone - 5500 przepisów (strona:212/367)

Torcik truskawkowy 170

Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa   Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier(...)krążki. 2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę masę wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim krążkiem i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Rafaello 139

jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g) 600 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 200 g wiórek kokosowych sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie(...)przez ok 30–40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Zimny przekrawamy na pół. 2. Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy. 3. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Czekoladowa wisienka 165

Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas(...)jakiś czas. Kiedy wiśnie się zagotują wyłączamy gaz i wsypujemy dwa opakowania galaretki wiśniowej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masę wiśniową i dokładnie łączymy. 3. Na pierwszy blat biszkoptu kakaowego wykładamy 2/3 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy na niego pozostałą masę wiśniową

Na Ciasteczkowych Papierach
ALEJA 40 - pierwsze urodziny - 1 sierpnia 2015 227

ugotowana na sypko i przyjemna w smaku. Gdybym jednak chciała zajadać się samą kaszą bez dodatków - ugotowałabym ją sobie własnoręcznie w domu... Na osłodę spróbowałam delikatnych naleśników z serkiem mascarpone i malinowym coulis - czyli "po polskiemu" po prostu puree malinowym [cena urodzinowa=PLN 10] Trzeba przyznać iż potrawa z nawiązką zaspokoiła moje estetyczne wrażenia. Dodatek czerwieni na talerzu w postaci(...)truskawek i plastrów arbuza przyjemnie akcentował z wysmażonymi na jasno-brązowo naleśnikami. Całość bardzo smaczna, poszczególne składniki wyśmienicie się razem komponowały. Jedyny mankament to śladowa ilość serka mascarpone w naleśnikach - coś kucharz chyba zbytnio przyoszczędził... Niestety znowu muszę podobnie podsumować - gdybym chciała jeść wyłącznie placki naleśnikowe, usmażyłabym je sobie sama w domu... Od wizyty w takim lokalu oczekuję jednak czegoś

Grunt to przepis!
Tarta z gruszką i cukinią! 206

Krucha tarta z cukinią i gruszką z obłędnym kremem na bazie serka mascarpone! Przepyszna propozycja! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -170 g mąki -80 g masła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  - 1 jajko - przyprawa suszone pomidory z ziołami i czosnkiem - sól Z w/w składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut.  NA TARTĘ: - 1 dojrzała gruszka(...)średnia cukinia - chili zielone świeże - 1 szalotka lub dymka - czosnek - 1/2 serka mascarpone - 2 duże jajka - sól, pieprz - 2 łyżki jogurtu greckiego Serek, jaja, jogurt i przyprawy, dobrze roztrzep trzepaczką. Cukinię i gruszkę pokrój w cienkie plastry, ułóż na cieście, posyp posiekanym czosnkiem i szalotką. Zalej masą z serkiem. Wstaw do gorącego pieca, pieczemy 35- 40 minut w temp

SMYKWKUCHNI
Rolada żyrafa z kremem śmietanowymi i borówkami 380

cukru pudru 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 150 g borówek 200 g śmietany 30% 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią Piekarnik rozgrzać do 180ºC. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, pod sam koniec dodać(...)pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada

Ugotować
Tort malinowo-kokosowy (bez bitej śmietany) 257

jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 120 g mascarpone pół szklanki malin zmiksowanych i przetartych przez sitko do nasączenia 100 ml soku pomarańczowego do ozdoby maliny opcjonalnie mini bezy Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną(...)odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz przetarte maliny. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części i nasączamy go sokiem. Przekładamy go masą którą rozsmarowujemy również […] Artykuł Tort malinowo-kokosowy (bez bitej śmietany) pochodzi

Mienta blog
Tort czekoladowo - wiśniowy 156

cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem śmietanowy: 750 ml śmietany 36% 1 usztywniacz do śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowo - orzechowy: 250 g kremu czekoladowo- orzechowego (podobny do nutelli)  (klik) 200 g margaryny (miękkiej) Dodatkowo: 200 g wydrylowanych wiśni ze spirytusu np. z nalewki(...)najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem śmietanowy: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułami 327

porcji: 500 g makaronu świderki lub penne 500 g brokułów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 50g masła 500 ml mleka 50g mąki (ok. 4 łyżki) 100g ricotty lub mascarpone kilka suszonych pomidorów lub 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów (do kupienia w Biedronce) kilkanaście czarnych oliwek świeża lub suszona bazylia 10 dag startego sera żółtego sól pieprz Przygotowanie(...)trzepaczką. Następnie zacznij stopniowo dodawać mleko i cały czas mieszaj, aż sos stanie się kremowy i gładki. Dopraw solą i pieprzem. Sos zdejmij z ognia. Wymieszaj z ricottą lub mascarpone oraz suszonymi pomidorami, bazylią i makaronem z brokułami (brokuł można pokroić na drobniejsze kawałki) oraz pokrojonymi oliwkami. Całość wymieszaj.  Dodaj odsączonego tuńczyka. Wymieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego

Fabryka pomysłów
OreoLove 157

jednym wielkim! I powiem tu nieskromnie, znacznie lepszym niż te z paczki. A świeże maliny, to idealne zwieńczenie tego deseru! Składniki: 3 paczki ciasteczek typu Oreo 300 g serka mascarpone łyżka soku z cytryny 0,5 litra mleka 500 ml śmietany 30-36% 80 g masła 20-30 g żelatyny cukier puder - jeśli za mało słodyczy mała tortownica(...)zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy spód. Polecam w połowie drogi wrzucić trochę owoców (u mnie były borówki

Karczma Honorietty
Czekoladowy karmel 167

cukru wanilinowego (duże opakowanie) 100 g margaryny mlecznej 1 jajko 5 ml aromatu arakowego 3 łyżki zimnej wody Karmel: 300 g cukru 100 ml wody 125 g serka mascarpone 70 g masła łyżeczka soli Czekolada: tabliczka mlecznej czekolady Goplana 120 ml śmietany kremówki szczypta wiórek kokosowych Przygotowanie: Suche składniki wymieszać, dodać zimną margarynę pokrojoną w kostki i rozgnieść widelcem. Następnie(...)minut. Ostudzić. Aby zrobić karmel, należy wsypać cukier i zalać go wodą, a następnie gotować, aż zbrązowieje. Gdy to się stanie, ściągamy na chwilę z palnika i dodajemy serek mascarpone (można użyć śmietany, ale ja miałam do zużycia mascarponiaka) i mieszamy do połączenia. Następnie znów gotujemy, tak z 2-3 minuty. Wyłączamy płomień i dodajemy masło i sól. Mieszamy

Karczma Honorietty
Tort czekoladowo-malinowy 174

kakaowy, z którego do tej pory korzystałam. Ciasto jest bardzo wilgotne i nie wymaga już nasączania, chociaż można to zrobić. Krem to połączenie najlepszej frużeliny malinowej i kremowego serka mascarpone. Pięknie się trzyma i prezentuje, a przede wszystkim jest bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie tortu można rozłożyć na dwa dni, a w dzień przed planowaną uroczystością jedynie go poskładać. Moja(...)szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wodzie 1 łyżka soku z cytryny 500 g serka mascarpone   Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Jeśli używamy  malin mrożonych należy odlać wodę, która powstała, ponieważ rozrzedzi ona mus. Całość

Chocolate Muffin Blog
Niby-tiramisu z mango 180

mango, które leżało samotnie w lodówce. Składniki: MUS Z MANGO: 1 duże, dojrzałe mango 1/2 banana 1/3 galaretki o smaku mango-marakuja, rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku MASA: 250g mascarpone 200ml kremówki cukier puder do smaku DODATKOWO: kilka biszkoptów herbata o smaku mango (np. Lipton) Przygotowanie: MUS: Mango i banana obrać ze skórki, zblendować. Dolać galaretkę, wymieszać, schłodzić. MASA: Kremówkę(...)ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone, zmiksować. SKŁADANIE:  Na dno szklaneczki położyć biszkopcik namoczony w herbacie, na to warstwę kremu, znów namoczony biszkopcik, krem i na wierzchu warstwa musu z mango.  Całość schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Sernik Miętowy Pieczony - Łatwy! (zawsze wychodzi!) 177

już go kilka razy w tym miesiącu, tym razem pokusiłam się o małe zmiany, mięta i czekolada, która idealnie opadła na dno. Nie miałam wystarczająco sera białego, więc dodałam mascarpone  wyszło świetnie. Mięta jest lekko wyczuwalna, nadaje całości świeżości, jeśli chcecie bardziej miętowy dodatkowo możecie dodać ekstrakt miętowy.    Składniki na tortownicę 23 cm: SPÓD: 250 g ciastek(...)ekstraktu z wanilii  <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 500 g twarogu chudego, dwukrotnie zmielonego (zwykle kupuję w kostkach w Biedronce) 250 g serka mascarpone 60 ml syropu miętowego barmańskiego  220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie pokrojona na drobne kawałki czekolada deserowa 1 garść

Blondynka Gotuje
Torcik Śmietankowy 141

gotowy spód tortowy 1 krążek · galaretka pomarańczowa 1 op · woda 400 ml Krem: · śmietana 30 % 400 g · cukier puder 1 szkl · cukier waniliowy 1 łyżka · serek mascarpone 250 g  spód układamy na tortownicy, można go nasączyć. Galaretke rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu zesztywnieje. Pamiętaj, aby zacząć(...)wysokich obrotów miksera i stopniowo je zmniejszać. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. nakładamy mase na spód tortowy i wstawiamy do lodówki by sie masa ściągła na 20 minut, zalewamy galaretką chłodzimy ok 2 godz. Dekorujemy

Camilla w kuchni