WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 14 większych truskawek, 200 g śmietany 30%, 3 czubate łyżeczki serka mascarpone, 2 łyżeczki cukru pudru, fix do śmietany Cykoria , posypka owocowo-kakaowa Cykoria . Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijam około minuty, dodaję fix do śmietany i cukier puder, ubijam dalej na sztywno. Dodaję po jednej(...)łyżeczce mascarpone dalej ubijając na delikatnych obrotach. 12 truskawek kroję w plastry, pozostałe 2 w kostkę. W pucharkach układam warstwami truskawki, krem, truskawki i krem. Deser dekoruję posypką i pokrojonymi w kostkę truskawkami
JejKuchniabezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru Jak zrobić bezy czekoladowe z borówkami? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko(...)Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dekorujemy kremem wystudzone bezy. Układamy umyte borówki i listki mięty. Po udekorowaniu bezy trzeba przechowywać w ldoówce przed podaniem
Ciastkozercybiałek jaj 280 g cukru 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Dekoracja 500 g świeżych truskawek listki świeżej mięty Sos 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 6 łyżek suropu(...)wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc ). Przed podaniem przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na sztywny krem, Dodajemy mascarpone i krótko razem miksujemy. Sos można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 500 g umytych, obranych i pokrojonych (lub gotowych mrożonych) truskawek umieszczamy w rondelku i gotujemy na średnim ogniu
Zawsze głodna!drobnego cukru – 1 jajko – 30 g mąki pszennej – ok. 12-15 szt okrągłych biszkopt + kawa do nasączenia biszkoptów MASA – 700 g twarogu – 300 g mascarpone ( lub 1 kg samego twarogu) – 1,5 szklanki cukru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 ml śmietanki kremówki – 5 jajek – 2 łyżki Amaretto POLEWA(...)bardzo blisko biszkopty wciskając je delikatnie w ciasto. Pieczemy około 20 min. Odstawiamy do ostudzenia, dopiero wówczas szykujemy masę serową. W kremówce rozpuszczamy mąkę. Do miski wrzucamy twaróg i mascarpone. Powoli miksując dodajemy po jednym jajku. Ma końcu dodajemy cukier, mąkę ze śmietanką i Amaretto. Jeszcze raz, krótko miksujemy. Przelewamy na spód i pieczemy najpierw 15 min w 170 stopniach
Relaxtimełyżeczka cukru waniliowego 1 średnie jajko 1-2 łyżki zimnej wody Cytrynowy syrop: 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna około ½ szklanki wody ½ szklanki cukru Krem: 150g sera mascarpone 100g białej czekolady 2 łyżki syropu cytrynowego Wykonanie: Spód (forma 24x24 lub 25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto ciasto wałkujemy na blacie(...)plastry cytrynę, całość gotujemy około 30 minut, aż cytryna będzie szklista. Cytrynę można wyjąć i odsączyć na papierze do pieczenia albo użyć taką bezpośrednio z syropu Krem: serek mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami przestudzonego syropu z cytryn i roztopioną czekoladą Wykonanie: zimny spód mazurka smarujemy kremem i ozdabiamy go cytrynami z syropu Źródło: http://kotlet.tv/mazurek-cytrynowy/
Słodkie zapomnienieherbatników kakaowych 7 dkg masła bez soli Masa: 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 4 łyżki cukru pudru 330 ml śmietany kremówki (36%) 300 gr serka mascarpone 10 dkg czekolady mlecznej Ciasto pomarańczowe bez pieczenia Jak przygotować ciasto pomarańczowe. Herbatniki pokruszyć. Możemy to zrobić w mikserze bądź poprzez włożenie ich do foliowego woreczka i pokruszenie tłuczkiem. Masło(...)pomarańczowy zagotować. Zagotowany zdjąć z ognia po czym rozpuścić w nim galaretkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. W misce ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na półsztywno. Następnie dodać serek mascarpone i ubijać przez kilka sekund aż całość zaczyna gęstnieć. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę. Galaretkę najlepiej jest wlać ale nie całą od razu a wlewać średnią strużką, cały czas ubijając
mecooksSpód: 1,5 szkl. mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru 125 g masła 3 żółtka Masa serowa: 600 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30 % 180 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki rumu Sposób przygotowania: Spód : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)serowa: śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu ( nie można jej zagotować ). Do gorącej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa zrobi się gładka.Zdjąć z ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić
Różne smaki w kuchninowego dnia i być może nowego życia. Na czas świętowania pośród codzienności i na czarujący wieczór w romantycznym stylu. Na słodką chwilę bycia razem. Tiramisu w pucharkach Składniki: serek mascarpone (250 g) 4 jajka 4 łyżki cukru (ok. 50 g) ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 filiżanka mocnej kawy (może być z ekspresu, parzona lub rozpuszczalna) 4 łyżki alkoholu (whiskey, amaretto(...)żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, białą masę. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy serek mascarpone, ubijamy tylko chwilkę, do momentu, aż składniki ładnie się połączą, pod koniec ubijania dolewamy ekstrakt waniliowy. W oddzielnym naczyniu, na najwyższych obrotach miksera, ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie, mieszając
KulinarneImpresje.plpieczenia 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej świeże maliny, do dekoracji cukier puder, kakao i wiórki czekoladowe do udekorowania Składniki na krem: 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego 100 gramów mascarpone 2 łyżki cukru pudru D aktyle zalać wrzątkiem i po 30 minutach odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (grzanie góra- dół). W misce umieścić czekoladę, olej kokosowy(...)twarde. Wystudzić babeczki na kratce. Aby przygotować krem, oddzielić stałą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego od części płynnej. W pojemniku blendera umieścić 250 gramów oddzielonej śmietanki kokosowej, 100 gramów mascarpone. Miksować, aż masa ładnie się połączy i będzie gładka i aksamitna. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i krótko zmiksować raz jeszcze, aż składniki dobrze się połączą. Przy pomocy rękawa
olalacookingsię - niezbyt romantycznie - uszy trzęsły. To było coś! Tiramisu z ajerkoniakiem i truskawkami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 jajka 40 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 75 g ajerkoniaku 80 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 łyżki kakao 250 g truskawek Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Dodać mascarpone, miksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania. Do przygotowania kremu potrzebujemy: • 250 g mascarpone • 200 ml śmietany 36% lub 30% • ekstrakt waniliowy • 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie kremu: • Śmietankę ubijamy na sztywno. • Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. • Za pomocą łyżki dodajemy
KUCHNIA POLSKApieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 250 g sera białego 250 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 jajka 100-120 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Ser biały miksujemy z mascarpone. Dodajemy
Domowy Smak JedzeniaPuszyste placuszki z mascarpone, idealnie sprawdzają się na śniadanie, polane ulubionym sosem, np. truskawkowym. Artykuł Placuszki z mascarpone pochodzi z serwisu
NiePieprz.plświeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lukier: 3-4 łyżki mocnej, gorącej kawy 130 g cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1,5 l oleju do smażenia Mąkę(...)przez około 90 sekund z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać likier, cały czas miksując. Na końcu dodać mascarpone, zmiksować na puszysty krem. Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Nadziewać całkowicie ostudzone pączki. Z kawy i cukru pudru ukręcić lukier. Polać pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrze