razy. Klasyczne, bardzo kruche – według najbardziej ulubionego przepisu . Dzisiaj kolejny przepis na chrusty – bez masła, bez śmietany, bez rzucania i okładania ciasta wałkiem. Lekkie i chrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka, ale ze śmietanki . Ser nie dojrzewa, jest serem świeżym – jest gęsty, smarowny, kremowy(...)puszysty, lekko słodki, maślany w smaku i tłusty prawie tak samo jak masło – zawartość tłuszczu to 80% w suchej masie – lekka przekąska to nie jest: 100g mascarpone to aż 430 kalorii. Ale faworki to nie ścisła dieta, można! Tym bardziej, że to właśnie ser mascarpone w tym przepisie zastępuje nam masło i śmietanę . Starajcie się kupować prawdziwe, włoskie mascarpone
Karo in the Kitchentylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, nie odważyłam się przygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPÓD (forma 22x22cm) 300 g ciastek typu oreo(...)masła MASA MASCARPONE 200 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny PONADTO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: Spód Ciasteczka pokruszyć na drobne kawałeczki dodać masło i zmiksować do chwili aż ciasteczka wchłoną masło. Następnie przełożyć do formy i wyrównać spód. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa mascarpone Żelatynę rozpuścić
RAROSSAsię nie przydażają!!! Mąż uratował całą sytuację nową dostawą beczki pełnej śmietany kremówki:))))) Dalej poszło już z górki. Cała złość minęła mi, gdy spróbowałam kremu z Nutelli i mascarpone... Coś obłędnego... Był tak pyszny, że nie mogłam się od niego oderwać:) Dodatek lekko kwaskowego dżemu pożeczkowego idealnie łamie słodycz całości.Tort nie należy do najtańszych, przyznaję(...)wysokości około 60 - 70 cm na podłogę. Odstaw biszkopt do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddziel od formy dopiero po jego całkowitym ostudzeniu.KREMY:Śmietana kremówka i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone, najlepiej dzień wcześniej.Nutella może mieć temperaturę pokojową.KREM NUTELLOWY:Mascarpone i Nutellę zmiksuj krótko, ale dokładnie na gładki krem. Krem schowaj do lodówki na czas
Słodko-Słony Świat Ilonyekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.W ten sam sposób przygotować masę truskawkową:Żelatynę(...)ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.Przełożyć masę na masę jagodową, wstawić do lodówki na 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Mleko zagotować z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewstyd się przyznać, ale ostatnio jem mało owoców i warzyw :(Wypatrzyłam w warzywniaku piękne, duże brzoskwinie. No to siup do koszyka. Następny przystanek w spożywczaku po śmietanę i mascarpone i pędem do domu. Uprażyłam brzoskwinie z rozmarynem (pachniało nawet na klatce schodowej!), ubiłam śmietankę z mascarpone i właśnie teraz rozkoszuję się delikatnym, pysznym, kremowym popołudniem.Tego samego Wam życzę! :)SKŁADNIKI(...)osób.Mus brzoskwiniowy:6 dużych brzoskwiń1 cytryna1 łyżka cukru1 gałązka rozmarynuKrem mascarpone:250 g serka mascarpone500 ml śmietanki 36%2 łyżki cukru pudruDo dekoracji:50 g gorzkiej czekoladySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Mus brzoskwiniowy:1. Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki.2. W rondelku na małym ogniu prażymy pokrojone brzoskwinie razem z sokiem wyciśniętym
W kuchni KatieSzybkie cisto z mascarpone i masą krówkową dla osób lubiących lekkie i puszyste desery. Ciasto z kremem z serka mascarpone jest jak puszek, a masa krówkowa nadaje mu cudownego niezbyt słodkiego smaku. Kajmak-masa krówkowa połączona jest z czekoladą i masłem, co daje pyszną kremową polewę przypominającą nieco smak cukierków toffi. Ciasto z mascarpone i masą krówkową składa się(...)bardzo puszystego biszkoptu, delikatnego kremu z serka mascarpone o przyjemnym smaku kajmaku i bardziej wyrazistej w smaku kremowej polewy czekoladowej z masą krówkową. Puszyste ciasto biszkoptowe może być podstawą wykonania tortu, jeśli je wcześniej dodatkowo nasączymy i odpowiednio udekorujemy. Idealny słodki wypiek na święta. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie i chłodzenie Forma o wymiarach
Kuchcik gotujeTarta z mascarpone i owocami Oto moja pierwsza próba z tartą z mascarpone oraz owocami i z całą pewnością nie ostatnia. Domyślałam się, że to połączenie musi być pyszne, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tarta rozeszła się w mgnieniu oka a ja już szykuję się do przygotowania kolejnej :) Spróbujcie :) Sposób przygotowania spodu do tarty(...)znajdziecie tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania wypełnienia tarty z mascarpone i owocami: 1 opakowanie serka mascarpone (250g), 200ml śmietanki kremówki (30% lub 36%), 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią, dowolne owoce np.: borówki amerykańskie, truskawki, poziomki, maliny, listki mięty (opcjonalnie). Sposób przygotowania wypełnienia do tarty z mascarpone i owocami. Śmietankę kremówkę ubijam
Gotuj Się Kto Możesmaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych francuskich przysmaków są marrons glacés , czyli lukrowane kasztany kandyzowane(...)łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego rumu (lub koniaku) ● 20 g masła ● szczypta soli Składniki na krem: ● 400 g kremu lub konfitury kasztanowej ● 250 g serka mascarpone ● 200 ml śmietany kremówki 30 lub 33% ● ok. 3 łyżki koniaku (lub armaniaku) Składniki na polewę : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 33% 25 g cukru pudru Do dekoracji: ● kilka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaczęsto sobie zadaję. Wiele zależy od Waszych preferencji i rodzaju dekoracji. Nie używam mas cukrowych, ani gotowych kremów, więc pozostają mi domowe metody. Bardzo łatwo wykonać masę z serkiem mascarpone i bitą śmietaną , jednak ma ona dwie wady. Po pierwsze szybko łapie temperaturę i podczas dekorowania zmienia konsystencję, więc trzeba działać dość szybko, żeby wzorek się nie rozmył. Druga wada(...)choć są lubiane, to jednak budzą wyrzuty sumienia. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest połączeniu zalet obu wyżej wymienionych mas i uniknięcie większości ich wad poprzez przygotowanie masy z serkiem mascarpone i masłem . Dzięki masłu struktura wzorków będzie trwała i nie będą one obsychały i pękały. Dzięki mascarpone masa stanie się nieco lżejsza i mniej kaloryczna. Taka masa łatwo się barwi sztucznymi
Trzeci talerzchyba każda kobieta mam słabość do słodkości, a jednym z moich ulubionych deserów jest właśnie tiramisu. Dlatego przedstawiam dziś przepis na łatwe i szybkie tiramisu, pyszny serek mascarpone, nie za słodki, idealnie komponujący się z nasączonymi espresso biszkoptami. Jednak nie oszukujmy się, czasami muszę zjeść coś TERAZ , NATYCHMIAST! Wtedy sięgam pyszną przekąskę w postaci batoników Wedla o smaku Panna Cotta(...)English Szybkie tiramisu (6 porcji) Składniki: 18 podłużnych biszkoptów 1 szklanka espresso, lub mocnej kawy 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka + 2 łyżki śmietanki 36% 250 g mascarpone kakao do posypania Przygotowanie: Ułóż biszkopty w jednej warstwie w płaskim naczyniu, zalej kawą i odstaw aby dokładnie nią nasiąkły. Umieść żółtka, cukier i 2 łyżki śmietanki w małym rondelku, roztrzep
karmelowypieczenia sok z 1 cytryny Masa truskawkowa: 250g mrożonych truskawek 1/2 szklanki cukru kryształu 1 galaretka truskawkowa Masa pomarańczowa: 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru kryształu 2 galaretki pomarańczowe Masa mascarpone: 1 duża śmietana 30% (330g) 2 serki mascarpone (500g) 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 limonki Dekoracja: 1 banan 2 kiwi 2 mandarynki 2 świeże truskawki 1 galaretka cytrynowa(...)białych skórek. Przekładamy do rondelka i podobnie jak truskawki smażymy z dodatkiem cukru. Do gotujących się pomarańczy dosypujemy dwie pomarańczowe galaretki. Miksujemy i pozostawiamy do stężenia. 3. Masa mascarpone: Śmietanę ubijamy, następnie miksujemy z dodatkiem cukru pudru oraz serków mascarpone. Do gotowej masy wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania tortu. 4. Przełożenie
Kuchnia w czekoladzieSernik bez spodu z mascarpone Sernik bez spodu to pyszny, pieczony sernik z mascarpone i śmietaną - jest wilgotny, puszysty i bardzo szybki w przygotowaniu. Idealny dla początkujących, bo zawsze się udaje. Zobaczcie przygotowanie sernika bez spodu krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasz sernik z czekoladą udał się idealnie, należy(...)przygotowaniu. Ja wykończyłam go polewą czekoladową, ale jeśli nie przepadacie za czekoladą z serem, możecie go udekorować owocową frużeliną (wiśniową, malinową lub truskawkową). Polecam, smacznego :) Sernik bez spodu z mascarpone, składniki: na tortownicę o średnicy 20 cm: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 500- 600 g tłustego lub półtłustego sera zmielonego trzykrotnie (może być bardzo dobrej jakości ser z wiaderka, najlepszy
Lekcje w kuchniKultowe ciasto bez pieczenia, tak smaczne i wciągające jak słynne ciasto 3 BIT . Ciasto na herbatnikach z czekoladą, śmietanką i mascarpone i oczywiście królową przepisu – pszenicą ekspandowaną w miodzie. Inspirowane pysznym batonikiem Kinder Country. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kinder Country ciasto inspirowane batonikiem Kinder 5 od 1 osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Trudność: Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie(...)deser inspirowany znanym batonikiem z preparowaną pszenicą. Czytasz przepis na własną odpowiedzialność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g maślanych herbatników Leibniz 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 250 g mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka 1 tabliczka gorzkiej czekolady deserowej Milka Dark 1 tabliczka białej czekolady Milka 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub pszenicy ekspandowanej w miodzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
ProstePesto.plOczywiście można tutaj użyć gotowych bez ze sklepu, co sprawia, że Eton Mess z frużeliną wiśniową jest jeszcze szybszy w wykonaniu. Zamiast standardowej bitej śmietany zrobiłam lekki krem z mascarpone, moim zdaniem świetnie łączy się on z kwaśnymi wiśniami i słodyczą bezy. A Wy jak sądzicie? Napiszcie, proszę w komentarzu. Udostępnij Eton Mess z frużeliną wiśniową – składniki Beziki(...)łyżeczki octu winnego 1 / 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wiśniowa frużelina: 500 g wiśni 4-5 łyżek cukru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa z mascarpone: 250 g mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beziki: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać po łyżce cukru, cały czas ubijając
niecodziennikparyCzas czytania: 2 min Wielkanocny mazurek pomarańczowy z mascarpone i likierem Cointreau. Spód mazurka przygotowany jest z delikatnego i bardzo kruchego ciasta i tutaj bardzo ważna rada! Spód mazurka powinien być bardzo cienki, wtedy mazurek jest najlepszy. Smak masy nie jest wtedy przytłumiony zbyt grubym i twardym ciastem. Kremowy serek mascarpone połączony z aromatem pomarańczy jest wspaniały, użyłam dżemu(...)różnego rodzaju dodatkami, panuje tutaj pełna dowolność i nie trzeba trzymać się idealnych proporcji i specjalnych procedur. Gotowanie to przygoda, bawcie się tym. Życzę smacznego! Print Mazurek pomarańczowy z mascarpone .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wyśmienity mazurek pomarańczowy. Course Desery Cuisine Polska Keyword kruche ciasto, pomarańcze Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total
SprawdzonaKuchnia.pl