z kapusty kiszonej - 1000 przepisów (strona:50/67)

Bigos po cygańsku 219

oczywiście odpowiednio zmodyfikowali). Lubią potrawy tłuste oraz przysmaki, które może im zaoferować las.  Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania

My Culinary Art
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 245

miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kapuśniak po węgiersku 257

rozgrzewająca zupka;) Ja proponuję kapuśniak ugotowany na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku,  1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki,  3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej,  2 cebule,  ząbek czosnku,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  szczypta ostrej papryk

Z miłości do słodkości
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 170

Babci, przerabiając je na wersję dla zabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego, domowego kapuśniaku.   DOMOWY KAPUŚNIAK Z KMINKIEM I KABANOSKAMI. (przepis Babci; w wersji dla zabieganych;) 400g kiszonej kapusty 3 duże obrane marchewki 1 obrany seler 1 obrana pietruszka (korzeń) 4 duże, surowe, obrane ziemniaki 150g kabanosów 2 kostki rosołowe 1 łyżka majeranku  kminek kilka ziaren pieprzu

W kuchni Karmel-itki
Bigos polski-najlepszy 159

bigos.Ja tez twierdze,ze to wlasnie moj jest tym najlepszym.Czym sie rozni od innych?Miesa pieke w piekarniku i dopiero upieczone kroje w kostke i dodaje do ugotowanych kapust:bialej i kiszonej,wraz z sosem,ktory wytworzy sie podczas pieczenia.Pelnie smaku osiagnie po 3 dniach,kiedy wszystkie skladniki przejda wzajemnie swoim aromatem ,bo bigos musi miec czas by sie przetrawic(...)bardzo rumiane.Przestudzic,odkroic od kosci i pokroic w kostke.W czasie gdy miesa sie pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac.W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac.Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara z bigosem.Dodac przyprawy.Calosc zagotowac i przesmazyc wszystko razem okolo 15 minut.Im wieksza rozmaitosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 151

maka pszenna..Aby przyspieszyc kiszenie zakwasu na zur mozna zaszczepic go kulturami zywych bakterii mlekowych.Robie to dodajac l lyzeczke zakwasu chlebowego.Mozna dodac takze 1-2 lyzki wody z kiszonych ogorkow lub kapusty,jesli oczywiscie nie byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba razowego.Raz,ze takiego chleba nie ma w sprzedazy,kazdy ma jakies(...)ziela angielskiego Wykonanie :Do suchego,wczesniej wyparzonego sloika wsypac make,zalac woda i wymieszac.Dodac przyprawy i zakwas zytni.Dodatek zakwasu przyspieszy fermentacje.Mozna dodac zamiennie 1 lyzke wody z ogorkow kiszonych lub kapusty-pod warunkiem,ze nie byly wczesniej pasteryzowane.Sloik zakrecic nakretka.Fermentacja mlekowa odbywa sie w warunkach beztlenowych,zatem zakrecony sloik jest gwarantem,ze nie wtargna zadne obce bakterie i nie utworzy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SAŁATKA GYROS Z KURCZAKIEM 175

często przyrządzana jest warstwowo. Ja jednak wolę wersję wymieszaną. Ale propozycję podania i wykonania pozostawiam każdemu wedle uznania. Składniki: Ilość w zależności od ilości sałatki pierś z kurczaka kapusta pekińska kiszone ogórki kukurydza konserwowa cebula biała i czerwona majonez jogurt ketchup (opcjonalnie) ww.czerwona świeża papryka (ja nie dodałam) mieszanka przypraw do gyros sól pieprz granulowany czosnek oliwa Pierś z kurczaka(...)pokroiłam w kostkę,przełożyłam ją do miseczki, wsypałam mieszankę przypraw do gyros,  zalałam oliwą i odstawiłam do lodówki. Pokroiłam cebule i obrane ze skórki kiszone ogórki. Dodałam opłukaną konserwową kukurydzę. Pokroiłam kapustę pekińską. Podsmażyłam na oleju przyprawioną wcześniej pierś z kurczaka. Dodałam ją do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszałam. Majonez połączyłam z jogurtem,doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną granulowanego

potrawyregionalne
Surówka z czerwonej kapusty z wasabi 196

wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny

Moje Małe Czarowanie
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonkami 138

kapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, razem z ogórkami zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty pekińskiej dobrze wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Skropić oliwą. * zamiast kapusty pekińskiej(...)może być biała kapusta *jeżeli nie mamy kiszonych jabłek, należy wziąć więcej ogórków   zastawa

królestwo garów
Jak pierogi staly sie tradycja 192

waklowaniu, wykrawaniu i lepieniu tego przysmaku. Za kazdym razem mysle sobie, ze wiecej przy nich roboty niz jedzenia. Ale jak tradycja, to tradycja i nie ma taryfy ulgowej.Pierogi z kapusta i grzybamiskladniki na ciasto0,5 szklanki maki + do wyrobienia ciasta1 szklanka wodysol2 zoltkaPol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa(...)daje o polowe mniej niz grzybowsol, pieprzmajeranekGrzyby namaczay we wodzie dzien wczesniej. Nastepnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie az do miekkosci.Kapuste kiszona gotujemy podobnie jak grzyby. Ja pod koniec gotowania dodaje grzyby do kapusty, by przeszla ich aromatem. Wszystko odcedzamy i szatkujemy.Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.Gotowym farszem napelniamy pierogi.Przepis na pierogi zamieszczam w ramach zabawy Kuchnia

Przysmaki Karolki
Sałatka gyros 133

Składniki: Pierś z kurczaka Kukurydza 2 małe cebule czerwone lub 1 duża 4-5 ogórki kiszone 1 mała kapusta pekińska Majonez Ketchup Przyprawa do grosa Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do gyrosa. Odstawić na ok. 30 minut.  Następnie usmażyć. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Do osobnego naczynia wsypać poszatkowaną  kapustę(...)pekińską i lekko ją posolić. Następnie wziąć  przeźroczystą salaterkę i kolejno układać warstwami składniki: pierś z kurczaka, ogórki kiszone, cebula, kukurydza, majonez, ketchup, kapusta pekińska

The Sweet Damsel
Gęś po polsku w kapuście 164

The Polish goose in the ovenSkładniki.2 nogi gęsi50 dag kapusty kiszonej2 ząbki czosnku1 cebula1 papryka zielona2 pomidory1 łyżeczka kminku1 łyżka  majeranku1 łyżeczka mąkisól5 dag

Kulinarny karnet Christophera
Zakwas na barszcz czerwony 219

pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa ok 1-1,5 tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków.  Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy

Aromatyczne Podróże