Aromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy(...)Dodać olej i zamieszać. Zostawić w lodówce pod przykryciem na kilka godzin. Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko
BullioSkładniki : 1/2 kg dyni 1/2 kg jabłek około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego sok z całej cytryny ewentualnie szczypta cynamonu Przygotowanie: Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z jabłkami Dynię wsypujemy do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu(...)dynia stanie się szklista Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły Smażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwil
Proste PotrawyChutney to aromatyczna mikstura słodko-kwaśna z warzyw i owoców wywodząca się z kuchni hinduskiej. Ze względów historycznych sporo chutneyów występuje też w kuchni brytyjskiej. Składniki : 800 g obranej dyni 800 g wydrylowanych węgierek 2 jabłka 2 jalapeno lub inne chili czerwona papryka pół laski cynamonu 5 zielonych kardamonów 8 goździków ewentualnie: 5 liści kafiru 400 ml octu jabłkowego(...)połowa białego i połowa ciemnego) Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać szklankę wody. Dynię pokroić w kostkę o krawędzi ok. 1,5 cm lub podobnie małe kawałki. Dodać do jabłek. Jabłka i dynię gotować do miękkości. Jabłkom pozwolić rozpaść się. One i miękka dynia
Weekendy w domu i ogrodzieDziś szaro buro i zimno, jednakże uwielbiam ten okres ze względu na dynię! Dookoła mnie same dynie, różnej odmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry. Czytaj więcej
Ana Mari's worldwypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 220 g pełnoziarnistej mąki żytniej 240 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej pół łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 450 ml wody 200 g dyni 2 łyżki nasion dyni Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut(...)kilka (u mnie 8 godzin). Po południu ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Do reszty ciasta dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach. Wymieszać całość i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pestkami dyni i włożyć do torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne
Weekendy w domu i ogrodziePrzepyszne babeczki z dynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek(...)szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i gałki muszkatołowej 3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka Nadzienie: 90-80g kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego
Mała CukierenkaBardzo szybkie i proste ciasto z dodatkiem startej, surowej dyni, nafaszerowane orzechami włoskimi, o miękkiej i wilgotnej konsystencji oraz niesamowitym aromacie, którego nadaje cynamon, gałka muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!). Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki(...)pomarańczowej... Ja najbardziej lubię takie 'gołe' :) Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami, jak pięknie pachnie, a przede wszystkim jak przyjemnie smakuje! :) * dynia- 2,5 szklanki * mąka pszenna- 2,5 szklanki * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 1 szklanka * orzechy włoskie- 1 szklanka * jajka- 3 szt. * aromat pomarańczowy- 1/2 łyżeczki * przyprawy: cynamon- 1 łyżeczka oraz gałka muszkatołowa- 0,5 łyżeczki
Kraina Miodem PłynącaPrzepyszne babeczki z dynią i korzennymi przyprawami. Pięknie pachną i ładnie wyrastają, są puszyste i wilgotne. Nadzienie zrobiłam z Nutelli i serka waniliowego. Krem śmietankowy doprawiłam korzennymi przyprawami i powstał wyśmienity, smaczny deser, który wygląda bardzo apetycznie, polecam… Babeczki upiekłam w pięknych papilotkach marki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek(...)szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i gałki muszkatołowej 3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka Nadzienie: 90-80g kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego
Mała CukierenkaKolejny przepis z pomidorami w roli głównej. Tym razem jednak inaczej bo w formie grillowanej. W ogrodzie znalazłam maleńką dynię i postanowiłam ją wykorzystać ( najczęściej nadmiar usuwam aby nie podbierały składników odżywczych dyni wybranej ). Początkowo chciałam użyć cukinię, ale niestety cukinii w tym roku mam tyle co na lekarstwo, bo ślimaki są szybsze. Możecie spróbować z cukinią. Składniki: Średniej wielkości(...)pomidory ( 12 sztuk ) 1 mała dynia/ lub cukinia Ser mozzarella ( ok. 2 łyżki ) + plasterki Ser lazur ( ok. 2 łyżek ) Ser camembert ( ok. 2 łyżek ) Sól Bazylia suszona Oregano suszone Wykonanie: Z pomidorów odkrawamy czubki i wydrążamy część miąższu. Dynię kroimy w kostkę. Do dyni dodajemy 2 łyżki startego sera mozzarelli, pokruszony lazur i pokrojony camembert. Dodatkowo dodajemy
Smaki EwyDruga wersja dzisiejszego obiadu - dla odważnych i żądnych przygód smakowych. Wersja pikantna i zaskakująca. Ciekawe jakie dynie hodują w Tyrolu. Czerwonony Kogucik zapewne zna odpowiedź. Zatem sięgnijmy po pomarańczowe, okrągłe lub te całkiem niekształtne dynie. Składniki na ciasto: 1/2kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda. Składniki na farsz: 400g dyni, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 125g serka ricotta(...)papryczka chili, pół słodkiej papryki, mała cebula, oliwa, pieprz ziołowy. Przygotowanie: Tym razem zaczniemy od przygotowania farszu. Na patelni podsmażamy przyprawy, by wydobyć ich aromat.Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Doprowadzamy do miękkości. Rozgniatamy dynię na jednolitą masę. Dokładamy soczewicę i pokrojoną papryczkę chili. Doprawiamy wg. upodobań (np. zaproponowanym przeze mnie mixem ziółkowo-korzennym.) Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zagniatamy
Karczma HonoriettyBułki z mąki pszennej i żytniej razowej. Posypane ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Przepis na 6 średniej wielkości bułek. To jak na razie najsmaczniejsze bułki jakie udało mi się upiec ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 10 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziaren(...)słonecznika łuskanych 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 2 łyżki zmieszanych pestek dyni i ziaren słonecznika do posypania, mąka pszenna do podsypywania Drożdże wymieszać z wodą, mlekiem, solą i cukrem. Dodać mąkę pszenną i żytnią, oliwę, pestki dyni i ziarna słonecznika i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Ciasto będzie lekko
BullioKolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo- winny sos kurkowy ma w sobie dużo pieprzu, dzięki czemu smaki się równoważą i idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie. SKŁADNIKI ( 20 sztuk) 20 makaronowych muszli 500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty 100 ml śmietanki(...)600g kurek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 18% 50 ml białego wina pieprz sól dodatkowo 200g sera cheddar pół pęczka natki pietruszki SPOSÓB PRYZGOTOWANIA 1. Dynie obrać i usunąć pestki. Pokroić w niedużą kostkę. Szalotki i czosnek drobno posiekać. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać czosnek i dynię i dusić kilka
DefinicjaSmakudługo czekał na opublikowanie. Ale co ma wisieć nie utonie, a co czeka to się doczeka. Czy jakoś takoś... Pamiętam, że te pierożki były pyszne. Zresztą wszystko co z dynią to pyszne, to oczywiste. Nie mogę teraz zbyt dużo pisać, bo kot mi leży na kolanach i gryzie w palce, przeszkadza pisać. No serio, ona (kocica znaczy się) często(...)mnie znowu opieprzy, że głupoty na blogu wypisuję. No trudno, nie jestem zbyt inteligentny to i głupoty wypisuję :) Potrzebujemy: ciasto na ravioli z TEGO przepisu 80 g bryndzy pół dyni hokkaido 2 ząbki czosnku sól morska pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu albo grana padano Zagniatamy ciasto z TEGO przepisu i wkładamy na godzinę
Marder&Marder ManufactureUśmiechała się do mnie od momentu jak tylko weszłam do sklepu, więc zabrałam ją ze sobą do domu. Oto ona. Pani Dynia. Składniki 1 dynia hokkaido 1 cebula kilka łyżek oliwy sól ziołowa zioła np. tymianek, bazylia lub prowansalskie Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski. Nie ma potrzeby obierania jej ze skóry, która jest cienka i miękka. Cebulę(...)koimy na cienkie krążki i delikatnie solimy. Na papierze do pieczenia układamy krążki cebuli, a na nich paski dyni. Wszystko smarujemy oliwą za pomocą pędzla kuchennego. Posypujemy ziołami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy
My Chcemy Jeśćdodatkiem jagód goji. składniki: na słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki pokrojonych w paski suszonych moreli ½ szklanki pokrojonych w paski suszonych daktyli 2 łyżki zarodków pszennych 2-3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki jagód goi Piekarnik nagrzewamy(...)temat składników odżywczych. składniki: na słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki nasion lnu (siemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych 2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód
bistro mama