z czerwonej kapusty - 2000 przepisów (strona:3/134)

Duszona czerwona kapusta 149

Lubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki:1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)1 duża cebula1 szklanka soku z jabłek1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegosól, pieprz3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.3

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty 181

składniki* 1/2 główki małej czerwonej kapusty* 3 łyżki śmietany 18%* 3 łyżeczki chrzanu* sól, pieprzSposób przygotowaniaKapustę poszatkować, włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z chrzanem, przełożyć do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i gotowe

Mix smaku
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą 190

Najlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa

Apetyczna babeczka
Czerwona kapusta marynowana 213

Ostatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z czerwonej kapusty 199

użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje.składniki1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko2 - 3 duże łyżki majonezuolej rzepakowy lub oliwa z oliwekszczypior lub szczypiorek drobno pokrojonyocet balsamicznysól pieprz do smakuprzygotowaniekapustę i cebulę

Stare Gary
Surówka z czerwonej kapusty 110

Składniki: 3/4 główki czerwonej kapusty 1 duża cebula czerwona ( ucieramy na tarce) 1 kwaśne jabłko ( ucieramy na tarce) Sos: 3 łyżki octu winnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ( przecisnąć) sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę kroimy bardzo na drobne paseczki, dodajemy utarte jabłko i cebulę

ClauditteMissCooking
sałatka colesław z czerwonej kapusty 220

Idealny dodatek do obiadu. Pyszna, chrupiąca i ten kolor… Sprawdzi się również doskonale podana solo i kolejnego dnia. SKŁADNIKI 0,5 średniej główki czerwonej kapusty (ok. 0,5 kg) 1 szt. marchewki 0,5 średniej cebuli 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru pieprz PRZYGOTOWANIE

zabawa smakiem
Surówka z czerwonej kapusty 194

Surówek nigdy dość. Polecam dzisiaj jedną z nich. SKŁADNIKI  ok. 1 kg czerwonej kapusty , 2 cebule  2 łyżki tłuszczu, olej lub masło,  1 liść laurowy ,  1 łyżeczka jagody(...)jałowca,  1 laska cynamonu ,  200 ml czerwonego wina,  6 łyżek octu,  około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIEKapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć  dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać

W kuchennym oknie Ewy
Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami 223

Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości.Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie

Smaczna Pyza
duszona czerwona kapusta z bekonem i jabłkami z gruszką ... 225

Składniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę

W Mojej Kuchni Lubię
CZERWONA KAPUSTA DUSZONA Z JABŁKAMI, BOCZKIEM I OCTEM BALSAMICZNYM 222

Kapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej czerwonej kapusty. Po prostu POEZJA ! Niewątpliwą jej zaletą  jest to , że z każdym dniem nabiera smaku, więc można , a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych(...)nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję)- 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki- 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm- 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści- 150ml octu balsamicznego- ok.2 łyżki masła- 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych- sól i świeżo mielony pieprz- kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe
Surówka z białej i czerwonej kapusty z mleczkiem kokosowym 222

przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski  pół główki  kapusty czerwonej pół mniejsze główki   kapusty białej1 dużą marchew

Basia w kuchni
Wykwintna surówka z czerwonej kapusty i Iwonicz-Zdrój 270

line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Słodko-kwaśny dżem, orzeszki ziemne i chrupiąca czerwona kapusta? Zaskakująco smaczne połączenie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty ¼ drobno pokrojonej małej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego

Qlinarnie i Qlinarnie
Czerwona kapusta z jabłkami 186

Przepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz  "Kuchnia polska "Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :)Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość

Proste Potrawy
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY 219

ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTYSkładniki:- 1,5kg czerwona kapusta- 2 białe cebule- 2 jabłka - 1/4 kostki masła- 3 duże ziemniaki- 4 łyżki cukru- 5 łyżek octu winnego- 3l bulionu wołowego- 5 ziaren ziela angielskiego- 3 liście laurowe- 3 ziarna owoców jałowca- 3 ząbki czosnku- 2 łyżki koperku poszatkowanego- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka soli- 2 łyżki

Mentor Smaku