ciasto francuskie - 5410 przepisów (strona:133/361)

Szparagi w cieście francuskim - szybka wiosenna przekąska 220

ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego pęczek szparagów kilka plastrów szynki parmeńskiej (ewentualnie cienkie plastry chudego boczku) serek brie albo camembert (ja wolę brie) 2 łyżki oliwy pieprz i sól roztrzepane jajo(...)góra i dół.  Teraz zajmijmy się szparagami.    Odcinamy albo odrywamy zdrewiałe części. Do miski wlewamy oliwę, wkładamy szparagi, dodajemy pieprz i sól. Szparagi nacieramy tą miksturą. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. U mnie z takiego typowego prostokąta ciasta wyszło 6 kwadratów.  Na każdym kwadracie układamy kolejno: plaster szynki parmeńskiej, plaster sera, 3-4 szparagi. Łapiemy

Ale Pyszka!
Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 670

szybko - błyskawiczna przekąska na imprezę sylwestrową, karnawałową lub niedzielne późne śniadanie. Ciasto francuskie, które ma niekończącą się gamę możliwości sprawdza się w każdej sytuacji. Danie to może przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam! Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym(...)sztuk 1 płat ciasta francuskiego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 16 plasterków ogórka kiszonego 1jajko z odrobiną wody do posmarowania rożków Piekarnik nagrzać do 220°C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać z łyżką wody. Ciasto pokroić na 8 części. Na każdej części położyć plaster sera, szynki i dwa plasterki ogórka kiszonego. Tak przygotowane kawałki ciasta składać

Posadzone i zjedzone
Szybkie i pyszne mini pizze z ciasta francuskiego z warzywnym nadzieniem 148

żurawiną. Który smak poszedł na pierwszy ogień? W mojej przekąsce użyłam Wawrzyńca z suszonymi pomidorami i żurawiną. Kolejne składniki to -tarty parmezan -świeży tymianek i liście młodego buraka -czarnuszka -ciasto francuskie gotowe Pocięłam w nierówne kwadraty i prostokąty całe ciasto francuskie. Piekarnik nagrzałam do 175 -180 stopni.Każdy kawałek wysmarowałam pastą Wawrzyniec, posypałam parmezanem. Piekłam przez ok. 15 minut. Posypałam

Z Kuchni Do Kuchni
Różyczki z ciasta francuskiego 214

Efektowana przekąska karnawałowa :)  1 opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g okrągłej  wędliny np. salami, szynka o średnicy ok 3 cm 1 jajko Węższą część ciasta francuskiego kroimy na paski grubości ok 1,5 cm.  Plasterki wędliny kroimy na pół i układamy na paskach ciasta. Zwijamy w rulon tworząc różyczkę, końcówkę mocno dociskając.  Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem

Atlas Smaków
Szybkie ciasto z morelami i brzoskwinią 127

Czasami tak się zdarza ;) Bardzo lubię morele, szczególnie gdy są poddane obróbce. Dzięki połączeniu gotowych w sumie produktów wyszło szybkie i bardzo smaczne ciasteczko do niedzielnej kawy. Składniki : gotowe ciasto francuskie naturalny serek homogenizowany kilka moreli brzoskwinia łyżka cukru Ciasto francuskie posmarować warstwą serka. Ułożyć połówki moreli (miąższem do góry) i cząstki brzoskwini. Posypać cukrem. Piec ok. 20-30 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Obrączki francuskie z cukrem. 121

Składniki : 1 kg ciasta francuskiego   ( może być mrożone ) 1 jajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę  malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm    Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi

Przepisy i porady kulinarne
Chrupiące pierożki z serem i szpinakiem 129

Czas przygotowania: 45 min. Składniki na 4 szt. Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g) 4 garście świeżego szpinaku baby 4 łyżki białego sera greckiego Myzithra 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżeczki posiekanego koperku oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE farszu szpinakowo-serowego(...)odstawiamy. PRZYGOTOWANIE dipu jogurtowego do pierożków: Do miseczki przekładamy jogurt grecki. Dodajemy drobno starty czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i ostawiamy. PRZYGOTOWANIE chrupiących pierożków: Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy nożem na 4 prostokąty. Każdą część ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Na cieście układamy farsz i składamy ciasto na formę trójkąta. Zlepiamy brzegi pierożków. Gotowe układamy na blaszce

kulinarnyJa
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 153

świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym.  Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego starty żółty ser 2 łyżeczki koncentratu(...)Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać garnek z odrobiną masła, przesmażyć czosnek a na sam koniec dodać szpinak i chwilę smażyć (aż szpinak straci na objętości). Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłuć widelcem, aby za mocno nie urosło. Na samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia

Ugotować
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 113

francusku. Rewelacyjna konfitura z czerwonej cebuli może być wykorzystana do innych dań. Składniki na 2 porcje: • 2 kawałki filetu z jelenia • 1 jajko • 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata • 5 ziaren jałowca potłuczonego • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatołowej • sól, grubo mielony pieprz(...)kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze na spód i 2 większe na wierzch. • Mniejsze kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć po łyżce konfitury

To co kocham
Francuskie ramekiny z gruszką 135

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (na 6 sztuk, ramekiny o średnicy 9 cm) 1 paczka ciasta francuskiego 3 duże gruszki cukier puder, cynamon, kardamon  masło do wysmarowania ramekinów Ramekiny delikatnie posmarować masłem.  Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy z kwadratów delikatnie włożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z łososiem na cieście francuskim 93

pietruszki 1 łyżka usiekanego szczypiorku kilka listków oregano sól pieprz otarta skórka z cytryny 50 g mozzarelli z bloku szczypta oregano pomidorki cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim.  Jajka roztrzepać

Gotowanie jest łatwe
FRANCUSKI ŁOSOŚ 122

składniki: filet świeżego łososia porcja gotowego ciasta francuskiego(kupuję w lidlu) świeży szpinak 2 łyżki masła 1 jajo sól i pieprz Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak umyć ,osuszyć i podsmażyć na maśle. Na cieście francuskim położyć połowę szpinaku, filet łososia i przykryć go resztą szpinak u . Zawinąć ciasto i pos marować  wierzch rozmąconym

Cytryna&Co.
Paprykowe mumie 151

Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 50 min Ingredients 250 g mini papryk słodkich 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mały filet z kurczaka 3 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy chili con carne 1 czubata łyżka serka(...)smaku pozostałymi przyprawami i mieszając co jakiś czas gotujemy około 2-3 minut. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy do wystudzenia. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski, zaczynając od dłuższego boku ciasta. Paseczkami owijamy każdą paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Wędrówki po kuchni
Hit imprezy francuskie ślimaki z boczkiem i cebulą 188

jedna z wielu wersji tego przysmaku! Smaczna na zimno jak i na ciepło. Sama jadłam podobne na imprezie i to zainspirowało mnie aby stworzyć nowe smaki :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 gr. surowego boczku 1 mała cebula 1 opakowanie serka do smarowania kanapek ze szczypiorkiem 150 g żółtego sera Wykonanie: Piekarnik ustawiamy na 200*C  Serkiem ze szczypiorkiem(...)smarujemy całą powierzchnię rozłożonego ciasta francuskiego. Następnie układamy boczek pokrojony w kostkę oraz cebulę. Na samą górę posypujemy ciasto żółtym startym serem. Wszystko dokładnie i ciasno zawijamy w roladę. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut i gotowe

W Moim Magicznym Domu
Tarta z cebulą i oliwkami 87

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3   Składniki 300 g ciasta francuskiego 3 jajka 500 g cebuli cukrowej oliwa do smażenia 150 g sera feta 10 szt czarnych oliwek 10 szt zielonych oliwek kminek biały pieprz sól do smaku     Przygotowanie   Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę(...)Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz. Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania