Banany? To jest to ! Choć banany są jak dla mnie mało wyczuwalne w tych muffinkach, to i tak uważam że są pyszne ;) Wilgotne i mięciutkie, a takie ciasta i ciasteczka chyba najlepiej mi podchodzą. Chociaż co ja mówię, ja uwielbiam wszystko co jest słodkie ! Przepis znalazłam u jednej z dziewczyn, a dokładnie na blogu tastefully, od siebie dodałam dodatkowo(...)będą już dokładnie ze sobą połączone, dodajemy olej i ponownie dokładnie miksujemy.Czekoladę i banany kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy, całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.Gotowe ciasto nakładamy do foremek na muffinki tak do ok. 2/3 wysokości (ja nakładałam prawie do pełna i nic się nie wylewało).Pieczemy 30min w 170st. C. A tutaj miła niespodzianka
charlotte gotujedzień przysmażone i podane ze śmiatanką i cukrem to już w ogóle bajka, chociaż ja lubię też z musem jabłkowym lub innym dżemem, wszystko zależy od dnia :)Składniki na ciasto:2 szkl mąki2 szkl mleka1 jajko opcjonalnie cukier waniliowyNadzienie :ser biały cukiercukier waniliowyPrzygotowanie :Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i miksujemy na gładką masę (jeśli będzie
charlotte gotujedzisiaj podaję przepis na pyszne, delikatne ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości są świetne ! Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz banalne w wykonaniu :)A więc do dzieła kochani ! Składniki na biszkopt :3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki
charlotte gotujeogień i wrzucić całą mąkę, energicznie mieszając do czasu, aż będzie odstawało od ścianek garnka. Po tym czasie wyłączyć i ostudzić.Dodawać kolejno po jednym jajku i ucierać.Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na kawałki papieru.Olej rozgrzać, papier do pieczenia wraz z ciastem odwracać do góry nogami i chwilę czekać aż gniazdka się odkleją.Smażyć kilka minut
charlotte gotujezostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże nam już wyrosną dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto dzielimy na mniej więcej równe części i formujemy podłużne, cienkie bułeczki (i tak sporo jeszcze urosną i się lekko zdeformują).Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy
charlotte gotujedzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki(...)robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...Wstawiamy do lodówki do stężenia.Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.Smacznego
charlotte gotujemasy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać!).Do formy wlać ciasto. Piec w 170st C. ok. 50 min do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości(...)Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części.Poncz: Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy.Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy ok. 5 min do czasu spienienia, dodajemy do łyżce
charlotte gotujenastępnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się drożdży.Do miski wrzucamy mąkę, jajka, olej, sól oraz mleko z drożdżami i całość dokładnie zagniatamy, do czasu aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1godz).Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, wykładamy na posypaną mąką stolnicę i formujemy cienkie wałeczki długość
charlotte gotujemiękkiego masła6 ząbków czosnku - drobno posiekanychsuszona lub świeża natka pietruszkiPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Następnie wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, delikatnie posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz.Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta , robimy dłuższy wałeczek, delikatnie go spłaszczamy
charlotte gotujemasy jajecznej, miksując.Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać.Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami.Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet Christopherażółtek0,5 litra mleka75 g masłaWypełnienie;4 banany1 duża cytryna500 g śmietanki 36%1 łyżka cukru1,5 łyżeczki żelatyny50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka65 ml wodyWYKONANIE:Spód: Ciasta pokruszyć drobno.Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm.Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm.Wk(...)mleko się zagotuje dodajemy wymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i mieszamy (można mikserem).Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu
Serce zamknięte w formie pysznościKolejna propozycja letniego ciasta. Bardzo szybkie do zrobienia, ze świetnym efektem. A pro po owoców to już można zaszaleć :) Ja wykorzystałam dostępne dla siebie owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI:BEZA:6 białek250 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWYPEŁNIENIE
Serce zamknięte w formie pysznościlubię...pyyyyycha :)Polecam przepis, sprawdzony nie jeden raz.Przepis na 6 porcji.SKŁADNIKI:FARSZ:250 g twarogu2 łyżki cukru1/4 łyżeczka aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki śmietany (18%)CIASTO:1,5 szklanki mleka2 jajka3 łyżki cukru1,5 szklanki mąki pszennejszczypta soli+ cukier puderWYKONANIE:Najlepiej na samym początku zrobić farsz. Wyciągamy twaróg na talerz i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy(...)niego cukier, aromat, bądź cukier waniliowy oraz śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy.Następnie przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy mikserem. Nagrzewamy patelnie i smażymy naleśniki. Po usmażeniu każdego naleśnika, smarujemy go twarogiem i zawijamy. Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościmiodu1 kostka margaryny4 jajkaMargarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy, żeby ostygła. W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy roztopioną margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki. Jeśli korzystamy(...)foremek z elementami, które mogą łatwo odpaść przy przenoszeniu na blaszkę (np. rogi renifera), możemy odwrócić kolejność. Papier do pieczenia rozkładamy na stole, wałkujemy na nim ciasto, wykrawamy pierniki następnie całość przenosimy na blaszkę razem z papierem.Pierniki pieczemy około 5 min.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy