wz przepis na ciasto - 6500 przepisów (strona:210/434)

Tort Wenus 178

Lekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach(...)cukrem pudrem, dodać ser, zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać stopniowo tężejącą galaretkę. W razie potrzeby masę schłodzić, aby zaczęła gęstnieć. Jasny biszkopt przeciąć na dwa blaty. Każdy krążek ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki

Praktyczna pl
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 173

dnia. Wiecie co? Trudno w to uwierzyć, ale wyszło pysznie! Przyjaciółka jak spróbowała, od razu pobiegła do domu by zrobić u siebie to samo co próbowała u mnie :) Składniki: Ciasto na naleśniki gryczane (4 sztuki o średnicy 28 cm): 125 g mąki gryczanej 7,5 g mąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka(...)tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka  czosnek majeranek   chili tymianek oregano imbir w proszku  odrobina kminku Wykonanie: Naleśniki: Wszystkie składniki do ciasta na naleśniki umieścić w jednym pojemniku i zmiksować, albo roztrzepać trzepaczką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowy z truskawkami 185

Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj stygnięcie, chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy.      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dorzucamy żółtka i miksujemy kilka sekund do połączenia się masy(...)delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy niczym) i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, a następnie wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy otartych drzwiczkach. Nie, nie upadłam na głowę :) Rzucanie biszkoptem zapobiega jego opadaniu, więc

sama złodycz
Pierogi z serem 204

pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na pierogi z serem. Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej mąki(...)dodajemy jajka. Doprawiamy solą i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto, aby było jednolite i gładkie. Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki, a na środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz serowy i zlepiamy brzegi. Farszu nie może być za dużo, aby nie popękały podczas gotowania. Tak przygotowane pierogi porcjami wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy

Salonik smaków
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 468

dłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być brązowawy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom dosolenia(...)ostrości itd. wg siebie). 3. MARYNOWANIE (ok. 15 min): kawałki kurczaka wkładamy do ciasta-marynaty, dokładnie okrywamy nim każdy kawałek i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia. Im dłużej, tym lepiej. 4. PANIERKA (3 min): > Bierzemy paczkę płatków kukurydzianych i odcinamy malutki otworek u góry aby wypuścić powietrze, po czym zakrywamy go i miażdżymy płatki tłuczkiem, drewnianą łopatką

Nerds Kitchen
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 216

też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem(...)siano dla wielbłądów oraz jedzenie dla strudzonych wędrówką władców. Typową potrawą przygotowywaną na Święto Trzech Króli, i co ciekawe jedzoną na śniadanie, jest Pastel de los Reyes – ciasto w kształcie obręczy udekorowane kolorowymi kandyzowanymi owocami, symbolizującymi klejnoty, które nosili Trzej Królowie. Z ciastem wiąże się pewien ciekawy zwyczaj, ale o tym napisze Wam więcej 6 stycznia

Chilli Czosnek i Oliwa
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 232

wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam  do całkowitego wystudzenia.  Wbijam jajka, dodaję majeranek, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiam  dość klejące, ale nie rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się

W kuchni Karmel-itki
Brownies z czarnej fasoli 184

słodkimi dodatkami)3 łyżki oleju kokosowego (w wersji płynnej) 5 łyżek siemienia lnianego12 łyżek wody1.5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu śmietankowegosólopcjonalnie:30 łyżek mleka migdałowego (dzieliłam ciasto na trzy porcje, do każdej dodałam po 10 łyżek mleka, w moim przypadku było to koniecznością, ponieważ mikser, który posiadam, nie radzi sobie z miksowaniem suchej masy, potrzebuje pewnej ilości składniku(...)trzech porcji dodawałam po 10 łyżek mleka. Jeżeli ułatwi to pracę waszej maszyny miksującej, również możecie tak zrobić.     Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na wysmarowaną niewielką ilością oleju brytfannę i pieczemy ok. 20-30 minut, dopóki włożony do środka patyczek nie wyjdzie suchy. Wierzch ciasta powinien być twardszy, środek bardzo miękki. Po upieczeniu

Weganizm infantylny
Od czegoś trzeba zacząć... 180

Witam Serdecznie moich przyszłych czytelników.     Chciałam podzielić się z wami pomysłami na różne potrawy, ciasta oraz wiele innych pomysłowych rzeczy, które mogłyby was zainteresować oraz zainspirować do ich wykonywania, eksperymentowania oraz ich zastosowania w życiu codziennym.     Ponieważ jest to mój pierwszy w życiu blog, postaram się was czymś zainteresować i pokazać wiele różnych ciekawostek(...)się mówi "życie lubi płatać nam figle". Ja osobiście pokochałam tego swojego "figla" i zaczęłam drążyć temat oraz umiejętności... Jak zwykle były to małe i najprostsze potrawy, ciasta, torty  itp... Pamiętam już jako mała sześcioletnia dziewczynka stwierdziłam, że muszę zrobić coś sama, no i oczywiście jak dla takiej małej istoty, wiecznie będącej samej w domu było to niczym wyzwanie

Zainspiruj się kuchnią
Chlebki Naan z czarnuszką 215

Włożyć do niego blachę do pieczenia, aby się nagrzała. Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać sól i cukier. Przelać płynne składniki do sypkich i wyrobić ciasto. Odstawić na kwadrans. Dodać olej i ponownie wyrobić na gładkie ciasto. Odrywać z niego kawałki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować je na placki o średnicy około 10-15 cm. Ziarenka czarnuszki(...)rozsypać po plackach i wwałkować w ciasto, aby nie odpadły po upieczeniu. Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec około 7 minut, aż na chlebkach pojawią się bąble i lekko się zrumienią

wyzwania kuchenne
Nadział babę na pisiorka 233

inspirujący i ciekawy blog, na który będę często zaglądać ;)  Składniki: 4 średnie ziemniaki 3 łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku  Wykonanie:  ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia(...)wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche.  Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować

bastalena
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 230

norweskich sklepikach i piekarenkach. Jest to mieszanka waniliowo- kokosowych smaków z delikatną nutą kardamonu. Na samą myśl, aż ślinka cieknie... Dlatego czym prędzej zabieram się do roboty ;)  Ciasto:  1 szklanka mleka 25 g masła 1 szklanka mąki 50 g cukru pół łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (jest jeszcze 1 łyżeczka kardamonu- u mnie niestety brak(...)letniego mleka dodałam masło i cukier, dokładnie wymieszałam. Mąkę wymieszałam z suchymi drożdżami, solą, dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Powinno mieć miękką i elastyczną konsystencję. Pozostawiłam je na ok. 1,5h do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką.  Budyń: dokładnie taki sam jak tutaj, przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam

bastalena
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 181

łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyłam z pozostałymi składnikami oraz rozczynem i wyrobiłam ręcznie ciasto. Ojjj trochę roboty było, ale jak już ciasto było gotowe przełożyłam je do wysmarowanej olejem miski i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na jakąś 1- 1,5h. Wyrośnięte ciasto uformowałam

bastalena
Sobota z jajem #2 Śniadaniowe zbuki czyli śniadanie dla odważnych (i kreatywnych) 181

pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min.  Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki, dodałam sól czosnkową, oliwę i wodę (proponuję wyregulować proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min(...)czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka.  Podpłomyki wyjęłam z piekarnika. Salsę pomidorową odcedziłam z nadmiaru wody i rozłożyłam na cieście. Skropiłam oliwą, posypałam serem i całość zapiekłam ponownie przez 15min. (150st.). Na koniec jajo Do wrzącej wody dodałam łyżkę octu oraz barwnik spożywczy. Jajka (każde po kolei) wbiłam najpierw do miseczki

bastalena
Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 200

jeszcze lepiej ze szpinakiem. Taka tarta! Na plaży... 1 szklanka mąki 125g masła 1 łyżka wody suszona bazylia, szczypta soli masło, mąka do przygotowania formy Z powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki(...)suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Wymieszałam i gotowy farsz wyłożyłam na podpieczone ciasto. Całość zapiekłam jeszcze przez 20min. w 180st.  Szybki grill... ... i szybka prezentacja

bastalena